UPS

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Знам дека имаше ваква тема, ама се отепав барајќи ја и никако да ја најдам. Ако ја најде некој администратор/модератор нека јас спои, ама изгледа е отидена во бекапот.

Значи, ќе купувам UPS. Бидејќи не се разбирам многу во тоа, сакав предходно да прашам тука.
Дали UPS-ата работат и како стабилизатори на струја?

Овој избор го имам:
BRAVO 650VA
MUSTEK PowerMust 600VA UPS External USB
MUSTEK PowerMust 800VA UPS External USB
MUSTEK PowerMust 1000VA Offline UPS External
MUSTEK PowerMust 650VA Office UPS External

Што ми препорачувате? Напојувањето на куќиштетo ми е од 400W.
Фала :)

MUSTEK немој да земаш.

Јас зедов за на работа пред повеќе години. Mustek от му цркна батеријата за година и нешто, а додека APC трае повеќе од 4 години.

Да имаат стабилизатор, но има различни верзии затоа прочитај малце. Еве ти едно упатство
http://www.bench-market.com/news/2007-04/26/MGE-UPS_KakoZastoSta.pdf

Не треба напајањето да ти е со активен PFC за да му акнеш UPS? Читав ја нешто ама не дочитав :D

teneke напиша:
MUSTEK немој да земаш.

Јас зедов за на работа пред повеќе години. Mustek от му цркна батеријата за година и нешто, а додека APC трае повеќе од 4 години.

Да имаат стабилизатор, но има различни верзии затоа прочитај малце. Еве ти едно упатство
http://www.bench-market.com/news/2007-04/26/MGE-UPS_KakoZastoSta.pdf
Ај јас сега ке те контрирам.:smir: Кај мене е следнава ситуација: Сите батерии Мустек што ги имам се супер, а последен пат за кај моите во фирма земав 4 АРС (600VA), абе у пм, со две си имав големи проблеми (моравме да ги замениме батериите на UPS-овите). Наспроти тоа пак, на серверите имам АРС 1000VA кои работат беспрекорно, поврзани се со сериски кабел, сами го гасат пц-то ако нивото на батеријата значително опадне, а кога ќе дојде струја, сам го вклучува (мислам дека оваа опција зависи и од напојувањето).

Princ, Mustek 800VA ми изгледа како најдобро решение, или пак било која марка со 800VA. И кажи дали ќе ја поврзеш батеријата со пц-то (овде мислам на поврзување со сериски или усб кабел за палење/гасење на пц-то)? Offline верзиите на Mustek мислам дека немаат таква можност.

Да, тоа ми е замислата. Бидејќи мислам дека имам нестабилен напон па компјутерот повремено ми се прегрева. Сакам UPS-то освен што ќе ми служи неколку минути како батерија за компјутерот, исто така да ја "прочистува" струјата.
Земајќи ги во предвид вашите сугестии, мојот избор сега се намали на BRAVO 650VA или MUSTEK PowerMust 800VA UPS External USB.
Any more comments or suggestions? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom