Телешки јазик

• Креатор на темата Креатор на темата Fantom
  • Време на започнување Време на започнување

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Сте пробале, по ќеф ли ви е?

201-1.jpg

Најубавиот телешки јазик шо сум го пробал беше во Битола, не знам во која кафана само точно.

И да, да прашам, некаде низ Скопје да не знаете кај шо знает да спремет јазик ко шо требит? :))

кај го најде?
јас барав по месарите пред некое време и ненајдов:( за да го направи мајка ми - има прекрасен рецепт - и испаќа невидено вкусно

Во охридска месара немам видено никогаш... Знам дека во Битола има.

Ја си реков го откриле јазикот на кој зборувале телината -.-

Иначе да, мајками има правено неколку пати, супер е.

Сте пробале, по ќеф ли ви е?

201-1.jpg

Најубавиот телешки јазик шо сум го пробал беше во Битола, не знам во која кафана само точно.

И да, да прашам, некаде низ Скопје да не знаете кај шо знает да спремет јазик ко шо требит? :))

Дојди кај мене дома мајка ми да ти спрема телешки јазик. Има да паднеш во несвест. Си има стар семеен рецепт оставен од нејзината мајка, едноставно боженствено.

првиот пат кога пробав не ми се допадна, ама вториот беше супер :)

Пред некоја недела во тајланд го јадев на нивен начин спремен на скара и како ражнич на стапче наднат. Многу поразлично од нашите начини со некој нивни сосови и лимон. Ние го спремаме поубаво ова ми беше некако жилаво али беше интересно оти им е како street food таму па се јаде доста.

Никад не сум јадел, а сакам да пробам!

не знаеф дека е јазик беше исецкано месото во манџата убо ми беше ко пробав ама од самата помисла дека јадам јазик :oops: не можев

кај го најде?
јас барав по месарите пред некое време и ненајдов:( за да го направи мајка ми - има прекрасен рецепт - и испаќа невидено вкусно

Навистина вкусно јадење, одамна немам пробано. Рецептот со вино нешто да не е :) ? По месарници само со нарачка, ќе им кажеш дека сакаш да купиш во некоја поголема месарница кај нас, па ако се расположени може нема да те одбијат. Иако не верувам дека за килограм-два би се нафатиле :cautious: да порачуваат. Од друга страна, може и да налеташ случајно, ако имаш среќа.
Јазикот е мускул, па можете да купите јунешки/телешки мускул како некаква замена, иако не мислам дека е баш исто :)
--- надополнето: 16 септември 2012 во 04:34 ---
не знаеф дека е јазик беше исецкано месото во манџата убо ми беше ко пробав ама од самата помисла дека јадам јазик :oops: не можев

Колку што знам јазикот готвачите го чистат, го лупат, и од површинската обвивка не останува ништо. Термички обработено месо, како и во сите наши јадења. Дома за јадење секако е најсигурно. Но секој со своите желби.

ко го видов насловот одма на ова ми текна :D

Дојди кај мене дома мајка ми да ти спрема телешки јазик. Има да паднеш во несвест. Си има стар семеен рецепт оставен од нејзината мајка, едноставно боженствено.

Пушти ми адреса и кажи кога да дојдам. :)

Иди кај Чамо, тоа ти е меана карши Општина центар, го минеш Ван Гог и во порта влегуваш внатре. Мајстори се за вакви јадења, мозоци, јазици, цревца, итн.

Иди кај Чамо, тоа ти е меана карши Општина центар, го минеш Ван Гог и во порта влегуваш внатре. Мајстори се за вакви јадења, мозоци, јазици, цревца, итн.
Само пази да не утнеш па да влезеш во ВГ кога има геј парти па да не налеташ на телешки карабатак:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom