Убавините на Охрид или Македонија преку очите на една бугарска фирма

• Креатор на темата Креатор на темата Софиянец
  • Време на започнување Време на започнување
Софијанец напиша:
Значи: Струмица, Битолја, Струга (е, и пак Охрид) и Скопие на вр'штане. Надјавам се скоро да го направја това п'туване :-)

Манастирите низ земјава посети ги. Рилскиот е прекрасен во Бг, но и Бигорски, Лесновски, Водоча итн во Мк.. не се за пропуштање..:)

Влези на Ново Село во Македонија (ваше Златарево), на 28 км ти е Струмица, ке ме контактираш, ке те прошетам на 2-3 места, ке има шо да напишеш. Од Софија ти е едно 200 км. до Струмица, со тоа што патот од Петрич до границата е катастрофа. Од нашата страна до Струмица е одличен патот, и ке можеш да ги видиш Смоларските водопади,(најубав на Балканот :) ) Колешинските водопади, манастирот во Водоча... И најбогатите села во Македонија (покрај патот) Турново, Дабиља, Босилово... со куќите кои имаат сопствени базени.

Струмикс напиша:
Влези на Ново Село во Македонија (ваше Златарево), на 28 км ти е Струмица, ке ме контактираш, ке те прошетам на 2-3 места, ке има шо да напишеш. Од Софија ти е едно 200 км. до Струмица, со тоа што патот од Петрич до границата е катастрофа. Од нашата страна до Струмица е одличен патот, и ке можеш да ги видиш Смоларските водопади,(најубав на Балканот :) ) Колешинските водопади, манастирот во Водоча... И најбогатите села во Македонија (покрај патот) Турново, Дабиља, Босилово... со куќите кои имаат сопствени базени.

И еве во прилог на ова, има што да се види:bravo:

Picture708.jpg

Picture692.jpg

Picture683.jpg

Место кое предизвикува најразлични екстра емоции.

Жестоко! По този п'т (през Струмица) не с'м минавал досега

Задолжително - Куклица кај Кратово! Може да се изведе во комбинација со Лесновскиот манастир. An absolute must!!!

Не сакам утрински да гледам расправања на темата : плеснете си го од плочки и смирете тоа хормоните шо ви горат неврони оти :pishtoldz

Хм, сложил си ц'рквата св.Климент

P1010062.jpg

Толкова ли много прилича по изработка на Патриаршијата в Т'рново? И вс'штност успја ли да влезеш в'тре да ја разгледаш?
Интересно ми е как са направени стенописите. Вс'штност, като изклјучим п'рвата изненада, че не е "нормална ц'рква", в'тре добре ли е направено? Умишлено сравнјавам с Царевец, заштото си споменал като "политическо строителство", а на Теофан Сокеров всичко мога да кажа, но не и че са му лоши работите...

Да, влјазохме в'тре - л'ха на ново строителство. Сравненитео ми с Патриаршјата на Царевец е, заради политическата обосновка на подобно строителство - нито едното е истинската Патриаршија, нито другото е истинската ц'рква на Св.Климент. А двете са построени, за да удовледтворјат с'временни полтически вижданија или с една дума целата им е да удовлетворјат конјунктурата.
Спомни си стенописите в Патриаршијата и ште се сетишшт какво имам пред вид. Аз лични препдочитам да видја истиснките разкопки и основи на сградите и да оставјат на фанатазијата ми да си представја каква е била постројката, а не нјакој с'временен архитек да ми казва каква е била сградата. Добра идеја е да се направи виртуален модел - но не и да се строи

Разбирам :-) Ами ште е интересно да ја видја, да дојде отпуската само :-) Нали с'м т'рновче, сравнението ште ми е много интересно.

Имам една книга од кога бев во Бугарија од играорната. Книгата се вика ОХРИД. Хм..Си реков како Бугариве пишат за ОХРИД наш??? Отворање внатре и шо ќе видам. Се е Б‘лгарско. Жими гзов мој. Ама едно нешто ми влезе в очи, имаше едно речениче мало со жолто обележано и то гласеше: Не купувајте Време, Вест, Вечер, Нова Македонија оти во нив ќе најдете нешто лошо или сосема ништо за Бугарија. лелееееее хахајхахахахаха И дај бе тргнете ми се од мојов Охрид овде МАКЕДОНСКИ е и точка............ Исто како шо им викам на Татариве шо идат на одмор овде така ќе ви речам и вас: МАКЕДОНИЈА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, АЗИЈА ЗА БУГАРИТЕ/ТАТАРИТЕ де... леле само ве заборавам ааааахахаха

До модератора!

Модератора! Ха сега да те видја дали ште го изтриеш горното мнение за расистки изказванија? Както и за изказванија подстрекавашти к'м нарушаване на доброс'седските отношенија?

Софијанец напиша:
Модератора! Ха сега да те видја дали ште го изтриеш горното мнение за расистки изказванија? Както и за изказванија подстрекавашти к'м нарушаване на доброс'седските отношенија?
А твоево мислење? Нели ги крши правилата? Зборувај на МАКЕДОНСКИ како што е според ПРАВИЛАТА!

Модератора! Предлагам ти да изтриеш последните мненија, заштото дискусијата започва да става расистка!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom