Ти реков јас...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување
Доста пати го иам употребено и тоа по некоја јака караница или кога за некоја важна работа сум била во право.
Не ме нервира нешто многу коа ќе ми речат дека биле во право бидејќи не го гледам тоа лошо туку ете сваќам дека имале потреба да си се возвишат сами себе и да ми укажат дека сум згрешила. :)

Го употребувам само ко ќе им солам памет на другаркине, па не ме веруваат,па ко ќе испадни по моето дека било епа "ти реков јас"?

Zavisi koj mi go ima kazano i so kakov ton ..ama obicno ne go sfakam kao toj sto mi go kazuva on/ona se znae ili slicno,pa i jas go upotrebuvam nesvesno bez nekoja namnera :pipi:

Се случува одредена работа за која претходно сме дискутирале со некого, да не испадне онака како што очекуваме, и тој некој да ни каже: - Ти реков јас...
И што се постигнува со тоа?
Дали тој некој сака да ни покаже и докаже дека тој е секогаш во право и дека од сега па натаму треба само него да го слушаме?
Или едноставно е узречица која несвесно ја користат многу луѓе?

Се имам најдено неколку пати да гокажам ова, ама секогаш ми звучело некако адекватно. Се разбира, не значи дека на оној на кој сум му го кажал тоа, му се допаднало. Некако фразава ми делува како да сакаме да се пофалиме себеси пред другиот колку сме тоа ние способни за перцепирање и предвидување на работите.

Според вас, убаво ли е постојано да употребуваме Ти реков јас? И што всушност вие сметате дека тоа претставува.

Ти звучело адекватно, или неадекватно. Зашо речениците ти немаат смисла една со друга.

На темата: Иако секогаш доаѓаме до точка да можам да му го кажам тоа на соговорникот, не секогаш го правам тоа. Си дозволувам само кога оној карши мене бил дрзок, непријатен, некултурен, или прост а сакал да се праи паметен, шо е комбинација од сите три веројатно.

Мене не ми го викаат тоа, немаат шанса. :) Океј лажам, ако некој ми го каже тоа, стварно е во право, и иако ми иде на живци коа ќе осетам дека некој сака себе си да се подигне во облаци, молчам, бидејќи не сум бил во право. :helou:

Го обожавам изразов,најискрено.:)

Сепак не го кажувам во секоја ситуација кога може да се употреби.Обично такви ситуации се кога страната која греши пресериозно ја сфаќа грешката,или кога стварно има направено тешка грешка со катастрофални последици,нема никаква корист да кажам такво нешто тогаш ниту ми прави некакво задоволство да докажувам дека сум била во право,а не ме послушале.

Кога тој што згрешил пресериозно го сфаќа,знам дека ако го кажам во тој момент би било како да додавам масло на оган,па премолчувам,а си го кажувам во себе едно илјада пати.:)

Многу нормално дека ми го кажуваат и мене и уште понормално дека не ме нервира воопшто.

Ти звучело адекватно, или неадекватно. Зашо речениците ти немаат смисла една со друга.

На темата: Иако секогаш доаѓаме до точка да можам да му го кажам тоа на соговорникот, не секогаш го правам тоа. Си дозволувам само кога оној карши мене бил дрзок, непријатен, некултурен, или прост а сакал да се праи паметен, шо е комбинација од сите три веројатно.

Мене не ми го викаат тоа, немаат шанса. :) Океј лажам, ако некој ми го каже тоа, стварно е во право, и иако ми иде на живци коа ќе осетам дека некој сака себе си да се подигне во облаци, молчам, бидејќи не сум бил во право. :helou:

Vikotr, ti rekov jas deka ne si vo pravo, pametis! :) :) :vozbud::baeh:

Nejse, znam da go upotrebam koga ke dadam sovet, toj sovet nema da se poslusa, iako e logicen, za da potyenciram deka ponekogas treba da se poslusa, deke ane mora se na svoja koza da se pocuvstvua, deka moze da se iskoristat tugjite iskustva itn.

I mi e receno, sekogas koga i jas sum postapuval kako sto pogore opisav.

Никогаш никој не ме слуша мене, но скоро секогаш излегува како што ќе кажам.

Најсатисфакторната реченица која може да ја упатиш кон некого.
Но јас преферирам кога ќе ми речат беше во право ^_^

Ми ја кажуваат помалку, отколку што јас ја кажувам и сега за сега, тоа е одлично.:wink:
Нормално, некаде мора да се воздржам (не по своја волја) за да не повредам некого, а омилено ми е кога ке и го кажам на внука ми. Не за друго, туку затоа што понекогаш се покажува како поголем инает од мене. :pos2:

Ти реков - ми рече xD никад го немам сфатено со негативна конотациjа, а не ни имам навика да го употребувам .. ептен ретко може да се случи да речам „ти реков jас“ (али касно е коа не ме слушаш мене така ти е, хаха)

Обично ми се случувало нешто кое што јас сум го рекол во дискусија со некој и било исправно, по некое време (откако преку расипан телефон извртело еден круг, во стил ти реков- ми рече) да ми се врати од истиот тој, како негово наравоучение, и тој, со сиот жар истото тоа што јас сум му го кажувал претходно како исправно, кое тогаш тој го негирал, сега да ми го кажува како негово исправно мислење. Притоа заборавајќи дека до пред некое време на истото тоа се спротивставувал со истиот тој жар со кој сега го оправдува. Многу комично, но ова е веќе востановена практика кај многумина кои се активни чинители на виртуелниот мобилен оператот „Ти реков- ми рече“. Во такви ситуации незнам како да реагирам, па обично само климам со главата користејќи ја репликата од филмот „Ничија земја“- „Ма вичи само Јес, бре“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom