Третиот Рим

• Креатор на темата Креатор на темата SparroW
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека САД се новиот Рим т.е светска империја?

• Вкупно гласачи
    21
Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Гледам многумина на форумов се чудат како можат Америкаците да напаѓаат суверени држави, кој им дал право итн.

Сметам дека ако трезвено се погледне на работите што се случуваат и што се случувале,
може да се донесе заклучок дека САД се новата светска империја.
Многу луѓе сеуште не можат да го согледаат тој факт.
Причина за тоа е што денешнава не е како империите на минатото, кој биле изградени само со крв и територијална експанзија.
Оваа е градена со помош на најсофистицираната пропагандна машина и многу почесто со економско влијание и задкулисни притисоци, отколку крв. Листата на тајни смени на влади е многу подолга од листата на војни и го потврдува тоа.

Covert United States foreign regime change actions

# 1 Prior to World War II

* 1.1 Russia

# 2 During the Cold War

* 2.1 Communist states 1945-1989
* 2.2 Iran 1953
* 2.3 Tibet 1950s
* 2.4 Guatemala 1954
* 2.5 Cuba 1959
* 2.6 Democratic Republic of the Congo 1960
* 2.7 Iraq 1963
* 2.8 Brazil 1964
* 2.9 Republic of Ghana 1966
* 2.10 Iraq 1968
* 2.11 Chile 1973
* 2.12 Afghanistan 1973-74
* 2.13 Iraq 1973-75
* 2.14 Argentina 1976
* 2.15 Afghanistan 1978-1980s
* 2.16 Iran 1980
* 2.17 Nicaragua 1981-1990
* 2.18 El Salvador 1980-92
* 2.19 Cambodia 1980-95
* 2.20 Angola 1980s
* 2.21 Philippines 1986

# 3 Since the end of the Cold War

* 3.1 Iraq 1992-1995
* 3.2 Guatemala 1993
* 3.3 Serbia 2000
* 3.4 Venezuela 2002
* 3.5 Haiti 2004
* 3.6 Palestinian Authority, 2006-present
* 3.7 Somalia 2006-2007
* 3.8 Iran 2001-present

Денес лидери на суверени држави лобираат и потплаќаат американски сенатори за да им ги штитат интересите.

Secretary of Defense Robert Gates noted that "governments deal with the United States because it's in their interest, not because they like us, not because they trust us, and not because they believe we can keep secrets."

Планот за изградба на империја е поставен одамна

10kMiles.png

и е имплементиран постепено, затскриен зад Холивуд, MTV кои градат позитивна слика за Америка.
(има анкети кои потврдуваат дека народи кои немаат јака кинематографија имаат попозитивно мислење за САД, отколку народи кои имаат - Индија, Русија, Франција)

За Блискиот Исток уште во 1980 Џими Картер изјави:

Let our position be absolutely clear: An attempt by any outside force to gain control of the Persian Gulf region will be regarded as an assault on the vital interests of the United States of America, and such an assault will be repelled by any means necessary, including military force.

така да нема тука што да е нејасно во врска со Ирак и Либија.

Денес ја имаме следнава ситуација

US%20Military%20Bases%20Around%20The%20World.jpg

unified-combatant-command-map.jpg

Имаат големо влијание, но тука се и другите светски сили. И не се светска империја, а за во иднина неможам да кажам...

САД веќе губат влијание, а не добиваат.
Нивните златни времиња поминаа.

сеуште не поминале, само на повидок им е крајот, на едно..дваесетина или повеќе години

Џентлменски не вледеат и држат на дланка !! - Бетер и од таа старата ''Како ќе ти свират, така ќе играш.''

Русија и Кина се еден вид taugh guys, ама се уште далеку од конкретни чекори ..

- Инаку интересна статија читав пред неколку месеци, еден извадок од типот што ја предвиди еко. криза во 2008 г. Тој впрочем рекол дека во наредните години очекува пад на економијата во САД т.е. пад на УС доларот, со што САД ќе биде приморана да се врзи со Јапонскиот јен за да одржи одредена стабилност.

Нооо после последниве дешавања во Јап. , се сомневам ќе дојде до ваков епилог. На Јап. сега ќе и треба доста rehab time ..

САД веќе губат влијание, а не добиваат.
Нивните златни времиња поминаа.

Точно кажано сега америка ке го одстапи местото најверојатно на русија ма да мислам дека и кина за некоја година со овој развој шо го има ке достигне многу. Ама исто шхит се сите ако не америка ке е русија и истото ке е со цел свет ке одат по кејфот на таа доминантна ,но сепак ке се најде по некоја државичка која ке проба поинаку и ке ја снајде исто како иран во моментов либија и се така во круг

Знам дека Русите така си ја нарекувале Москва, но како што гледаш

Bulgarian manuscripts advanced the idea that Turnovo, the capital of the Bulgarian Empire, was the new Constantinople. These plans were never realized as the Ottomans defeated the Serbs at Kosovo Polje in 1389, and put an end to the Second Bulgarian Empire in 1396 with the occupation of the Despotate of Vidin.

и Бугарите имале желба да се нарекуваат Рим, но дали имало основа за тоа?

Ние и Скопје може да си го викаме трет Рим.

image.php

Кога би имале Русите војска и бази во Канада и Мексико - можеби.
А нуклеарните подморници во Атлантски океан? :)
Топољ-М, смрт за антиракетните штитови?

Русија изгуби многу влијание со ова.

American relations with Eastern Europe are influenced by the legacy of the Cold War. Since the collapse of the Soviet Union, former Soviet states in Europe have gradually transitioned to democracy and capitalism. Many have also joined the European Economic Community and NATO, strengthening economic ties with the broader Western world and gaining the military protection of the United States via the North Atlantic Treaty.

Уште Белорусија и Украина и останаа, макар што Америкаците пробаа и Украина да ја "демократизираат"

Кина почна економски да си го зголемува влијанието на Блискиот Исток, особено во Либија (видовме колку кинески работници и компании имаше, тие му ја градеа железицата на Гадафи), но мислам дека тоа што пробуваа Кинезите со пари, НАТО го направи со томахавки.

И плус Кинезите сеуште немаат храброст да си го вратат Тајван.

The U.S. criticizes China on human rights issues. Finally, the political status of Taiwan complicates relations, since the U.S. does not officially recognize the country, but in fact offers the island protection against the threat of any invasion from China.

За се се криви германците .:D Да не ја почнеа заедно со австро унгарците 1вата С.В. никогаш сад немаше да даава креди за обновување за разрушена европа и да се збогати.

Русија изгуби многу влијание со ова.

Уште Белорусија и Украина и останаа, макар што Америкаците пробаа и Украина да ја "демократизираат"
Интересно е прашањето дали НАТО, а со тоа и САД ќе ги бранат тие балтички земји во случај Русија да ги нападне?
Јас мислам дека не... Грузија може да се земе за пример иако тие не беа членки на НАТО, но имаа западна поддршка.

Оваа слика ми е наjинтересна. Како си го имаат поделено светот, како нивни да е.
Потсеќа на Afrika Korps на Ромел.

United States Africa Command-----Africa-----USAFRICOM-----Kelley Barracks, Germany
United States European Command-----Europe and Russia-----USEUCOM-----Patch Barracks, Germany
United States Pacific Command------South Asia ad Australia-----USPACOM-----Camp H. M. Smith, Hawaii
United States Central Command-----Middle East and Central Asia-----USCENTCOM-----MacDill Air Force Base, Florida
United States Northern Command------North America------USNORTHCOM-----Peterson Air Force Base, Colorado
United States Southern Command------South and Central America-----USSOUTHCOM------Miami, Florida

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

United States Strategic Command-----USSTRATCOM-----Offut Air Force Base, Nebraska
United States Joint Forces Command-----USJFCOM-----Norfolk, Virginia
United States Special Operations Command-----USSOCOM-----MacDill Air Force Base, Florida
United States Transportation Command-----USTRANSCOM-----Scott Air Force Base, Illinois

unified-combatant-command-map.jpg

Back
На врв Bottom