Технички vs. Машински

• Креатор на темата Креатор на темата UrbanSamurai
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
Со кој би имал повеќе просперитет ? Кој е подобар, според вас? Зошто да се запишам за Електро, а зашто за Машинство ? Која Струка повеќе е барана ? И зошто ?! Ваши мислења...

зависи до смерот највише вака ништо неможе да се каже

Јас работам како програмер, барем до сега можам да ти кажам дека има доста работа не само во МКД туку и во странство. Многу мои колеги што овде, потоа без проблеми најдоа работа кој овде, кој во Германија, Холандија, Шведска, Австралија. За тежината на факултетите, мислам дека нема некоја голема разлика, секој си има своја тежина. (Додуша сега баш и не знам како е, јас дипломирав пред 5 години)

Од она што јас го гледам по огласите во МК повеќе се бара електро, затоа што индустријата се уште ни слабо развиена и нема толкава потреба од машинци како што има од електраши.
Но најважно од се е да избереш струка која ке сакаш да ја учиш, не се запишувај некаде само затоа што има потреба од таков кадар.

Ниеден
Друже да можам да се вратам на 18 години и да треба да изберам на кој факултет би учел би сторил нешто сосем поинакво од учење факултет. Документи за бугарски и бриши надвор оти тука нема леб. Секоја будала е со диплома, малцинствата се пред нас на секој можен список за вработување така да со еден збор бегај што порано то подобро.

Насловот кажува. Што мислите, колкаво е влијанието на средното образование врз градењето на индивидуата, а поважно, дали основата стекната во средно се осеќа понатаму. Пример, со средно економско, на технички факултет. Дали би имал потешкотии, иако сум одличен ученик ? Бидејќи јас ја имам основата на економијата, а не на електро-техниката. Во секој случај, сакам да чујам важи искуства и дали таквата промена на средно-факултет е потешка ?

Фала многу :)

другар вака сеа.

Не е секој за на технички факултет исто како што не е секој за општествен. Техничките факултети си бараат одредено предзнаење од математика, не дека неможеш без тоа, ама треба да вложиш дупло повеќе труд одколку некој со техничко средно/гимназија.

Запиши се тоа најмногу што ти лежи на срце. Тоа што сакаш да го работиш понатаму во животот.
Лани на пример многу од средно економско се запишаа на Финки и тоа со 99 поени.
Фактот дека од сите запишани на Финки лани само пола продолжиле во втора, јасно дава до знаење дека техничките факултети не се гола вода и си бараат одредено предзнање и вложување многу труд.

Изборот е твој, само не очекувај дека некој на Факултет ќе се замара со тебе и да ти објаснува основни поими. Сам ако несфатиш што значи логаритам или извод, не очекувај некој од професорите на факс да ти објасни. Ќе дојде професорот ќе ви викаже 10 теореми, асистентката ќе реши 2 - 3 примери и ќе видаде 50 задачи за решавање за дома.

Ако си имал планови за технички факултет, тогаш требало летово да седниш и да ги научиш некои основни поими од математиката.
Ама сепак не се почнува математика на 20 години. Џабе е.
еве ти ја математиката на ФЕИТ

Реални броеви, математичка индукција, биномна формула.
Низи од реални броеви, гранична вредност на низи, особини и операции со конвергентни низи, некои специјални низи.
Реални функции од една реална променлива, особини, гранична вредност на функција, некои специјални гранични вредности.
Диференцијално сметање на реални функции од една реална променлива, прв извод и негова геометриска интерпретација, тангента и нормала на крива во рамнина, основни правила на диференцирање, прв диференцијал, изводи и диференцијали од повисок ред, основни теореми на диференцијалното сметање, примена на изводи, Лопиталово правило, Тајлорова теорема, испитување тек и скицирање график на функција.
Интегрално сметање на реална функција од една реална променлива, неопределен интеграл, определен интеграл, теореми за средна вредност, формула на Њутн - Лајбниц, несвојствени интеграли, примена на определениот интеграл во геометрија.
Теорија на матрици, основни поими, операции, видови матрици. Детерминанти, особини и пресметување.
Векторски простори, линеарна независност на вектори, база и димензија. Инверзни матрици, ранг на матрица, сопствени вредности и сопствени вектори на матрица, примена на матриците за решавање системи линеарни равенки. Вектори во простор, скаларен, векторски и мешан производ.
Аналитичка геометрија во простор. Бројни редови, особини и конвергенција. Функционални редови, особини и конвергенција.
Степенски редови, Фуриеови редови. Поим и својства на функција од две променливи.
Диференцијално и интегрално сметање на функција од две променливи. Обични диференцијални равенки. Исказна алгебра. Логички еквиваленции. Комплетност во исказна логика. Предикатно сметање. Теорија на множества. Релации. Теорија на броеви. Алгебарски структури. Комбинаторика

ако би упишувал пак факултет во комбинација би ми биле електро(енергетика), машински (термо) или градежен.
Кој факултет о овие 3 да одбереш нема да згрешиш. Јас пред скоро година дена дипломирав машински , почнав да работам за 1 месец откако дипломирав (сите мој колеги што дипломираа работат). Е сега има еден мал битен детал: Овде работа ИМА ама пари НЕМА :icon_lol:

ако би упишувал пак факултет во комбинација би ми биле електро(енергетика), машински (термо) или градежен.
Кој факултет о овие 3 да одбереш нема да згрешиш. Јас пред скоро година дена дипломирав машински , почнав да работам за 1 месец откако дипломирав (сите мој колеги што дипломираа работат). Е сега има еден мал битен детал: Овде работа ИМА ама пари НЕМА :icon_lol:
Е за ова да си ми здрав и жив, јас работам уште недозавршено али пари нема, овде батки со 4 одделение во државни фирми земаат повеќе пари од нас со вакви факултети.

техничкиве факултети ви се само за надвор освен ако не сакате да се самозапалите од мака отпосле. Како што кажуваат и дечкиве погоре.
Ние ниту имаме индустрија, ниту технолошки развој, ниту па пазар.

Работата е што Електро ги користи просториите на Машински за да има факултет :D
Озбилно сега, напишаа веќе неколку луѓе дека за надвор ако планираш добар избор ти се и двата факултети. Но, за тука од тоа што сум го видел од луѓе што ме опкружуваат повеќе успеале дечките од Електро да работат каква таква работа по струка, особено тие што се на смер Телекомуникации. Од моите колеги што завршивме Машински неколку можам да набројам што работат приближно со тоа што го завршиле, јас не сум еден од тие. Кога би го избрал Машински пак, би бирал смер заварување или нешто слично, немој да се лажеш Индустриски Дизајн (јас студирав тоа) или некој друг современ смер да запишуваш зашто тука нема да работиш ништо. А веќе ако планираш да идеш надвор би те советувал ако би можел финансиски да си дозволиш тоа уште од сега да го направиш, оди студирај надвор заврши тоа што сакаш, па со германска диплома (пример) би имал огромни можности.
Сега ќе се убацат со муабетите ти ако си добар ќе те биде и тука, да, тоа е точно, но поточно е колкави врски имаш за да влезеш негде, за да работам угостителство преку човек сум влегувал а не па за посериозна работа. Многу способни дечки ги гледам неможат да најдат работа, многу од нив заминаа на печалба кој во Америка кој на друго место, да не навлегуваме во таа проблематика.

Заклучок.
Електро, ако ги избереш програмерските смерови или телекомуникации имаш подобри шанси, Машински ако ги избереш понесовремените смерови. Лично мој совет е да идеш надвор да студираш, вукојебинава не заслужува да бидеш патриот.

Дечко ако добро те разбирам дилемата ти е помеѓу електро и машински на техничкиот факултет во Битола?
Ми се чини дека те имам читано и во други теми...
Мој совет оди си на Електро.

И јас го потврдувам постов, пореално кажано....здравје.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom