- Член од
- 19 јуни 2012
- Мислења
- 404
- Поени од реакции
- 417
Со кој би имал повеќе просперитет ? Кој е подобар, според вас? Зошто да се запишам за Електро, а зашто за Машинство ? Која Струка повеќе е барана ? И зошто ?! Ваши мислења...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Насловот кажува. Што мислите, колкаво е влијанието на средното образование врз градењето на индивидуата, а поважно, дали основата стекната во средно се осеќа понатаму. Пример, со средно економско, на технички факултет. Дали би имал потешкотии, иако сум одличен ученик ? Бидејќи јас ја имам основата на економијата, а не на електро-техниката. Во секој случај, сакам да чујам важи искуства и дали таквата промена на средно-факултет е потешка ?
Фала многу![]()
еве ти ја математиката на ФЕИТ
Реални броеви, математичка индукција, биномна формула.
Низи од реални броеви, гранична вредност на низи, особини и операции со конвергентни низи, некои специјални низи.
Реални функции од една реална променлива, особини, гранична вредност на функција, некои специјални гранични вредности.
Диференцијално сметање на реални функции од една реална променлива, прв извод и негова геометриска интерпретација, тангента и нормала на крива во рамнина, основни правила на диференцирање, прв диференцијал, изводи и диференцијали од повисок ред, основни теореми на диференцијалното сметање, примена на изводи, Лопиталово правило, Тајлорова теорема, испитување тек и скицирање график на функција.
Интегрално сметање на реална функција од една реална променлива, неопределен интеграл, определен интеграл, теореми за средна вредност, формула на Њутн - Лајбниц, несвојствени интеграли, примена на определениот интеграл во геометрија.
Теорија на матрици, основни поими, операции, видови матрици. Детерминанти, особини и пресметување.
Векторски простори, линеарна независност на вектори, база и димензија. Инверзни матрици, ранг на матрица, сопствени вредности и сопствени вектори на матрица, примена на матриците за решавање системи линеарни равенки. Вектори во простор, скаларен, векторски и мешан производ.
Аналитичка геометрија во простор. Бројни редови, особини и конвергенција. Функционални редови, особини и конвергенција.
Степенски редови, Фуриеови редови. Поим и својства на функција од две променливи.
Диференцијално и интегрално сметање на функција од две променливи. Обични диференцијални равенки. Исказна алгебра. Логички еквиваленции. Комплетност во исказна логика. Предикатно сметање. Теорија на множества. Релации. Теорија на броеви. Алгебарски структури. Комбинаторика
Е за ова да си ми здрав и жив, јас работам уште недозавршено али пари нема, овде батки со 4 одделение во државни фирми земаат повеќе пари од нас со вакви факултети.ако би упишувал пак факултет во комбинација би ми биле електро(енергетика), машински (термо) или градежен.
Кој факултет о овие 3 да одбереш нема да згрешиш. Јас пред скоро година дена дипломирав машински , почнав да работам за 1 месец откако дипломирав (сите мој колеги што дипломираа работат). Е сега има еден мал битен детал: Овде работа ИМА ама пари НЕМА![]()
И јас го потврдувам постов, пореално кажано....здравје.ако би упишувал пак факултет во комбинација би ми биле електро(енергетика), машински (термо) или градежен.
Кој факултет о овие 3 да одбереш нема да згрешиш. Јас пред скоро година дена дипломирав машински , почнав да работам за 1 месец откако дипломирав (сите мој колеги што дипломираа работат). Е сега има еден мал битен детал: Овде работа ИМА ама пари НЕМА![]()