Тенкови и тенковски операции во втора светска војна

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Коктел Молотов со шпиритус, терпентин или бензин измешан со малку сапун или старо моторно масло :)
И нешто вакво, финска ПТ пушка од 20мм, само не ми е јасно како не останувале без рамен зглоб тие кои пукале, делува надреално малку.
http://14544-presscdn-0-64.pagely.n....the_.Lahti_.20mm.anti_.tank_.gun_.VIDEO_.jpg

Плус зимата си го сторила своето, наводно маслото губело вискозни својства на -50 степени а прстите се лепеле за челикот и останувале откинати за спомен.
Чудно како Германците не извлекле поука од советскиот дебакл против Финска.

А малку оф-топик, какво е твоето мислење за иднината на тенкот, некои армии веќе се откажуваат од овие линиски тенкови или како и да се преведува она MBT и се префрлаат на лесни борбени возила, често и точкаши (Холандија пример) вооружени со топови од 30-40мм и 2-4 ПТ ракетни лансери. Дали за 20-30 години тенкот ќе биде надминат како борбено средство и ќе се најде во музеите?
молотов коктел ќе фрлиш од 15 метри далечинам со ПТ пушка... можеби 300 метри далечина.
Инаку тенкови ќе си има се уште, секоја земја спрема свои потерби о мпжности, се додека има големи светски сили со стотици и иљадници тенкови - нема да умре тој концепт. Можеби ќе се модифицира, усоврши или изгуби на значение кое го имаше во втората војна Некако не ми се верува дека во скора иднина ќе има јурши на оклопни дивизии низ европа како шо очекувавме во 70 десети или 80 десети и за која намена беше развиен Абрамсот, али ќе ги има на други места и во други акции.

Ova e idninata @Let 3 decenii pred abramsot.

T-14.Armata.9.5.2015.V-Kuzmin.CC%20BY-SA_1.jpg

Tенкот целосно зависи од сензори и електроника. Прашање е колку русите можат да создадат така софисицирани и сигурни системи пошто немаат големо искуство на тоа поле. Откажување на електрониката - го онеспособува тенкот.
Тенкот е многу комплициран и за руски поими скап за правење (мислам дека и кинезите ради тоа се откажаа да го прават по лиценца) така да е прашање кога русите ќе можат да ја комплетираат армијата со тој тенк, ако им се потребни 2500 примероци, тоа може да потрае и 20 години.од досегашни искуства американците имаа многу поголема предност во останатите системи кои му се потребни на еден тенк (логистика, извидување, воздушна подршка, артилериска подршка...)
се додека не го видиме во сериозна акција, останува само параден тенк.

Tенкот целосно зависи од сензори и електроника. Прашање е колку русите можат да создадат така софисицирани и сигурни системи пошто немаат големо искуство на тоа поле. Откажување на електрониката - го онеспособува тенкот.
Тенкот е многу комплициран и за руски поими скап за правење (мислам дека и кинезите ради тоа се откажаа да го прават по лиценца) така да е прашање кога русите ќе можат да ја комплетираат армијата со тој тенк, ако им се потребни 2500 примероци, тоа може да потрае и 20 години.од досегашни искуства американците имаа многу поголема предност во останатите системи кои му се потребни на еден тенк (логистика, извидување, воздушна подршка, артилериска подршка...)
се додека не го видиме во сериозна акција, останува само параден тенк.

Ovoj tenk e poln so senzori i elektronika i valda tie se od rusko proizvodstvo, i e testiran i uste ke bide testiran i nadograduvan vo godinite sto pretstojat, ima moznost da se nadogradi vo idnina da funkcionira kako tenk robot da bide dalecinski upravuvan, ima povekesloen sistem na odbrana koj gi pravi site protivtenkovski raketi zastareni. A i realno nema potreba da bide proizveden vo pogolema brojka od 2500 kolku i planiraat plus tuka se i t-72bm3 i t-90 koi se vise nego sposobni tenkovi koi gi ima vo ogromni brojki.

Ovoj tenk e poln so senzori i elektronika i valda tie se od rusko proizvodstvo, i e testiran i uste ke bide testiran i nadograduvan vo godinite sto pretstojat, ima moznost da se nadogradi vo idnina da funkcionira kako tenk robot da bide dalecinski upravuvan, ima povekesloen sistem na odbrana koj gi pravi site protivtenkovski raketi zastareni. A i realno nema potreba da bide proizveden vo pogolema brojka od 2500 kolku i planiraat plus tuka se i t-72bm3 i t-90 koi se vise nego sposobni tenkovi koi gi ima vo ogromni brojki.
секој систем има и свој против систем, така да сега веќе запад работи на орудија кои ќе се спротивстават на тој тенк. Така беше и во минатото, со појава на тенк - се појави противтенковско оружје, со зголемување на оклоп - се зголеми калибар на проектилите за негово пробивање или се воведоа кумулативни полнења, со појава на сендвич оклопи, се појавија кинетички проектили, или проектили кои продираат одозгора или од задниот дел каде е послаб оклопот..... сензори и системи за заштита од ракети се веќе видени и до сега али не се волшебни. Јас лично мислам дека премногу електроника и висока технологија во орудије кое ќе биде во први борбени редови е ризична. Премногу фактори может да допринесада затајатили откажат или бидат онеспособени а како шо знам без електрониката армата не може да делува како класичен тенк.

Русите имаат 50 години вселенска програма, па според тоа имаат и сензори и електроника. Можеби немаат електроника за широка потрошувачка но за специфични потреби имаат. Од западен аспект гледано, нивната наука е малку почудна но е многу функционална Предолго време западниот свет, меѓу нив и ние, е “бомбардиран“ со посебен поглед на светот и науката, и ни е потешко да го сватиме функционирањето на источниот свет (Русија, Кина, Јапонија, Индија...), но факт е дека тој таков како што е - функционира. Западниот свет својата слабост и неспособност најчесто ја прикрива со јака реклама и пропаганда. Факт е дека сите војни и секаде ги губат. По себе оставаат навистина пустош, ама не е победа, не си ја освоил една земја, ако ја уништиш нејзината инфраструктур и ако не ја контролираш територијата, а ти е страв да се движиш по улиците и патиштата на таа земја.

Русите имаат 50 години вселенска програма, па според тоа имаат и сензори и електроника. Можеби немаат електроника за широка потрошувачка но за специфични потреби имаат. Од западен аспект гледано, нивната наука е малку почудна но е многу функционална Предолго време западниот свет, меѓу нив и ние, е “бомбардиран“ со посебен поглед на светот и науката, и ни е потешко да го сватиме функционирањето на источниот свет (Русија, Кина, Јапонија, Индија...), но факт е дека тој таков како што е - функционира. Западниот свет својата слабост и неспособност најчесто ја прикрива со јака реклама и пропаганда. Факт е дека сите војни и секаде ги губат. По себе оставаат навистина пустош, ама не е победа, не си ја освоил една земја, ако ја уништиш нејзината инфраструктур и ако не ја контролираш територијата, а ти е страв да се движиш по улиците и патиштата на таа земја.
Ние бевме доста на мета на проруска пропаганда, за семоќноста на руското оружје и техника, али се покажа во сите до сегашни војни како многу послаба од западната. На блискиот исток во последни 50+ години редовно се судираа запад и исток, руска против америчка и западна технологија, израелско арапските судири, либија, ирак, овде на балканот србија, на азискиот континент кореа, виетнам не само во војни туку и во разни ограничени инциденти
Во поглед на можности прецизност и ефикасност западните системи се далеку подобри од руските.
За да имаш добра воена индустрија треба да имаш и добра комерцијална индустрија, за да уградиш квалитетни сензори, електроники, треба да имаш веќе големо искуство и развој, еве пример, за потребите на армата ако се произведат 2000 парчиња, на русите им треба 6000 комплети електроника (за уградување плус за резерва и сервис) тоа е многу мала количина за да ја развиваш сам од почеток, а премногу деликатна да ја порачаш од запад.Треба да имаш веќе развиена комерцијална индустрија за висока технологија која ќе прави и вакви помали серии за потреби на воена индустрија. Запад со децениои развива и се уште ја има, тоа се генерации кои почнувале па работеле па развивале па нивни наследници се учеле на искуствата на методите (оделе по веќе трасиран пат) знат и како да се справат со проблеми и самото размислување им е базирано на предходни искуства.
Колку е битно искуствот можеш да видиш во моите пишувања за “ископирана руска технологија“ каде русите земаа готов производ - (авион) со се комплет делови да состават десетина такви исте, со се комплетна документација со се сите пресметки, со се машини... и не успевале да направат сопствен таков или ако направиле бил со послаб квалитет. Тоа се случувало многу често. Русија има една празнина од десетина години кога замре развојот на нивната технологија во време на распад на СССР кога многу заводи згаснаа, моногу проекти прекинаа, многу стручњаци останаа без работа, заминаа на запад, или ојдоа пензија.... така да пример сега русите продолжуваат со проекти кои се стопирани во почеток на девестеите или кои се базираат на тие решенија.
Друг проблем е интеграција на разјни системи во една функционална целина, една aрмија не е тенк ниту топ ниту ракета, сето тоа треба да функционира поврзно едно со друго, обезбедено со логистика, со информации, со брзо распоредување било каде во светот. А во тоа Америка се испраксира до совршенство во последни 50 години.
Тенк како тенк сам на бојно поле колку и да е добар не значи многу ако спроти него има добро уходан систем макар и на технички послаб тенк али кој содејствува одлично со авион хелихоптер артилерија пешадија извидување.

секој систем има и свој против систем, така да сега веќе запад работи на орудија кои ќе се спротивстават на тој тенк. Така беше и во минатото, со појава на тенк - се појави противтенковско оружје, со зголемување на оклоп - се зголеми калибар на проектилите за негово пробивање или се воведоа кумулативни полнења, со појава на сендвич оклопи, се појавија кинетички проектили, или проектили кои продираат одозгора или од задниот дел каде е послаб оклопот..... сензори и системи за заштита од ракети се веќе видени и до сега али не се волшебни. Јас лично мислам дека премногу електроника и висока технологија во орудије кое ќе биде во први борбени редови е ризична. Премногу фактори может да допринесада затајатили откажат или бидат онеспособени а како шо знам без електрониката армата не може да делува како класичен тенк.

T14 Армата насјпецифично е што нема посада во куполата која е полу автоматски управувана, број на посада е стандарден три кај руските тенкови, додатно е што истата посада е лоцирана во заштитна капсула.
Користи системи за активна и пaсивна заштита од кои повеќето, што е типично за русите се ситеми кои се надоградени, значи веќе биле ставени во оперативна употреба. Употребата на чисто композитни материјали во комбинација со експлозивно реaктивен оклоп и системи за заштита и не е некоја новина, напротив, единствено погоре споменатите два новитети се специфични.
Ако во просек за секој член на екипажот вкупната маса на тенкот расте за 12-15тона за формирање на неговата борбена станица, тогаш автоматскиот полнач со тоа што го намалува бројот на екипажот, по избор на проектантот може да компензира со додатен оклоп, или поради намалена тежина, зголемена мобилност т.е маневрирачки к-ки.
Недостаток е што во случај на затајување на системот за автоматско полнење на главно орудие, немањето непосредна посада нема секуднарно рачно, значи при таков механички дефект настанува голем проблем. Некаде прочитав дека ќе има некој вид на секундарен систем е сега што како...
Во секој случај не е така софистициран како ти го претставуваш, дури и таков тип на куполи на купишта има веќе во оперативна употреба на оклопни транспортери, борбени возила на пешадија и сл, дури и МВР има возила со таква купола, Волфовите.

САД од ептен одамна имаат во оперативна употреба слична купола,

1280px-Exercise_Allied_Spirit_I%2C_Day_5_150117-A-EM105-337.jpg

2nd Cavalry regiment - Stryker brigade стационирана во Германија ги има, доаѓаат на вежба кај нас летово, па може и во живо ќе ги видиме.
Прв пат ваков тип на коцепт се става во оперативна употреба на main battle tank. Тоа е новината, др не баш...

молотов коктел ќе фрлиш од 15 метри далечинам со ПТ пушка... можеби 300 метри далечина.
Инаку тенкови ќе си има се уште, секоја земја спрема свои потерби о мпжности, се додека има големи светски сили со стотици и иљадници тенкови - нема да умре тој концепт. Можеби ќе се модифицира, усоврши или изгуби на значение кое го имаше во втората војна Некако не ми се верува дека во скора иднина ќе има јурши на оклопни дивизии низ европа како шо очекувавме во 70 десети или 80 десети и за која намена беше развиен Абрамсот, али ќе ги има на други места и во други акции.

Тоа што спомена за 70-ти, во случај на војна, пред да ескалира со нуклеарки, Нато очекувале масовен оклопен напад низ долината на реката Рајна од Источна кон Западна Германија и блокада на Западен Берлин. Се претпоставувало дека Варшавскиот договор има барем 25.000 линиски тенкови Т-10, Т-55, Т-62, Т-64 и Т-72, без да се сметаат лесни тенкови, БВП-и и самоодни орудија на кои ќе требало да се спротистават барем 6.500 тенка на Нато.
Затоа биле формирани противоклопни бригади, прво Американската Шеста самостална со 136 Кобри, секоја од нив со по 8 ракети Тоу а тука биле и француски единици со Газели и германски со МБ-105, обата носеле по 6 ракети Хот.
Задачата на хеликоптерските единици, заштитени од ловци, била да го запрат почетниот бран на оклоп на ВП и според разни симулации американската бригада сметала да уништи најмалку 1700 оклопни борбени возила од сите видови по цена на сопствено уништување до последен хеликоптер. Исто за слична намена се појавил и Хариер кој требало да полетува од чистинки во шумите околу Рајна.

Денес изумира конвенционалната војна а со неа и местото на тенкот како средство за масовен јуриш.

@Let 3 vikas razvivanjeto na tehnologijata vo Rusija zamrelo vo 90tite, kazi mi ti koi platformi amerikancite i evropjanite gi razvija kako ruskata armata ili trebase 30 godini da pominat i rusite da izvadat tenk sto e tolku godini pred americkite ? A u megjuvreme amrerikancite da se potpiraat na svoite masini od ladnata vojna. Rusite nikogas ne zaprea da gi razvivaat svoite tenkovi. Ali zapadjnacite gi zaboravija svoite.

@Let 3 vikas razvivanjeto na tehnologijata vo Rusija zamrelo vo 90tite, kazi mi ti koi platformi amerikancite i evropjanite gi razvija kako ruskata armata ili trebase 30 godini da pominat i rusite da izvadat tenk sto e tolku godini pred americkite ? A u megjuvreme amrerikancite da se potpiraat na svoite masini od ladnata vojna. Rusite nikogas ne zaprea da gi razvivaat svoite tenkovi. Ali zapadjnacite gi zaboravija svoite.
Aрмата нема да стане главен борбен тенк на русија во следни 20 години. Се уште се тестира се испитува производство е околу 100 парчиња годиншно, се уште рбетот на руската армија се модифицирани Т72

ПС
темата е сепак тенкови од втората светска војна, за армата и современи тенкови - можеме на нова тема

Aрмата нема да стане главен борбен тенк на русија во следни 20 години. Се уште се тестира се испитува производство е околу 100 парчиња годиншно, се уште рбетот на руската армија се модифицирани Т72

ПС
темата е сепак тенкови од втората светска војна, за армата и современи тенкови - можеме на нова тема

Do 2020 se planiraat da se napravat 2000 tenka a ne za 20 god inace moze da otvorime, opsta tema rusija vs usa, razvoj na tehnologii i borbeni sistemi, zs ne se desava mnogu vo toj smer posto samo rusite pravat tenkovi momentalno i edna tema samo za tenkovi ke zgasne.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom