Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Bidejki denes poimot Bog e zamenet i zamesan so raznorazni stvorenija,navistina ne bi sakal ili nekogas od brzanje bi go upotrebil toj poim. Inaku koga ke kazam Allah,na cisto sum. Koga ke kazam Allah,mislam samo na Onoj Koj sozdava. Mislam na Kreatorot. Na Semokniot,Seznajniot.......
Mislam i vam ne bi trebalo da vi smeta sto toa go koristam,bidejki go spomnuvam i mislam na VISTINSKIOT ONOJ PRAVIOT BOG,KOJ NE E NI RODEN NITU RAGA,NE E STVOREN A STVARA.
Тоа е твој заклучок....кој друг го вели тоа?
Бог е еден.....дали ке го наречеш Алах или Буда...нема значение

Vo Islamot postoi edna Maksima koja glasi:
"Nema drug bog osven Allah"
Samata negacija na drugi bozestva potvrduva deka postojat no ne se pravi.
Pred malku na Ipsissimus mu kazavte deka Buda e za nego Bog ama toj toa ne go znael.
E,jas koga velam ALLAH mislam na toj EDEN BOG na kogo nema nisto slicno i tokmu od tuka mislam deka ni vam ne bi trebalo da vi smeta toa.

Vo Islamot postoi edna Maksima koja glasi:
"Nema drug bog osven Allah"
Samata negacija na drugi bozestva potvrduva deka postojat no ne se pravi.
Pred malku na Ipsissimus mu kazavte deka Buda e za nego Bog ama toj toa ne go znael.
E,jas koga velam ALLAH mislam na toj EDEN BOG na kogo nema nisto slicno i tokmu od tuka mislam deka ni vam ne bi trebalo da vi smeta toa.
Не се прави улав....знаеш добро дека на арапски Алах значи Бог.
Можеш да го крстиш како сакаш...сепак значењето е БОГ
И дека Бог е еден.

Не се прави улав....знаеш добро дека на арапски Алах значи Бог.
Можеш да го крстиш како сакаш...сепак значењето е БОГ
И дека Бог е еден.
Koj ti kaza deka Allah znaci Bog ?
Nekoi veruvaat deka Isus e Bog. Nekoi veruvale deka Oziris e Bog. Nekoi veruvale deka Zevs e Bog. Koj e Bog ? ALLAH E BOG. Zto znaci Allah e zasebno ime na TVORECOT,SOZDATELOT.

Nekoi veruvaat deka Isus e Bog. Nekoi veruvale deka Oziris e Bog. Nekoi veruvale deka Zevs e Bog. Koj e Bog ? ALLAH E BOG. Zto znaci Allah e zasebno ime na TVORECOT,SOZDATELOT.
--- надополнето: 4 февруари 2013 во 14:41 ---
Ako maksimata na Arapski ja procitate taa glasi vaka:

La Ilahe IlAllah. Znaci: "Nema bog osven Allah."

дај пиши уште некоја приказна

Па затоа и постојат толку различни видови на религија....
Суштината на сите е дека постои БОГ....како ке го наречат, тоа е друга приказна...
за некои е Алах, за некои Буда, за некои Зевс, за сите општоприфатено е Бог...како сакаш го крсти.
по тоа и се разликуваат суфите од муслиманите....нивното учење е дека Бог е творецот, а потоа името не е битно

Па затоа и постојат толку различни видови на релегија....
Суштината на сите е дека постои БОГ....како ке го наречат, тоа е друга приказна...
за некои е Алах, за некои Буда, за некои Зевс, за сите општоприфатено е Бог...како сакаш го крсти.
по тоа и се разликуваат суфите од муслиманите....нивното учење е дека Бог е творецот, а потоа името не е битно
Nema valjda da kazes deka Sufiite ne go vikaat Allah ?

eve edna od poomilenite moi
Работите не се секогаш онакви какви што изгледаат

Два ангела патници застанале да преноќат во куќата на едно многу имотно семејство. Семејството било негостопримливо и не им одобрило да се сместат во гостинската соба од нивната вила.
Наместо тоа им дале мал простор во студениот подрум од нивната куќа. Додека ги местеле постелите на подот, постариот ангел здогледал една пукнатина во ѕидот и ја поправил.

Кога помладиот ангел го запрашал зошто го сторил тоа, постариот одговорил, „Работите не се секогаш онакви како што ни се чини.“

Следната ноќ, ангелите дошле да преноќат во куќата на еден многу сиромашен пар, но мажот и неговата жена биле многу гостољубиви.

Откако со нив го поделиле она малку храна што ја имале, брачниот пар им дозволил на ангелите да спијат во нивниот кревет каде што ќе можат добро да се одморат. Кога следниот ден се разбудиле, ангелите ги нашле домаќините како плачат. Единствената крава која што ја имале, чие млеко било единствен извор за нивната храна и приход, лежела мртва на пољаната.

Помладиот ангел бил лут и го запрашал постариот, „Како можеше да дозволиш тоа да се случи? Првиот човек имаше сè, а ти му помогна и му ја поправи дупката во неговиот ѕид, второто семејство имаше толку малку, а беше подготвено да подели сè и ти дозволи да им умре кравата.“

„Работите не се секогаш онакви какви што ни се чинат“ одговорил постариот ангел.

„Кога бевме во подрумот на онаа вила, забележав дека во пукнатината на ѕидот е сокриено злато. Со оглед дека сопственикот беше опседнат со пари, ја затворив пукнатината за да не може да го пронајде златото.“

„Синоќа, додека спиевме во креветот на сиромашното семејство, ангелот на смртта дојде по жената на овој селанец, а јас му ја дадов кравата.

Значи, работите не се секогаш онакви какви што ни се чинат“

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom