Тргување со валути-FOREX

• Креатор на темата Креатор на темата FOREX-Macedonia
  • Време на започнување Време на започнување
Dosega sum trguval so etoro i ne mi izgleda deka znaenjeto nesto vliaje tuku mi lici kako cista kocka dali znae nekoj podobar sajt za trguvanje serazbira prvin so demo account?

Ma i mene ne mi e mnogu biten ekonomskiot del.Bitno mi e da znam kako da kockam.Za zal mene nitu videata,nitu demo smetkata mi pomogna da ukopcham kako se "kocka".Na demo smetkata od 100 000 evra mi ostanaa ushte 7000.Znachi veke otidov vo ogromna zaguba.:icon_mrgr:Ne deka nema da bidat svateni ako ubavo objasnat,tuku za zal neznaat da objasnat .I posle aj kazi kako da uplatam vistinski pari na takva zaguba.Objasnuvaat za ekonomija i biznis :facepalm: neshto shto mi e poznato,namesto da objasnat za nachinot na "kockata".

Ma i mene ne mi e mnogu biten ekonomskiot del.Bitno mi e da znam kako da kockam.Za zal mene nitu videata,nitu demo smetkata mi pomogna da ukopcham kako se "kocka".Na demo smetkata od 100 000 evra mi ostanaa ushte 7000.Znachi veke otidov vo ogromna zaguba.:icon_mrgr:Ne deka nema da bidat svateni ako ubavo objasnat,tuku za zal neznaat da objasnat .I posle aj kazi kako da uplatam vistinski pari na takva zaguba.Objasnuvaat za ekonomija i biznis :facepalm: neshto shto mi e poznato,namesto da objasnat za nachinot na "kockata".

Pa ne li e po ubavo vo kockarnicite da otides :) ?
--- надополнето: 4 мај 2013 во 22:10 ---
www.markets.com е солиден вебсајт :D

dali znaenjeto vliaje na trgubanjeto vo ovoj sajt :) ?

Ne za kockarnici ne me privlekuva.A ovoj nachin na trguvanje sakam da go naucham i koga i da e ke go naucham.Zoshto sakam prvo so trguvanje so valuti da pochnam,po shto moze da se pochne i so mali sumi za razlika od akciite.A ponataka i so kupuvanje akcii.Ne deka ke rabotam so golemi sumi tuku chisto biznisot od sekogash me vlechel pa bi sakal da navlezam vo ovoj vid.

Ne za kockarnici ne me privlekuva.A ovoj nachin na trguvanje sakam da go naucham i koga i da e ke go naucham.Zoshto sakam prvo so trguvanje so valuti da pochnam,po shto moze da se pochne i so mali sumi za razlika od akciite.A ponataka i so kupuvanje akcii.Ne deka ke rabotam so golemi sumi tuku chisto biznisot od sekogash me vlechel pa bi sakal da navlezam vo ovoj vid.

So sreka no Forexot mislam kolku sto imam probano na demo ne mi lici bas so znaenje deka ke se dobie nesto no ti pozeluvam sreka :)

dali znaenjeto vliaje na trgubanjeto vo ovoj sajt :) ?
Знаењето влијае во тргувањето на секој сајт;)
Отвори си демо акаунт и пробај, а ако веќе немаш време за пробување ниту пак знаење, имаат опција наречена Social Trading, каде што можеш да видиш другите како тргуваат и да ги следиш нивните постапки.

Многу многу волна во ова Македонијава... Законот за забрана за сметки во странство не го разбирав ама се повеќе ми станува јасно. Џабе би ви пожелувал среќа во Сингапур имаат изрека even luck runs out.

Друже гледам доста работи не ти се јасни, прв совет што можам да ти го дадам е да НЕ почнуваш со тргување, ни ДЕМО и апсолутно никако РЕАЛНО тргување. За твое добро е прво да научиш што е форекс, и како функционира. Според мене ова е најдобриот сајт за тоа http://www.babypips.com/school/ презентирани се сите работи поврзани со форекс од А до Ш и тоа на забавен начин. Значи не можеш ти да отвориш MT4 (Metatrader 4) и да читаш candlesticks кога не знаеш ни што се candlesticks, што е long позиција а што е short позиција и поимитите како leverage, margin, и индикаторите како SMA, EMA, Stochastic, и патерните како Pinbar, Doji итн. Гледам погоре ни даваш до знаење дека незнаеш што е MT4. Значи отвори го http://www.babypips.com/school/ и ако велиш дека сакаш да го научиш овој занает од почеток до крај помини го цело школо, верувај ова нема да трае 1-2 дена може ќе ти требаат 1-2 месеца ама верувај ќе ти се исплати многу. И те молам свати го како вистинско школо, ако само го прелистуваш, не губи време со форекс воопшто. Башка како ти текна на тоа демото со 100,000 евра да почнеш, ај почни си со некоја пореална сума од 1,000 - 5,000 евра, не за нешто друго туку и кога ќе почнеш да правиш пари ќе ти изгледа дека многу се заработуваат за подоцна да сватиш дека немаш реално толку пари па ќе стартуваш со некоја смешна сума од 500 евра и ќе правиш по 20 евра месечно :). Патем, не претерувај со leverage, нормално кога ќе научиш што е leverage и дека треба да го избегнуваш, поготово почетници како тебе и мене :)
Гледам погоре ти даваат примери со бројки што сигурно ти се попара во мозокот затоа уште еднаш ти викам право во школо :) ако сакаш да знаеш што се тие бројќи.
И една и последна работа, форекс тргување НЕ Е КОЦКАЊЕ, ако го сфатиш како коцкање оди во коцкарници и во кладилници и не губи време на форекс. Форекс е бизнис и бара дисциплина и континуитет.
П.С. Еве неколку добри форуми за форекс, ти препорачувам да се зачлениш и на двата.
http://forums.babypips.com/
http://www.forexfactory.com/forum.php
Ако треба уште нешто, пиши ќе гледам да те упатам колку можам.
--- надополнето: 5 мај 2013 во 10:33 ---
Многу многу волна во ова Македонијава... Законот за забрана за сметки во странство не го разбирав ама се повеќе ми станува јасно. Џабе би ви пожелувал среќа во Сингапур имаат изрека even luck runs out.
Многу си ми смешен со коментариве :)

Друже гледам доста работи не ти се јасни, прв совет што можам да ти го дадам е да НЕ почнуваш со тргување, ни ДЕМО и апсолутно никако РЕАЛНО тргување. За твое добро е прво да научиш што е форекс, и како функционира. Според мене ова е најдобриот сајт за тоа http://www.babypips.com/school/ презентирани се сите работи поврзани со форекс од А до Ш и тоа на забавен начин. Значи не можеш ти да отвориш MT4 (Metatrader 4) и да читаш candlesticks кога не знаеш ни што се candlesticks, што е long позиција а што е short позиција и поимитите како leverage, margin, и индикаторите како SMA, EMA, Stochastic, и патерните како Pinbar, Doji итн. Гледам погоре ни даваш до знаење дека незнаеш што е MT4. Значи отвори го http://www.babypips.com/school/ и ако велиш дека сакаш да го научиш овој занает од почеток до крај помини го цело школо, верувај ова нема да трае 1-2 дена може ќе ти требаат 1-2 месеца ама верувај ќе ти се исплати многу. И те молам свати го како вистинско школо, ако само го прелистуваш, не губи време со форекс воопшто. Башка како ти текна на тоа демото со 100,000 евра да почнеш, ај почни си со некоја пореална сума од 1,000 - 5,000 евра, не за нешто друго туку и кога ќе почнеш да правиш пари ќе ти изгледа дека многу се заработуваат за подоцна да сватиш дека немаш реално толку пари па ќе стартуваш со некоја смешна сума од 500 евра и ќе правиш по 20 евра месечно :). Патем, не претерувај со leverage, нормално кога ќе научиш што е leverage и дека треба да го избегнуваш, поготово почетници како тебе и мене :)
Гледам погоре ти даваат примери со бројки што сигурно ти се попара во мозокот затоа уште еднаш ти викам право во школо :) ако сакаш да знаеш што се тие бројќи.
И една и последна работа, форекс тргување НЕ Е КОЦКАЊЕ, ако го сфатиш како коцкање оди во коцкарници и во кладилници и не губи време на форекс. Форекс е бизнис и бара дисциплина и континуитет.
П.С. Еве неколку добри форуми за форекс, ти препорачувам да се зачлениш и на двата.
http://forums.babypips.com/
http://www.forexfactory.com/forum.php
Ако треба уште нешто, пиши ќе гледам да те упатам колку можам.
--- надополнето: 5 мај 2013 во 10:33 ---

Многу си ми смешен со коментариве :)

Мило ми е што ти е смешно, џабе се трудиш иначе да објаснуваш, се е веќе објаснето. Нив ги мрзи 10 страни на темава назад да се вратат ти школо им кажуваш :pos:. Он ти вика не го интересира економија :facepalm: повеќе коцка ти му објаснуваш МТ4 и левериџ :facepalm:... Подобро ќути си и :свиркам: само повеќе штета ќе направиш...

Мило ми е што ти е смешно, џабе се трудиш иначе да објаснуваш, се е веќе објаснето. Нив ги мрзи 10 страни на темава назад да се вратат ти школо им кажуваш :pos:. Он ти вика не го интересира економија :facepalm: повеќе коцка ти му објаснуваш МТ4 и левериџ :facepalm:... Подобро ќути си и :свиркам: само повеќе штета ќе направиш...
Мислам дека Twin 1 е погрешно упатен и дезинформиран со тоа коцкањето затоа и му пишав дека ФОРЕКС =/= КОЦКАЊЕ, и јас најдобронамерни совети му давам, а ако сака нека ги прифати ако сака нека не ги прифаќа, сепак форекс е за трпеливи и дисциплинирани луѓе.

Мислам дека Twin 1 е погрешно упатен и дезинформиран со тоа коцкањето затоа и му пишав дека ФОРЕКС =/= КОЦКАЊЕ, и јас најдобронамерни совети му давам, а ако сака нека ги прифати ако сака нека не ги прифаќа, сепак форекс е за трпеливи и дисциплинирани луѓе.

Јас мислам Twin 1 и сите други нови членови што сакаат да се занимаваат со FX треба прво да ги прочитаат овие 20тина страни, да разгдаат по цел куп веб страни што се веќе спомнати, да сфатат дека ова не е заебанција дека пари се губат релативно лесно, да сфатат дека им треба стратегија, дисциплина, информации, ризик капитал и за МКД стандарди релативно солидна сума пари со кој ете би можел кола да си купи пред да почне да печали од ова.

Не ме сфакај грешно добри совети си дал само мислам дека џабе е да се даваат совети за вакви работи на некој кој не се потрудил основините работи да ги простудира и сфати.

Мене најинтересни ми се оние што ќе кажат дека на демо заработиле 50,000 долари, и кога ќе ги прашаш со колкава сума почнале ти кажуваат нешто како 1,000,000 долари, и после ги прашуваш како мислат да почнат со милион со реално тргување ти викаат па имаш бе leverage 400:1 што значи ми требаат само 2,500 долари за почеток. И после 0.0007 секунди ги гори и тие 2,500 долари (најверојатно тешко заработени) и се чуди што се десило.

Вака сега, овие предупредувања ги имам прочитано на еден куп сајтови за форекс, така да сакам да ги сумблимирам во овој пост:
1. ФОРЕКС тргувањето е екстремно ризично и не е погодно за секој човек, едуцирајте се УБАВО пред да почнете со тргување.
2. И да бидеш успешен форекс трговец ќе загубиш пари и тоа често пати, и ова е СОСЕМА НОРМАЛНО, затоа потребна е емоционална стабилност, и СИЛЕН менаџмент на ризик и пари.
3. За да заработиш пари, дури и една просечна Македонска плата во форекс потребен ти е ГОЛЕМ почетен капитал. Старата поговорка „парите на пари одат“ важи и за форекс, така да со 1000 евра не очекувајте дека ќе ги дуплирате секој месец (ова го нема наравено никој човек во светот така да не очекувајте вие да бидете првиот). Ако правите 10% добивка на вкупниот капитал вие сте еден од форекс боговите, ова го можат професионални трговци со голем стаж и буквално знаат како дише пазарот. Така да ако станете еден од форекс боговите пак ќе ви требаат едно 10,000 евра за да ги заработите тие 1,000 евра месечно континуирано. Јас велам не е битна вложената сума за почеток туку КОНЗИСТЕНТНА и КОНТИНУИРАНА ПРОФИТАБИЛНОСТ на крајот на еден месец. Така да ако сумата ви се зголемува дури и за 2-3% на добар пат сте во форекс тргувањето. И нешто што треба да знаете е дека демо и реално тргување се разликуваат и те како многу. Затоа ако видите дека сте добри во демо тргување не значи дека и реално ќе бидете добри, емоционалната поврзаност со реалните пари ќе си го направи своето и може да ве „скрши“ и да се откажете комплетно од форекс. Затоа кога почувате со реално тргување вложете 100-200 евра максимум и видете како ќе оди, после тоа зголемувајте ги парите постепено, како што кажав потребна е континуирана профитабилност, не се секирајте што таа е 3-5 евра месечно, ако од 100 евра правите 5 евра месечно супер ви оди :) (тоа се цели 5% од вложеното)
4. Секогаш, ама БУКВАЛНО СЕКОГАШ тргувајте со пари што можете да си дозволите да ги загубите. Значи заборавете на тоа дека заштедата од 10,000 евра (или уште полошо да земете кредит од 10,000 евра) ќе можете да ја ставите во форекс освен ако не сте комплетно рамнодушни, и буквално сеедно ви е дали ги имате тие пари или не. Замислете како ќе се чувствувате ако ви паднат во WC шолја и пуштите вода и ви отидат тие пари. Ако се чувствувате силни емоции тогаш никако не ја ставајте таа сума во форекс, ставете помалку. Инаку сосема е нормално како луѓе да сме емоционално приврзани за парите, работата е што за да бидете форекс трговец мора да се отргнете (detach) емоционално од таа сума на пари што ви е вложена во форекс. Луѓето што живеат од форекс и го третираат како бизнис се екстремно емоционални стабилни и поткрепени со капитал, затоа не очекувајте веднаш да вадите плата со форекс, мора полека и трпеливо.
5. Успешните форекс трговци, сегогаш прво мислат на загубата а потоа на профитот. Прво се помируваат со сумата која се спремни да ја загубат, што значи форекс трговијата се сведува на менаџмент на ризик.

Не ме сфакај грешно добри совети си дал само мислам дека џабе е да се даваат совети за вакви работи на некој кој не се потрудил основините работи да ги простудира и сфати.
Основните работи веќе кажав дека ги знам ,,,,,знам што е профит,знам за ризик,знам што е инвестиција,,,,,приход,расход,експанзија,стагнација и рецесија,,,,знам што се позајмливи парични стредства,,,,знам за банките,монетарна политика,фискална политика,девизен курс,,,,знам за микро и макро економија,,,,акцизи,царини,,,,,дека секое тргување носи ризик,дека треба да не се изложуваме на преголем ризик,дека цената на валутите е варијабилна и варира горе долу,дека кога е падната цената се купува кога е висока се продава‘‘‘‘‘‘‘‘Знам за основите на економија .;)
А најбитно знам дека незнаете да објаснете за начинот на тргување во една платформа.Не од економски апкект туку од технички.Јас викам за техниката вие повторно за економијата.:tapp:

Ne mi e jasno za vlozuvanje vo valutite ili zlatoto.Dali ako vlozam vo zlatoto ke dobivam nekoja dividenda kako shto e so akciite.Ili nemam nikakva dobivka pa ke treba da chekam da porasne vrednosta na zlatoto pa da go prodadam i da dobijam zarabotka.Znachi prashanjeto mi e dali so samoto vlozuvanje vo zlatoto ili nekoja valuta jas veke dobivam zarabotka ili mora da vrsham postojano kupoprodazba za da ostvaruvam dobivka....?

Сепак не ми е јасно.Значи не станува збор за земање кредит од банка,туку зборувам за вложување во валути на берзата Forex која што се прави електронски преку платформа.
Значи ако во Forex lider сум вложил во валута на пример во еврото.Ти викаш дека ќе добивам камата.Како ке ја добивам.Дали со самото покачување на вредноста на еврото профитот кој го остварува го сметаш за камата.Ондак така и на златото на берза вредноста расте.Или каматата на валутата се пресметува на друг начин.И те молам појасни ако сакаш на кој начин се пресметува каматата.Зошто сепак не станува збор за земање позајмливи парични средства.
А посебно ме интересираше тоа откако ке влозам во валути дали самите тие валути веќе ќе ми носат добивка и јас само да ја подигнувам од сметка или треба да тргувам со купување евтино и продавање поскапо за да можам да повечам од профитот.

A da mi dadesh direktni linkovi ako sakash.Po shto jas nemozam da najdam,a i neznam shto znachi mt4....:coffee:

Гледам колку ти е јасно. Простудирај прво што сакаш, одбери платформа па врати се и прашај технички прашања

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom