Divider
Seraphim
Dajte nekoj recept za torta od tikva? Edno vreme jadev takva torta i mi ostana vo sekjavanje, a nemam recept.
nema nikakvi dodatoci, ednostavno pandišpan so vkus na tikva, samo neznam dali so nešto se preliva, pošto taa što ja jadev beše sočna!
Состојки:
Слатка павлака
полкило тиква, пасирана
шоља шеќер
четврт лажичка сол
едно јајце, плус две жолчки
шоља млеко
четврт шоља путер (несолен)
лажичка ванила (реднасн или мелен екстракт)
половина лажичка цимет
четврт лажичка ѓумбир (мелен де)
шлаК за одозгора

и
една и черек (четврт) шоља брашно
една лајца голема шеќер
четврт лажичка сол
осум лајци големи путер несолен
3 лајци ладна вода, ама мраз ладна.
Ем, сеа, првин од брашното, шечеро, солта, путеро и водата мраз студена ко од кчладенец ќе замесиш у миксер тесто, ама да биде тестуљаво.
ПослеМ:
загреј то рерната на 200-220 степени по другарчето на Нивес (целзиус)
Клај тестуљавата направија во модла за торта и убаво наглавија по страните. Напрај си некој облик по ќеиф. Печи десет минути, па клај у замрзиваЌ да се стегне, после клај алуфолија и па печи дестина минути. Тргни ја алуфолијата.
Зеј си голем сад, напикај павлаката и тиквата и мискај дур не се помеша саглам. После клај шеќеро и солта, клај јајцата и жолќките, млекото и путерот и мешај дур не ти се запоти газот (ако мешаш со миксер ќе се изначекаш, на запотуење де) и додека смешата не стане топтан сита посекаде. По на крај додај зачините и мешај пак да се сотакви ко едно све.
Наклај го тоа се у претходно потпеченото тестуљавие и печи околу 45-50 минути или ако имаш Милан Благојевиќ рерна ко мојата стара од пред Христа печи дур не легни центарот.
Послем клај ја да се олади.
Ко ќе се олади, нашлапај му од шлакот и не штеди по влашки, ами клај онака, машки, да се знае.