Умре уште една продадена душа

• Креатор на темата Креатор на темата omopirin
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе оди прво на по неколку воспитни кај Христо Татарчев, што му го грдел името цел живот, па после хајт у рехабитативно одделение кај Ѓољо, да му бутаат нелупени ананаси во гз.

Да му се стори се како што рече. И на него и на сите како него. Господ бави ама не заборава.

Не ме терај да се смејам.

http://uk.youtube.com/watch?v=R8gjp-tTzKs

http://uk.youtube.com/watch?v=S00w2A8rTE0

Моли се на Бога Севде, моли се на Бога
моли се на Бога Севде роса да зароси ( 2)
Роса да зароси, Севде, роса да зароси
Струма да дотече (2)

Струма да дотече Севде, Струма да дотече
Струма да дотече, сандак да довлече (2)
Во сандако има Севде, во сандако има
во сандако има Севде , рака на јунака(2)

На раката има Севде, на раката има
на раката има Севде, прстен бурмајлија (2)
На прстено пише Севде, на прстено пише
на прстено пише Севде, Јане Сандански (2)

На мене се падна Севде, на мене се падна
на мен се падна Севде, прстено да носа (2)
прстено да носа Севде, прстено да носа
прстено да носа Севде, знаме да развеја.

Гледам дека и грам не си бил во Пиринска Македонија. Кога ќе идеш таму прашај за царот на Пирина , да ти објаснат лугето. И пак ти кажувам, или дај некој доказ за тоа дека јане бил силувач и разбојник , или оди у п.м. како сите клеветници што се нароихте овде.
Во санд'ко рака,на р'ката пр'стен бурмалија,а на пр'стен пише Севде(Маце) име Гоце ДЕЛЧЕВ!Не ги бр'кај работите.Има една песен изпеана за јане и това направи го Васка Илиева.Нема песни за него от Пиринска Македонија,ти доколко си от селото негово б требвало да го знаеш това.А и сега ако некој се интересува,може да прошета до Мелник и да праша некои стари хора за "подвизите на јането".
Каква е истината,после 1944г. БКП(Б'лгарската комунистическа партија) затова зашто јане се увличал приживе по леви идеи го издигна неговото име и започнаха да го слават,па 1947г. прекр'стиха в негова чест Свети Врач на град Сандански и му построиха паметници.Но в Мелник оште се разправа за това как тој и неговата чета крадели добит'к от хората,како крадел невести и гулеел с турците,а така и му викале арамија.Това много стари хора могат да го потв'рдат за него.

Во санд'ко рака,на р'ката пр'стен бурмалија,а на пр'стен пише Севде(Маце) име Гоце ДЕЛЧЕВ!Не ги бр'кај работите.Има една песен изпеана за јане и това направи го Васка Илиева.Нема песни за него от Пиринска Македонија,ти доколко си от селото негово б требвало да го знаеш това.А и сега ако некој се интересува,може да прошета до Мелник и да праша некои стари хора за "подвизите на јането".
Каква е истината,после 1944г. БКП(Б'лгарската комунистическа партија) затова зашто јане се увличал приживе по леви идеи го издигна неговото име и започнаха да го слават,па 1947г. прекр'стиха в негова чест Свети Врач на град Сандански и му построиха паметници.Но в Мелник оште се разправа за това как тој и неговата чета крадели добит'к от хората,како крадел невести и гулеел с турците,а така и му викале арамија.Това много стари хора могат да го потв'рдат за него.

Абе не тропај глупости бе татар. Од сите херои , за Јане има нај много песни во Пиринска Македонија. И во Влахи се расправа за тоа кога Јане одел на училиште дека никогаш не минавал през една иста нива, ама тоа не може да биде доказ дека бил разбојник или силувач како го нарекува сонародникот твој. Најголемиот доказ за тоа дека Јане е почитуван од народот е дека секоја година одат иљади луѓе да му се поклонат на гробот. Кажи ми на кој друг војвода одат толко луѓе годишно да му запалат свеќа ? . А во 1995 година направија референдум дали да се врати старото име на Сандански , или да остане новото 95 % беа да остане да се кажува Сандански. А за песната јас ти напишав како се пее кај нас, а таа затоа е народна песна , оти на различни места се пее различно.

Абе не тропај глупости бе татар.
Като одиш в суд да бараш регистрација на твоита партија така ли викаш на с'дијата?
Ништо чуждо оти немате оште регистрација...ама не вервам да си толко смел в Б'лгарија де.Го знам дека е Влахи,на 30 мин е от Сандански,ако се сретнеме некаде се сомневам да го чуам това от теб кога си в Б'лгарија.Ама тука си пр'диш на волја,така ти се паднало.
За песните нема што,сум бил в ансанб'л за народна музика и танци,имам повеке от 10ГБ с македонска фолклорна музика и свободно мога да ти кажа,че освен Васка Илиева с "Кога падна над Пирина" и "Морен сокол пие" и двете от които песни правени в Р.Македонија,такви песни за јане от Б'лгарија просто нема-тоа е факт!

Не ме терај да се смејам.

http://uk.youtube.com/watch?v=R8gjp-tTzKs

http://uk.youtube.com/watch?v=S00w2A8rTE0

Моли се на Бога Севде, моли се на Бога
моли се на Бога Севде роса да зароси ( 2)
Роса да зароси, Севде, роса да зароси
Струма да дотече (2)

Струма да дотече Севде, Струма да дотече
Струма да дотече, сандак да довлече (2)
Во сандако има Севде, во сандако има
во сандако има Севде , рака на јунака(2)

На раката има Севде, на раката има
на раката има Севде, прстен бурмајлија (2)
На прстено пише Севде, на прстено пише
на прстено пише Севде, Јане Сандански (2)

На мене се падна Севде, на мене се падна
на мен се падна Севде, прстено да носа (2)
прстено да носа Севде, прстено да носа
прстено да носа Севде, знаме да развеја.

Гледам дека и грам не си бил во Пиринска Македонија. Кога ќе идеш таму прашај за царот на Пирина , да ти објаснат лугето. И пак ти кажувам, или дај некој доказ за тоа дека јане бил силувач и разбојник , или оди у п.м. како сите клеветници што се нароихте овде.

Омоилинден, како прво сакам да ти заблогадарам за тонот кој ми држиш, си личи дека си човек воспитан и со ерудиција.
Како второ - песните кои ми ги изпеа едната не е за јане, другата не е народна, а е новокомпонирана во Скопје. Песни за него нема, брате. Ако не беше политиката на комунјарите заборавен да беше.
Трето, во тоа што јане е бил арамија, прво бугарски другар, после турски нема што да ти го докажувам, тоа се знае. Треба само да идеш и да питаш лугето по кафаните.
Ти си от Влахи, бе човече, па мора да знаеш дека јане от 6 годишна возраст расне во Дупница, во Бугарија. Целиот му род се изселил от там пред повеке от 130 годин. Знаеш ли го селото каде е живел барем?
Четврто, лугјето по Пирин сум ги прашал много пред тебе, зошто јас сум от нив. Никогаш не сум верувал ни на бугарска, ни на македонска версија на историјата. Затоа нема што да ти докажувам работи кои се знаат.
Викаш илјадници луге на гробот одат? Бе досега не знам повеке от 100-200 луге да одат и то воедно со политичари и полиција. От ОМО Илинден се собирате тамо политика да правите и Курокачанов да ви прави амет. Кој друг?
И последно - вистинскиот цар на Пирин и Ениджевардар не го знаеш? За него стварно стотици песни има изпеани.(народни) Ако го знаеш, тогаш ке поверувам дека имаш нешто от Пиринска Македонија.

Тој горниот ако по некоја случајност и го има може да му прости.....ама ние не простуваме..па уште и на бугар одозгора да му простиме?

Се извинувам што се вклучувам на темава, но е навистина многу важно, бидејќи се работи за прошатвање на луѓе кои се сеуште слепи за ЕВАНГЕЛИЕТО ХРИСТОВО!

Националната припадност (во случајов бугарската, но и сите други) се само една илузија на егото бидејќи ние сите сме всуштина браќа и сестри.

Затоа ве молам за ваше и сечие добро, да се сетите на (долунапишаните) ИСУСОВИТЕ зборови и да и простите на дотичната особа!

поздрав

Не судете и нема да бидете судени; и не осудувајте и нема да бидете осудувани. Проштавајте и ќе ви биде простено!

....Но в Мелник оште се разправа за това как тој и неговата чета крадели добит'к от хората,како крадел невести и гулеел с турците,а така и му викале арамија.Това много стари хора могат да го потв'рдат за него.

Блгарски пријателе, Јане Сандански е едно чедо на животот (намерно не го карактеризирам како македонец или блгарин) преку кое ние сите треба нешто да се научиме!

А еве нешто кажано од Јане што упатува на СОВРШЕНОСТА ХРИСТОВА која непознава национални, расни, класни или билокакви други разлики:

““ Робот се бори за слобода а слободниот за совршенство! ““ (Јане Сандански)

си ја утнал френфекцијата ...
и димензијата...

ѕверствата си се ѕверства..кога се врз мојот народ повеке болат...

од вакви бескичмењаци и пацифисти трпиме и ке трпиме....:tapp:

Омоилинден, како прво сакам да ти заблогадарам за тонот кој ми држиш, си личи дека си човек воспитан и со ерудиција.
Како второ - песните кои ми ги изпеа едната не е за јане, другата не е народна, а е новокомпонирана во Скопје. Песни за него нема, брате. Ако не беше политиката на комунјарите заборавен да беше.
Трето, во тоа што јане е бил арамија, прво бугарски другар, после турски нема што да ти го докажувам, тоа се знае. Треба само да идеш и да питаш лугето по кафаните.
Ти си от Влахи, бе човече, па мора да знаеш дека јане от 6 годишна возраст расне во Дупница, во Бугарија. Целиот му род се изселил от там пред повеке от 130 годин. Знаеш ли го селото каде е живел барем?
Четврто, лугјето по Пирин сум ги прашал много пред тебе, зошто јас сум от нив. Никогаш не сум верувал ни на бугарска, ни на македонска версија на историјата. Затоа нема што да ти докажувам работи кои се знаат.
Викаш илјадници луге на гробот одат? Бе досега не знам повеке от 100-200 луге да одат и то воедно со политичари и полиција. От ОМО Илинден се собирате тамо политика да правите и Курокачанов да ви прави амет. Кој друг?
И последно - вистинскиот цар на Пирин и Ениджевардар не го знаеш? За него стварно стотици песни има изпеани.(народни) Ако го знаеш, тогаш ке поверувам дека имаш нешто от Пиринска Македонија.
Со тука написаното се слагам на 100%.За Гоце што може да се рече-чесно-борец со Османската империjа,хуманист и Човек,националната,верска и политичка определба му е била во главно нешто интимно,почитувал е таа на другите.Бил е за тоа ПРЕД протеруваньето на Османска Турциа од Балканот да не се парадира со политичка идеjа и да се почитува верата и националната определба на другиот.Со големи душевни маки е потврдувал смртни казни и нема доказ некоj да е убиен лично од него.Вистинскиот му лик заслужува за една историска икона.За разлика од него, Jане е брзал да ги остварува социjалистичките идеи,не е бил толерантен,лесно е издавал смртни пресуди и лично е убивал лесно и много.И тоj jа има своата заслуга за борбата срешту турското ропство.Да има статут на икона на пропагандата по комунистичко време е и фактот,дека по смрта му беше анатемосан од лугето на Тодор Александров.:salut:

Со тука написаното се слагам на 100%.За Гоце што може да се рече-чесно-борец со Османската империjа,хуманист и Човек,националната,верска и политичка определба му е била во главно нешто интимно,почитувал е таа на другите.

огледаjте ce на него

С Блгарски пријателе, Јане Сандански е едно чедо на животот (намерно не го карактеризирам како македонец или блгарин) преку кое ние сите треба нешто да се научиме!

А еве нешто кажано од Јане што упатува на СОВРШЕНОСТА ХРИСТОВА која непознава национални, расни, класни или билокакви други разлики:

““ Робот се бори за слобода а слободниот за совршенство! ““ (Јане Сандански)
Пријателе убаво пишеш смирено и мирно тоа ми харесва,ама гледаш как останал в спомените на хората јане това неможе да се забрави и до ден днешен.И аз написах които има интерес от тоа да разбере Мелник близо е до граница-да иде да праша там мелничани,да не ме слушат мен.И малко се изв'рте моабета тук за друго идеше реч,ама знај от јане не казал никога тоа што ти рече,ама казал друго-
Роба се бори за свобода,свободнија за с'в'ршенство!
Ама гледаш немога ни да го напиша как требва да е поне има тук цензура."Слободата" дојде после 1944г., се дотогава си беше свобода,ако ме разбираш што искам да ти кажа де...
А казал јане и друго кое е баш за темата
-Не пожелавај на врага си см'рт,зашто см'ртта е с'н,а с'нја е здраве!

За Македонците Јане Сандански е светиња! Сандански застана на Голембугарскиот пат како никој друг, како што им застана на сите други посегачи, и затоа за нас е херој во вистинска смисла на зборот. Впрочем затоа Бугарскиот двор го нарача неговото убиство.

А на таквите како Иван Татарчев и Христо Матов, гробовите ќе им ги преораат кога ќе дојде денот, слушај ме ти мене што ти кажувам, јаничарите никогаш нема мирно да “спијат’’...

, јаничарите никогаш нема мирно да “спијат’’...
taka e misirkov koj znae kolku decina makedoncina bile janicari no kako i da e nivnite fnuci ke ja doznaat vistinata turcija iako ne macese 500 god ne posegna po naseto najsveto nasiot identitet i sekogas go priznavase makedonskoto postoenje da bevme sega pod turcite ke bevme celi 100% i poubavo ke ziveevme

За Македонците Јане Сандански е светиња! Сандански застана на Голембугарскиот пат како никој друг, како што им застана на сите други посегачи, и затоа за нас е херој во вистинска смисла на зборот. Впрочем затоа Бугарскиот двор го нарача неговото убиство.

А на таквите како Иван Татарчев и Христо Матов, гробовите ќе им ги преораат кога ќе дојде денот, слушај ме ти мене што ти кажувам, јаничарите никогаш нема мирно да “спијат’’...

Kaj e Omoilinden da mi izpee edna narodna pesna za Jane, se prashuvam jas.
Kaj e Omoilinden da mi pokazhe nivite prez koi e minuval Jane za da odi na shkolo vo Vlahi, iako od 6 godishen zhivee vo Bugarija.

Misirkov, cenam go tvojot patriotizam, ama patriotizam ne mora da se gradi na kaleni noze.

Pozdrav

упс, требало да стои ова погоре:

“ Сандански им застана на Голембугарскиот пат ’’

Кога реков јаничари, мислев преносно на денешниве изроди како Иван Татарчев.

Kaj e Omoilinden da mi izpee edna narodna pesna za Jane, se prashuvam jas.
Kaj e Omoilinden da mi pokazhe nivite prez koi e minuval Jane za da odi na shkolo vo Vlahi, iako od 6 godishen zhivee vo Bugarija.
OMO-Илинден се опита да излаже пак нешто,ама не му успеа.Ето ја песента
http://uk.youtube.com/watch?v=dz23jobPd4w
...на пр'стено име ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!Никаде не се пее јане Сандански нема и рима така не оди песната никако.
Клипо не с'м го постнал заради пропаганда,за снимкивите материали или било што а за да чујат другите песната,молиа да не се трие от модераторите,неможах да намера друг вариант на песната.
Знам оти в МАкедонија се пее с'штата песен,ама оди по друг начин-
"Мома моли Бога" се вика.
А и мен това ми е интересно по какви ниви одел кога живеел со целата фамилија в Дупница како рече от 6-годишен.На таа в'зраст не се оди на школо :toe:
По сетне Сандански оди и в казарма како офицер в БГ армија пак в Дупница
180px-Sandanski_v_bg_armia.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom