Ваши програми

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Вака, пред се добро сработено, со оглед што е јава и што да направиш саглам десктоп апликација во неа е некако мазохистичко.
Сепак, имам одредени критики кои се надевам ќе ги сфатиш добро.
1. Главниот прозорец изгледа ептен штуро само со тулбарот и листот. Додај статус и страничен панел. Може и некој treeview од левата страна за категории (дали по папките, типовите на податоци или најдобро - двете)
2. Не ти требало да се замараш со темите пошо најдобро што може да извади Јавата е ОС лук енд фил и оној оригиналниот „ептен јуниксашки стил“ (поздрав до алекс :) ). Наместо тоа, може да направиш некои кастомизации за изгледот: кои елементи да ги има, на листата кои колони и сл.
3. Кога идеш на пребарување, како да се вратам пак во главниот прозорец????
4. Бр. на чантЕ :)

совет плус: кога гледаш дека апликацијата е кратка и компактна и нема многу опции и команди кои би се нашле во мени, остави ја без него. Концентрирај се на добар интерфејс со тулбари горе, лево или десно а уште подобро и прозорец без рамка. мммм...

Ајде сега малце џомберски со занес: од 1 до 5 имаш 4.5ка.

Keep up the good work.

Фала за оценката :) Ама како што кажав таа ми беше прва Java апликација, и не ја доправам. Побрзо би ја почнал од почеток.

Инаку сега работев на една многу обемна и сложена Web апликација. Ја работев под Struts 2, па сега ќе напрам една пауза (морам - колоквиуми, испити....) па после ќе продолжам во текот на летото и се надевам до Октомври ќе ја завршам, па ќе постирам тука линк. Посекако ќе ми требаат тестери. :)

Фала за оценката :) Ама како што кажав таа ми беше прва Java апликација, и не ја доправам. Побрзо би ја почнал од почеток.

Инаку сега работев на една многу обемна и сложена Web апликација. Ја работев под Struts 2, па сега ќе напрам една пауза (морам - колоквиуми, испити....) па после ќе продолжам во текот на летото и се надевам до Октомври ќе ја завршам, па ќе постирам тука линк. Посекако ќе ми требаат тестери. :)
Yay, Struts. За малце :) ќе го научев. Требаше проект да правиме со едни колеги во netcetera скопје, па тие ни предложија Java + Struts, за да подоцна ние поради недостаток на време се преориентираме на ASP.NET.
Чекам од тебе тема со опис, импресии а добро би било и линкчиња за материјали за Struts. Да разбиеме малку оваа php vs. asp.net атмосфера.

Почетник сум ова е со Паскал. Точно е? Глеав учев и сакав да напраам сам нешто. Edit:Зошто неможе простор да оставам пред Date итн.? Тука на форум неможе. Иначе во паскал може. Ај знаете вие :)

(* Author: Marko Petrushevski
Date: 05 July 2008
Description:
Find the sum and average of five predefined numbers
Version:
1.0 - original version
*)

program SumAverage;

const
NumberOfIntegers = 5;

var
A, B, C, D, E : integer;
Sum : integer;
Average : real;

begin (* Main *)
A := 45;
B := 7;
C := 68;
D := 2;
E := 34;
Sum := A + B + C + D + E;
Average := Sum / NumberOfIntegers;
writeln ('Number of integers = ', NumberOfintegers);
writeln <'Number1 = ', A);
writeln ('Number2 = ', B);
writeln ('Number3 = ', C);
writeln ('Number4 = ', D);
writeln ('Number5 = ', E);
writeln ('Sum = ', Sum);
writeln ('Average = ', Average);
end. (* Main *)

Description:
Version:
1.0 - original version
*)

program SumAverage;

const
NumberOfIntegers = 5;

var

begin (* Main *)
A := 45;
B := 7;
C := 68;
D := 2;
E := 34;
writeln <'Number1 = ', A);
writeln ('Number2 = ', B);
writeln ('Number3 = ', C);
writeln ('Number4 = ', D);
writeln ('Number5 = ', E);
writeln ('Sum = ', Sum);
end. (* Main *)
Една мала забелешка за програмата.

Ти си дал дека има пет константи(тоа е во ред) ама шо бива ако сакаш да пресметаш средна вредност на повеке или помалку броеви ( ке ти треба нова програма)

Ај размисли како ке го изведеш ова за било колку броеви.(Немора да се пет)

Ме разбираш?

Едит:И уште една забелешка

Зошто не ги внесуваш броевите од тастатура?

Не мора да се баш тие:7,45,68,2,34

Абе бројките се рандом ај шо се фати ти сеа за нив :pos:

Не те сфатив. Со овој метод ќе пресметам и за помалце и за повеќе бореви.

Очигледно дека не ме сфати.Со овој метод ти што си го напишал програмата ке пресмета само за овие броеви 7,45,68,2,34.
А нели може вака?

Description:
Version:
1.0 - original version
*)

program SumAverage;

const
NumberOfIntegers = 5;

var

begin (* Main *)
ReadLn(A);
ReadLn(B);
ReadLn(C);
ReadLn(D);
ReadLn(E);

writeln ('Sum = ', Sum);
end. (* Main *)
Сега појасно ти е?

Ај да не тупам многу, јас програмата ја направив за било кои пет броја внесени од тастатура,

А може да се изостави тоа:
const
NumberOfIntegers = 5;

Но треба да се вметни еден друг дел.Па програмата може да ти пресметува за колку сакаш броеви.

Очигледно тешко ти оди, почетник си.Ако и јас сум.(немај гајле)

Ај поздраф.

Едит:

Инаку програмата ти е точна, јас сакав да ти кажам дека може и по универзална (нема љутиш)

Абе ова го напраив за 10ина мин. Прочитав и одма сам пробав. Сега те сфатив фала :)

Направив да биде универзална ко ти што ми кажа. И кога праам од паскалот Run се добра е програмата. Ама и праам Compile во .ехе и коа ќе го стартувам ехето ќе ги внесам броевите,стискам ентер и се гаси програмата без да ми ги даде резултатите. Што би можело да биде?

Напиши readln(); пред end. или readln; исто пред end.

Програмата работи и дава резултат ама нема со што да го задржиш за да го видиш немаш наредба напишано. Стави едно readln и ќе чека да внесеш нешто, додека чека ќе прочиташ што има....

НЕеееееееееееееее ! :pos:

Ако сакам да пастирам код, доооооолг . . . ќе може тука или ќе морам да го закачем некаде по нетов па да пастирам линк ?

кај var додади qq, и на крај пред end. додади readln(qq); би требало да биде ok!

failcounter.png

Нормално, не да се сфати сериозно.

Забегано е од темата, башка неуспешна. Има и друга.

кЉуч.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom