Универзитети во странство

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Веб-сајт
www.kajgana.com
Имам едно прашање до форумџиите надвор од МК или до сите кои би можеле да одговорат,ми треба совер за (по можност)државен или приватен универзитет во странсто,но на англиски јазик да се предавањата и се останато,бидеји тие се повеке призната итн,итн...фала однапред:)

Англиски, во Англија, австралија и Америка. Во англија и америка се изгор скапи, во австралија не знам точно. Во Германија има по некои општествеин науки интернатионални студии кои се на англиски, ама не сум сигурен кои се. Инаку секогаш постои можноста да се студира на експозитурите на англиските и американските колеџи во грција или бугарија.

Е па вака да ти кажам во странство зависи од универзитетот, има во странство државни што се поскапи од приватните. А да учиш на англиски има скоро во секоја земја, во странство не се приватните како кај нас таму не си ја купваш дипломата :) треба да учиш за да ја добиеш.

Не е проблем учењето,ме интересираа дали имате примери за такви универзитети и како е цената

UWC (United World Colleges).
http://uwc.org/

70% од студентите во овие колеџи се школуваат и престојуваат бесплатно-односно добиваат некакви стипендии,каде изборот за кандидатите не е строг како кај приватните.Студентите се сместени во студентски домови,а по завршувањето добиваат меѓународна диплома.Во светот постоја 11 такви колеџи
Велика Британија,Сингапур,Канада,Италија ,Хонг Конг ,Венецуела,Индија,Коста Рика ,Норвешка.ЈАР и Мексико.

Ми фаќа окце ова:) ама имам уште една година,така да ако има и други предлози може да се разгледаат

Е па вака да ти кажам во странство зависи од универзитетот, има во странство државни што се поскапи од приватните. А да учиш на англиски има скоро во секоја земја, во странство не се приватните како кај нас таму не си ја купваш дипломата :) треба да учиш за да ја добиеш.

mislis deka ako si na ,,nas" privaten fakultet ke ja kupis diplomata, deka so samoto toa sto ke bides prisuten ke pominuvas ili... aj ti se molam vozdrzi se od vakvi komentari ako ne si videl se uste kako e i sto e...
a mrno imas i vo nasive sosedni zemji fakulteti kade se uci na angliski

hmm vo evropa imas dosta jaki fakulteti...najblisku ti e sheffield fakultetot vo solun,se uci na angliski 3 god e,imas sverovi biznis pc science i psihologija.isto dobar vo grcija e anatolija,toj e americki dodedka shefild e angliski.cenata e 7000 evra godina sose zivot tamu 15 000 godisno ke ti se fati,ali vredi veruj i toa mnogu,italija imas dosta dobri ali neznam konkretno da ti kazam koj.vo viena ako imas moznost na vebster (poso e 15 000 samo faxot od godina) bi bila strasno dobra odluka.za anglija neam komentar okolu toa kolku se jaki,ali boli glava od cenite.to je to..ako mi tekne na nekoj drug podobar ke pisam.a za amerika neam komentar...poso ja hejtam amerika i ne sum upoznaena so americkite faxovi :toe:

a kako odat rabotitite za da se zapises vo germanija.i na koj jazik mozes da uces.i dr infirmacii:uvo:tnx

a kako odat rabotitite za da se zapises vo germanija.i na koj jazik mozes da uces.i dr infirmacii:uvo:tnx

Зависи на кој и како во германија, јас имам другар што студира таму на еден од по елитните Jacobs University Bremen, тој знам дека полагаше , TOEFL , и уште еден тест нешто како матурата кај нас ама на англиски, знам дека плаќа на година 30 000 евра сосе сметување во кампусот , ама ако имаш добри резултати можиш да аплицираш за кредит и стипендија , ама стипендијата не е 100% јас толку знам.

http://www.ihh.hj.se/eng/ - Бизнис школа во Шведска (Jönköping) - школувањето е бесплатно, се учи на англиски... Останатите факултети додипломските студии ги одржуваат на Шведски ако не се лажам, провери за секој случај.

hmm vo evropa imas dosta jaki fakulteti...najblisku ti e sheffield fakultetot vo solun,se uci na angliski 3 god e,imas sverovi biznis pc science i psihologija.isto dobar vo grcija e anatolija,toj e americki dodedka shefild e angliski.cenata e 7000 evra godina sose zivot tamu 15 000 godisno ke ti se fati,ali vredi veruj i toa mnogu,italija imas dosta dobri ali neznam konkretno da ti kazam koj.vo viena ako imas moznost na vebster (poso e 15 000 samo faxot od godina) bi bila strasno dobra odluka.za anglija neam komentar okolu toa kolku se jaki,ali boli glava od cenite.to je to..ako mi tekne na nekoj drug podobar ke pisam.a za amerika neam komentar...poso ja hejtam amerika i ne sum upoznaena so americkite faxovi :toe:
јас за себе гледав еден во италија во Трст... правен... али јас гледав за мастер студии... година ти е 1200-1500 евра со тоа што доколку положиш мислам дека беше 70% од испитите дел од таа сума ти се враќа.. предавањата се на англиски е сеа грозно е што доколку доаѓаш од земја надвор од ЕУ мораш да полагаш тест за италјански...

Јас сум во германија, за јазик зависи што сајкаш да студираш ама многу е ограничен бројот на додипломски (бечелор) студии на англиски, германците си бараат германски да си знаеш во основа. Инаку за запишување, треба да се запишеш кај нас, да извадиш потврда дека си примена и запишана кај нас на соодветниот факултет и имаш таму малку администрација со оценките од средно за да се верифицираат правнички, и ти останува аплуицирање и јазик, а не мора и комплетно да го знаеш германскиот нудат тие таму прво семестар или два јазичен курс за усовршување. Инаку во зависност од сојузна држава се плаќа 500 евра по семестар школарина или не се плаќа. Обично Германците имаат предност при распределба на студентски места ако се ограничени али сега како кандидат за ЕУ нас не ставаат во истата приоритетна грушпа со ЕУ членките.
Јас сум на природни науки

Јас сум во германија, за јазик зависи што сајкаш да студираш ама многу е ограничен бројот на додипломски (бечелор) студии на англиски, германците си бараат германски да си знаеш во основа. Инаку за запишување, треба да се запишеш кај нас, да извадиш потврда дека си примена и запишана кај нас на соодветниот факултет и имаш таму малку администрација со оценките од средно за да се верифицираат правнички, и ти останува аплуицирање и јазик, а не мора и комплетно да го знаеш германскиот нудат тие таму прво семестар или два јазичен курс за усовршување. Инаку во зависност од сојузна држава се плаќа 500 евра по семестар школарина или не се плаќа. Обично Германците имаат предност при распределба на студентски места ако се ограничени али сега како кандидат за ЕУ нас не ставаат во истата приоритетна грушпа со ЕУ членките.
Јас сум на природни науки

e mnogu blagodaram.jas sakam da ucam na angliski, no pocnav da go ucam i germanskiot.a za angliski koj sertifikat e najdobar da se polaga..i kako ja vika ova nacionalnata matura, za da ne moras ovde da se zapises pa da se prefrlas...:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom