(Un)Tethered Jailbreak iOS 5.1 iPhone 4, 3GS, iPad 1, iPod Touch 4G, 3G

Член од
30 септември 2012
Мислења
26
Поени од реакции
2
Завчера излезе iOS 5.1, а веќе вчера излезе и (un)tethered Jailbreak за сите i-уреди кои не се на А5 чип (iPhone 4, 3GS, iPad 1, iPod Touch 4G, 3G).

Овој Jailbreak e TETHERED за сите i-уреди ОСВЕН за 3GS со OLD BOOTROM.

Што ви треба:
1. iTunes 10.6
2. iOS 5.1 IPSW
3. Redsn0w 0.9.10b6 за Windows / Mac

ПРЕД ДА ЗАПОЧНЕТЕ!

Ако вашиот iPhone зависи од Ultrasn0w Unlock, тогаш ќе морате да направите Custom IPSW за да го инсталирате iOS 5.1, а не со официјалниот iOS 5.1! Ќе го направите тоа преку Redsn0w преку опцијата Custom IPSW за да направите NO_BB_* верзија од iOS 5.1 IPSW фајлот па после да направите Restore користејќи го веќе направениот iOS 5.1 IPSW фајл. Доколку не го направите ова, вашиот Baseband (Modem Firmware) ќе направи Update и нема да можете да го отклучите вашиот iPhone со Ultrasn0w за да работи на сите мобилни мрежи!

1) Поврзете го вашиот i-уред со РС преку USB, уклучете iTunes 10.6 и направете Restore на iOS 5.1 (ако не сте го направиле ова претходно)

2) Стартувајте го Redsn0w и кликнете на Jailbreak па на Next

3) Сега исклучете го вашиот i-уред (Power Off) додека е поврзан со компјутерот преку USB кабел, па дури потоа кликнете Next

Сега на Redsn0w програмчето ќе ви се појави кратко упатство како да го доведете вашиот i-уред во DFU мод. Само следете ги инструкциите и нема да згрешите.

4) Кликнете Install Cydia па кликнете Next. Другите опции не ви се потребни да ги штиклирате.

5) Почекајте додека да заврши процесот и вашиот i-уред ќе биде Jailbroken :)

Следново е за сите i-уреди ОСВЕН за iPhone 3GS со OLD BOOTROM (како мојот :D )

Tethered Jailbreak : Одкако сте завршиле со сите чекори, потребно е пак да го поврзете (ако сте го исклучиле) вашиот i-уред со РС преку USB кабел и да го стартувате повторно Redsn0w, а од опциите да кликнете на Extras па на Just Boot. Ова ќе треба да го правите СЕКОГАШ кога ќе ви се исклучи или рестартира вашиот i-уред, се додека не излезе UNTETHERED JAILBREAK!

Друга опција за сите кои се со TETHERED JAILBREAK:

Boot Semi-tetheret
Со оваа опција, нема потреба да го поврзувате вашиот i-уред со РС секогаш кога ќе се исклучи, ама 99% од кракнатите апликации нема да ви работат т.е. i-уредот ќе работи само со најосновните функции (телефон, пораки...). За да го вратите во нормала, повторно ќе треба да направите Just Boot преку Redsn0w.

Еве како да инсталирате Semi-tethered:

1) Стартувајте ја Cydia па одете во Manage па во Sources

2) Одете на Edit па на Add и впишете го овој Source:

http://thebigboss.org/semitether

3) Во Search побарајте го SemiTether и инсталирајте го

4) Сега имате Semi-Tethered i-уред кој можете да го рестартирате, но нема да биде целосно функционален се додека не го поврзете пак со РС и да направите Just Boot преку Redsn0w
Му ставив ОС 6.0.1 како можам да ја вратам на 5.1 или .4.3.3 пробав преку итунес ресторе но не ми дава да го отворам ОС туку сам си данлодира .....

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Му ставив ОС 6.0.1 како можам да ја вратам на 5.1 или .4.3.3 пробав преку итунес ресторе но не ми дава да го отворам ОС туку сам си данлодира .....
  1. Симнуваш IPSW 5.1.1 (или ако сакаш постар)
  2. Го џеилбрејкуваш со Snowbreeze
  3. Го ставаш ајфонот во DFU
  4. Во iTunes одиш на Restore ама со SHIFT + CLICK
  5. Го бираш џеилбрејкнатиот IPSW фајл
  6. Чекаш се да заврши

Член од
30 септември 2012
Мислења
26
Поени од реакции
2
  1. Симнуваш IPSW 5.1.1 (или ако сакаш постар)
  2. Го џеилбрејкуваш со Snowbreeze
  3. Го ставаш ајфонот во DFU
  4. Во iTunes одиш на Restore ама со SHIFT + CLICK
  5. Го бираш џеилбрејкнатиот IPSW фајл
  6. Чекаш се да заврши
Благодарам многу! Може уште нешто ако инталирам на 6.0 преку redsn0w Cydia телефинот ке работ како што треба ке прима сим?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Благодарам многу! Може уште нешто ако инталирам на 6.0 преку redsn0w Cydia телефинот ке работ како што треба ке прима сим?
Не знам кој ајфон го имаш и која верзија на Modem Firmware нити дали ти е Neverlocked.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Iphone 4 Modem Firmware 04.12.02
Никако нема да можеш да го отклучиш да работи на сите мрежи (сега за сега), освен ако ти е Neverlock.

Сега ти работи само на T-Mobile така? Или и на VIP и ONE?

Член од
30 септември 2012
Мислења
26
Поени од реакции
2
Ти бил ли некогаш џеилбрејкуван ајфонот на постара верзија? И дали ти се зачувани SHSH некаде?
Nemam SHSH ne samo update i se instalira 6.0 i ne prifaka sega sim neli ako ja vratam vercijata imam folija preku koja si rabotese neka bide i 6.0 samo dali ke se otkluci ako go dzejblekuvam i mu stavam neli Cydia

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Nemam SHSH ne samo update i se instalira 6.0 i ne prifaka sega sim neli ako ja vratam vercijata imam folija preku koja si rabotese neka bide i 6.0 samo dali ke se otkluci ako go dzejblekuvam i mu stavam neli Cydia
Чим немаш SHSH, нема да можеш да го вратиш назад, а со Јailbreak нема да можеш да го отклучиш. На ниту една мрежа не ти работи сега? Ако ти е купен од Македонија, треба да ти работи на T-Mobile, а ако е од странство...
И за каква фолија зборуваш? :)

Член од
30 септември 2012
Мислења
26
Поени од реакции
2
Чим немаш SHSH, нема да можеш да го вратиш назад, а со Јailbreak нема да можеш да го отклучиш. На ниту една мрежа не ти работи сега? Ако ти е купен од Македонија, треба да ти работи на T-Mobile, а ако е од странство...
И за каква фолија зборуваш? :)
Onaa na sim kartickata sto e pred toa si rabotese samo so nea ne ne od mk telefonot
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 21:25 ---
Onaa na sim kartickata sto e pred toa si rabotese samo so nea ne ne od mk telefonot
Nemoze da se simne od dekade SHSH ili od nekoj dr telefon da se napravi

Член од
30 септември 2012
Мислења
26
Поени од реакции
2
Znaci nisto ne se moze poveke osven da se dekodira reku apple sajtot dokolku moze i da se plati

Kajgana Shop

На врв Bottom