Tor за параноидни (анонимно сурфање)

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
Замислете ја ситуацијава. Снимаш софтверче на флеш , одиш во сајбер кафе го буцкаш стикот и сурфаш низ нетот без да можат да те идентификуваат.
За Torpark:
Download TorPark for your language, and put it on a USB Flash keychain. Plug it into any internet terminal whether at home, school, or public. Run Torpark.exe and it will launch a Tor circuit connection, which creates an encrypted tunnel from your computer indirectly to a Tor exit computer, giving the appearance of having the Tor exit computer's IP.

За Tor:
Тор е мрежа на виртуелни тунели која овозможува луѓето да се групираат за да ја подобрат нивната приватност и сугурност на Интернет. Исто така овозможува развивачите на софтвер да креираат комуникацииски алатки со вградени заштитни функции. Тор овозможува темел за палета на апликации што овозможуваат организациите и индивидуалците да делат информации преку јавни мрежи без да ја компромитираат својата приватност.
Индивидуалците можат да го користат Tor за да ги спречат вебсајтовите да ги следат или да можат да се прикачат на вебсајтови или други сервиси во случај да се блокирани од нивниот локале интернет провајдер.
Скриените сервиси на Tor овозможуваат корисниците да објавуваат сајтови и нивни сервиси без притоа да ја откријат својата локација. Тор уште може да се користи за социјално осетливи комуникации без притоа да може да се открие нивниот идентитет.

извор:Tor Homepage

додатни линкови за Tor:
Тор на википедија
Споредба на мрежи за анонимно комуницијрање

Дур да се најде начин да се блокираат корисниците на ваков сервис, може да биде главоболка за сопствениците на веб сајтови, форуми или други интерент сервиси. Пробајте го и пишете. Ме интересира дали е ес-сеен-он-тиви.

Не, супер е, стварно, сега го спуштив го разгледувам.

Скоро и да не се приметува, ама сепак зависи. Пакетот е 2 мб, така јас го спуштив. Добро е што оди во бекграунд и не се приметува, пригодно е.

Убави алатки се ваков тип на програми. Ваков софтвер во иднина ќе биде многу потребен со оглед на тоа дека многу агенции, софтверски компании, владини служби почнаа да ги скенираат адресите и компјутерите на обичните корисници :) Приватноста веќе не е загарантирана.

Малку ја успоруваат брзината на интернетот, но се исплаќа.

Sto ustvari dobivam so ovaa alatka. Kako sto vidov mi dava druga IP adresa t.e. ja menuva na odredeno vreme. So ova kompjuterot mi e pretstaven pod druga IP adresa (ne so vistinskata) ili MAC adresata e taa po koja se poznava identitetot na kompjuterot i taa ne moze da se smeni. I koj se i kako moze da mi ja vidi MAC adresata.
Idam vo folderot tor, pa potoa ja otvaram aplikacijata tor, mi se startuva DOS pa potoa se otvora mobilnata verzija na Firefox. Vaka treba da se startuva ili ima nesto drugo?

Ова не е еден вид на Proxy, барем таков ефект дава :)

fala mnogu brigante programcevo e mnogu dobro
btw a socks kako da se namesti ?

А кога ќе сакам да си се вратам на оригиналната IP адреса, што правам? Само го исклучувам програмов? :)

Едит:
Испробав, одлично.

Кога го отвараш Tor уствари ти се отвара Фајрфокс (на македонски, пошто симнав македонска верзија) и добиваш друга IP адреса. Исто како да си на прокси. Одлично за илегални работи, поготово затоа што можеш да си го користиш и во нет кафе (Фајрфоксот може да се подигне и од USB stick-че)... Мераци! :-)

dwa напиша:
fala mnogu brigante programcevo e mnogu dobro
btw a socks kako da se namesti ?

Искрено да ти кажам Torpark го немам пробано пошто сум на Ubuntu. Тор протоколот го имам користено, чак што више имав дигнато и сервер ама препорачуваат да не се дига сервер ако често го исклучуваш компјутерот затоа што им ги кинеш конекциите на другите.
Во линукс околина Tor e комплициран да се подеси, а ме мрзи. Затоа користам едно шведско прокси за страницава.

Carlito Brigante напиша:
Искрено да ти кажам Torpark го немам пробано пошто сум на Ubuntu. Тор протоколот го имам користено, чак што више имав дигнато и сервер ама препорачуваат да не се дига сервер ако често го исклучуваш компјутерот затоа што им ги кинеш конекциите на другите.
Во линукс околина Tor e комплициран да се подеси, а ме мрзи. Затоа користам едно шведско прокси за страницава.

ok nema problem

Kakvi iskustvo imate ako ste ja downloadirale ovaa? Dali vi vrsi rabota ?
I procitav dole kaj webadresata deka ti zemaat bandwith toest ako sakas da spodelis ili mora ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom