Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Купив индекс фонд VWCE и XDEV. Пари партив преку СЕПА на ИБКР.

На долг рок како да пријавувам данок? Само кога продавам позиции или нонстоп треба да пријавувам секој месец?
здраво може ли да објасниш зошто баш во овие етф инвестира? вангард мислам дека во ЕУ имаат поголем % за годишна услуга плус за долари конверзија нели ние губиме ? не се разбирам баш проубавам да научам... демек болје било во ЕУ валута и имало поефтини и поголеми во ЕУ фондови како "invesco ftse all world ucits etf acc" ?

Кога ќе оствариш капитална добивка од тргување, значи да продадеш. Или ако имаш дивиденда од некоја акција секогаш кога истата ќе ти легне на сметката во ИБКР. Ако ги имаш и двете во еден месец, тогаш две посебни пријави на е-ујп
Фала многу.
Автоматски споено мислење:

здраво може ли да објасниш зошто баш во овие етф инвестира? вангард мислам дека во ЕУ имаат поголем % за годишна услуга плус за долари конверзија нели ние губиме ? не се разбирам баш проубавам да научам... демек болје било во ЕУ валута и имало поефтини и поголеми во ЕУ фондови како "invesco ftse all world ucits etf acc" ?
Во EUR ги купувам на германската XTERA преку IBKR мислам...

Па вака:

30% XDEV - поради науката што се практикува за value инвестирање. Сите Holdings што ги имаат се базирани на P/e ratio и други параметри кои ние обично ги занемаруваме, а помалце на она што направила компанијата. Згора тоа само 33% e US holdings за диверзификација

70% VWCE - за сигурност. Помала добивка, но конзистентна и глобална диверзификација.

Јас би бил среќен да имам 8-10% на годишно ниво со пасивно инвестирање. Во банкив досега најмногу што ми дале е 3% на ЕУР. Тоа е чиста загуба.

VWCE иако има малце поголем TER, го избрав ради што е менаџиран од Vanguard што е докажан менаџер на фондови со 10-11 трилиони портфолио. На долг рок како што планирам 15-20 години мислам тоа ми одговара наместо да експериментирам со поефтини ETFs што биле инкорпорирани пред 1-2 години - тоа не ми носи некоја сигурност. Од друга страна сакав да имам и US менаџирани ETFs во портфолио, ако изберев WEBN (поефтина алтернатива на VWCE) и двата core ETFs (VWCE/XDEV) ќе ми беа администрирани во EU (WEBN: Amundi Франција, XDEV: Deutche Bank Германија).

Ова не е финансиски совет. Инвестирај во тоа што веруваш најмногу.

Последно уредено:
i jas bev skeptik odpocetka, aplikacijata ti e super nemas nikakva maka, i pri stavanje i pri povlekvuanje.
Zdravo, imam prasanja za Trading212.
Imam vlozeno pari preku denarska smetka, ne mozam sve da povlecam nazad mi kazuva deka ima limit i bara verifikuvanje. Kartickata ja verifikuvav no denarskata smetka ne mi se verifikuvase, za verifikacija se bara dokument so iban swift, a toj dokument e od deviznata smetka, denarskata nema iban i swift. Ne ni mozam da dodadam uste edna smetka, nema takva opcija. Ve molam pomognete mi koj se razbira.

Влоговите во домашни инвестициски фондови не се осигурени од пазарни загуби. Обесштетување има само ако посредник член на Фондот не може да ги врати парите или хартии од вредност што ги чува за клиентот.

Лимитот е до 20.000 EUR по клиент и по една членка на Фондот. Формула, 100% до 10.000 EUR, 90% од 10.000 до 20.000 EUR, максимум 20.000 EUR.

Опфатени се клиенти на членки на Фондот, како брокерски куќи, банки, и друштва за управување кога управуваат средства за индивидуален клиент.

Имотот на фондовите се чува кај депозитарна банка на посебни сметки и не влегува во имотот на банката, ниту во ликвидациона или стечајна маса.

Ако друштвото за управување изгуби дозвола или оди во стечај, Комисијата пренесува управување на друго друштво, со задолжително предавање на целата документација.
Добив понуда од вработени во НЛБ-Тутунска 20 иљади евра кои ми стојат на девизна сметка да ги извадам, претворам во денари и да ги вложам во инвестициски фондови кој тие ги работат, тие ми велат дека ќе има подеми и падови т.н. флуктуации на влогот ама на крајот од годината секогаш ќе бидам во добивка од минимум 6-7 % од вложените средства, парите секако биле на ликвидна сметка т.е. сум можел да ги вадам кога и да посакам, ама им реков дека ќе размислам, некој совет што да направам ако има повеќе упатени во оваа област?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom