Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Па мој проблем е де, не е твој :) Не сум тупав туку те вадам од такт што ти ги негирам изјавите кои не држат вода па мора некако да се издуваш бидејќи нервите ти се при крај! Ајде, дишиии издишиии смири си го духот и умот. Возљубениот кога се лутиш и тој се лути, ама на тебе!:vozbud:
Малку суфизам. Пукни си од мака! :) Што не одиш да се вртиш и да мислиш дека божественото е врз тебе? Хм?

Јас не го напаѓам суфизмот, ами оние кои сакаат да го зграбат суфизмот и да го ограничат во рамките на една религија како исламот кој што рековме денес што е!
Јасно ти е сега? Немам проблем што основата на суфизмот е ислам, немам проблем со философијата, имам проблем со муслиманите кои приграбуваат нешто само за да му дадат некаква духовност на исламот кој ја загубил истата таму некаде во првите 5 века од нивниот пат.

Јас не следам вехабии, не следам исламски „учењаци“ :D

И целиот ислам да застане и да вели - суфизмот е само ислам - јас нема да се сложам со тоа и многу други кои ги изучуваат и другите религии и пракси! Хепта против Исламот WOW :D
Помири се со тоа... суфизмот е даден на светот, не може да го заробувате со вашата религија!

Фаламногучаопријатно :)

Mnogu ti e zal sto nisto takvo kako sto e sufizmot nema vo Judizmot,neli ? E pa,seci gi venite,toe ti e edinstven nacin da se pomiris so taa sudbina sto samo zlobata kaj vas e ima a nisto kako sto Islamot go ima sufizmot ;)
--- надополнето: 3 јули 2013 во 22:55 ---
Eve ke te pocestam nesto :

Od devetta minuta,lezet e za slusanje.

Не смеам да си сечам вените, ќе паднам во несвест :)
Не знам, мислам дека има во јудаизмот нешто вакво, само е премногу тајно и не е дадено секому да го шутира по калта :)
Прашај ги евреите тоа, не сум евреин за да ти кажам точно што како... со нив сте во братска врска нели? Така беше нешто...
Реков за суфизмот - одличен е - со сите тие пракси и философии земени од секаде и измешани со основата - ислам. Знам дека исламот мора сега да се врти кон суфизмот бидејќи секоја друга духовност и езотерија ја убија и им остана само правниот систем и ништо поеќе.
Без суфизмот исламот ќе го толкува коранот како правна книга, ни тронка од духовност немаат сега.

Ви велам, Аллах ви го даде патот на пропаста за да му дозволи место на нешто сосема друго, подобро. :)

П.С. Добро е видеото... like it :)

Не смеам да си сечам вените, ќе паднам во несвест :)
Не знам, мислам дека има во јудаизмот нешто вакво, само е премногу тајно и не е дадено секому да го шутира по калта :)
Прашај ги евреите тоа, не сум евреин за да ти кажам точно што како... со нив сте во братска врска нели? Така беше нешто...
Реков за суфизмот - одличен е - со сите тие пракси и философии земени од секаде и измешани со основата - ислам. Знам дека исламот мора сега да се врти кон суфизмот бидејќи секоја друга духовност и езотерија ја убија и им остана само правниот систем и ништо поеќе.
Без суфизмот исламот ќе го толкува коранот како правна книга, ни тронка од духовност немаат сега.

Ви велам, Аллах ви го даде патот на пропаста за да му дозволи место на нешто сосема друго, подобро. :)

П.С. Добро е видеото... like it :)

Tebe vo nesvest ti se pagja i onaka,barem precigi ke znaes deka e od venite a ne od ljubomora kaskan.
Ti ne si evrein,Cionista si,maka i evreite od tebe imaat :D
Kako sto i Muslimanite od nekoi imaat maka. Kako sto i hristijanite od nekoi imaat maka (od protestantite)...
Znam sto rece za sufizmot i znam sto veli svetot za Sufizmot i za Sufiite,Sonceto ne se kudi,bidejki sekoj sonceto sto go kudi dokazuva deka e slep. Makata e sto Sonceto e od Islamot i tesko e da se priznae deka e od Islamot pa sega ke mu go prepisuvame na drugite. Zatoa ti vikam,znam deka ti e maka i tesko... ama nisto ne ti preostanuva osven da priznaes sto Islamot odgojuva i takva vrsta a nitu edna religija ne e sposobna da izgradi takvo nesto. A i onie muslimanite koi go kudat Sufizmot,kad tad,ke svatat eden den sto kudele,se nadevam ne premnogu kasno.

Kur'anot e i pravna kniga i duhovna. Kur'anot e kako Insanot,se sostoi od telo i dusa i ne se sekiraj ti ima i takvi koiu go tolkuvaat i kako pravna kniga,sto e ispravno a ima i takvi koi go tolkuvaat i kako duhovna kniga. Ednite go gradat covekot nadvoresno a drugite vnatresno.... ne se otvrla ni ednoto nitu pak drugoto.
Pgranicenosta vam vi ja prepustame a nie se zanimavame i so ednoto i so drugoto.
Kako bese onaa: Mens sana in corpore sano
--- надополнето: 3 јули 2013 во 23:27 ---
Ajde sega,leka nok i da mi spies so zdravie. I ne se zamaraj so sufizmot,ne skokaj vo more,uste ne znaes da plivas. Ne skokaj od visoko,krila uste nemas.... Se davis,se krsis.

Tebe vo nesvest ti se pagja i onaka,barem precigi ke znaes deka e od venite a ne od ljubomora kaskan.
Ti ne si evrein,Cionista si,maka i evreite od tebe imaat :D
Kako sto i Muslimanite od nekoi imaat maka. Kako sto i hristijanite od nekoi imaat maka (od protestantite)...
Znam sto rece za sufizmot i znam sto veli svetot za Sufizmot i za Sufiite,Sonceto ne se kudi,bidejki sekoj sonceto sto go kudi dokazuva deka e slep. Makata e sto Sonceto e od Islamot i tesko e da se priznae deka e od Islamot pa sega ke mu go prepisuvame na drugite. Zatoa ti vikam,znam deka ti e maka i tesko... ama nisto ne ti preostanuva osven da priznaes sto Islamot odgojuva i takva vrsta a nitu edna religija ne e sposobna da izgradi takvo nesto. A i onie muslimanite koi go kudat Sufizmot,kad tad,ke svatat eden den sto kudele,se nadevam ne premnogu kasno.

Kur'anot e i pravna kniga i duhovna. Kur'anot e kako Insanot,se sostoi od telo i dusa i ne se sekiraj ti ima i takvi koiu go tolkuvaat i kako pravna kniga,sto e ispravno a ima i takvi koi go tolkuvaat i kako duhovna kniga. Ednite go gradat covekot nadvoresno a drugite vnatresno.... ne se otvrla ni ednoto nitu pak drugoto.
Pgranicenosta vam vi ja prepustame a nie se zanimavame i so ednoto i so drugoto.
Kako bese onaa: Mens sana in corpore sano
--- надополнето: 3 јули 2013 во 23:27 ---
Ajde sega,leka nok i da mi spies so zdravie. I ne se zamaraj so sufizmot,ne skokaj vo more,uste ne znaes da plivas. Ne skokaj od visoko,krila uste nemas.... Se davis,se krsis.
Демек љубоморни сме затоа што суфизмот бил од исламот?! :pos:
Ти цитирав муслимани што мислат за тоа колку овој правец го сметаат за дел од исламот, ама и ти и сите останати со тој ваш ограничен памет почнувате со навреди кога нема што да кажете аргументирано!
Зошто нема одговор на кој начин филозофијата на суфиите како Руми е компатибилна со догмите во исламот? Или и ти можеби ќе се вадиш на погрешни преводи како изгубениот у свемир?

Руми има кажано: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо кое би го критикувал!"

Повели објасни ми на кој начин ова ќе го сместиш во исламските догми, каде во секој стих од сурите се спомнуваат казни, судење и слично од никој друг туку од семоќниот бог?

Study me as much as you like, you will never know Me,
for I differ a hundred ways from what you see me to be.
Put yourself behind my eyes, and see me as I see myself,
For I have chose to dwell in a place you cannot see

Rumi.

Куранот БЕШЕ. Ти ме читаш мене? Ти зборуваш за суфи-МИСТИЦИ од 300 години после појавувањето на Исламот кога малкумина разбирале што е исламот - само верувале бидејќи ножот играл ако нема ислам, нели. Денес, дали е иста сликата?
Суфизмот од тој период не постои и уште од тогаш има примеси веќе од други пракси и езотериски школи.
Суфизмот кај е денес? :D Немој со бладања и слични глупости. Никој не вели дека суфизмот не ја има за основа исламската философија, но не е ограничен на исламот како религија и философија и пракса, ниту пак е ограничен како исламот, собирале мудрост од цел свет - бидејќи нема логика еден арап да ги има сите одговори - вистина, ги нема. Ако го мислиш тоа, не знам, преиспитај се малку!
А со Евреите што ти сметаат, имаш форуми оди расправај се. Во Скопје има евреи оди објаснувај се со нив... ;)

Суфизмот е езотерија, исламот е догма. И му е потребен на исламот суфизмот нормално за да ја трансцедентира мислата од коранот бидејќи онака коранот нема духовност според вашите проповеди тука на форумов. Но ако веќе толку го љубите суфизмот, прифатете го таков каков што е - моќен и сезнаен собирајќи пракса од секаде! Не го касапете,ќе добиете нова секта само и ништо поеќе!

Суфизмот има примено премногу езотериски пракси за време на Крстоносните војни. Мешањето на Истокот и Западот го направи своето, не знам што се грижиш за суфизмот толку, секако не си суфи-мистик, се грижиш премногу за исламот, остави го Аллах да го исправи кривото и да ве поправи по патот :)

Сонцето дојде од едно место далеку од исламот, ама не смеам да зборувам за тоа.
Од исламот сега излегува само оган, чад и смрт!
Сменете го, поправете го, и муслиманите ги пече тоа Сонце кое им го дадоа други, пред нив :)

И што би рекол Руми за добра ноќ: И сексот го измислија муслиманите, само му се плашат многу!

Heptagram,procitaj se i pukni si:

Gurdjieff, OSHO-Lover ...

Темата е да се зборува за суфизмот, а не да се пројде... зборувајте ЗА суфизмот ако сте читале нешто и знаете за ислам, ако не знаете и немате пракса оставете го Soul-of-Space да зборува... вие не мора да се сложувате со него. Може ќе даде книги по нет од познати суфии и ќе научите нешто поеќе...

Од друга страна, ако не се сложувате со суфизмот и ви смета што е исламски дериват, најдете си нешто друго... ;) Не мора да одите оф-топик и да тролате, ќе добиете казнени поени за џабе. Од играчка плачка...

Soul-of-Space, не се заморувај со момциве, удри на игнор и твори. Има тука луѓе што те читаат на темава... :)

:sneaky: Taka,ne trolaj i ti sega....

Eve ti link: http://forum.kajgana.com/threads/Суфизам.42032/page-21
I ne glupiraj se vishe,Cionist si ama ne si dobro obucen,providen si. Aj na obuka.
PS: Ne spomnuvaj velikani kako sto e Rumi,valkana ti e ustata.

Ти грижи се за твојата уста, пет пати на ден на земја ти е, не бери гајле за другите.

P.S. Некако молчите за ставовите на великанот:
Руми има кажано: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо кое би го критикувал!"

Повели објасни ми на кој начин ова ќе го сместиш во исламските догми, каде во секој стих од сурите се спомнуваат казни, судење и слично од никој друг туку од семоќниот бог?

Heptagram,procitaj se i pukni si:

:sneaky: Taka,ne trolaj i ti sega....

Eve ti link: http://forum.kajgana.com/threads/Суфизам.42032/page-21
I ne glupiraj se vishe,Cionist si ama ne si dobro obucen,providen si. Aj na obuka.

Знаеш дека не слушам муслимани што велат за светот нели?
Да беше суфија, ќе зборувавме, вака и твојата и мојата уста исти се :)
Само што ти имаш за цел да го заробиш суфизмот кој е езотериска школа!

Извини така...
И како што рекол ал-Халаџ: Муслиманите ја измислија виљушката, но наместо за јадење ја забодија во окото на божественото!

Ти грижи се за твојата уста, пет пати на ден на земја ти е, не бери гајле за другите.

P.S. Некако молчите за ставовите на великанот:
Go sakam od srce i potpolno se soglasuvam.
Mojata usta se spusta nisko bidejki tamu ve najde vam,koga bese visoko ne ja slusavte....

Go sakam od srce i potpolno se soglasuvam.
Mojata usta se spusta nisko bidejki tamu ve najde vam,koga bese visoko ne ja slusavte....
Ние сме секаде: "My adepts stand upright; their head above the heavens, their feet below the hells" Зависно од тоа каде си тоа и ќе видиш кај нас.
Туку, кога веќе се согласуваш со Руми, зошто не објасни на кој начин вината е во оној што обвинува ако семоќниот бог навестува страшен суд на кој ќе....обвинува?

Туку, кога веќе се согласуваш со Руми, зошто не објасни на кој начин вината е во оној што обвинува ако семоќниот бог навестува страшен суд на кој ќе....обвинува?

Сега ќе ти реплицира, „Вината е во луѓето што осудуваат, бидејќи Алах е единствениот кој суди“.

Како ти се дискутира со овој, најсериозно ?

Сега ќе ти реплицира, „Вината е во луѓето што осудуваат, бидејќи Алах е единствениот кој суди“.

Како ти се дискутира со овој, најсериозно ?

Сакам да му укажам дека сум пратен од Аллах за да ги поправам, човек од надвор дојден да ги спаси... Ама секако нема да ми веруваат :)
Што и да кажеш на муслиман, не е така како што велиш и ти тупнува цитат од Коранот! И што сега јас да се натрпеварувам со Коранот или со разбирањето нивно во врска со коранот?
Јас немам проблеми со суфизмот, ами со милитантни забегани муслимански фаци кои се приграбуваат и го сметаат за исламско... Не се давам бре! :D
Суфизмот знам зошто го сакаат и сега се фатија по договор да го признаваат како САМО исламска философија и пракса: НЕМААТ ВЕЌЕ ДУХОВНОСТ и пропаѓаат стискајќи го коранот без разбирање на истиот. Петте молитви не се доволно за напредување! ТОа го сфатија и сега ќе не убедуваат сите во нивните фантазии ...

Абе признајте дека суфизмот содржи знаење и од други школи и езотериски пракси, не само ислам и ќе ве биде, море муслимани!
Суфизмот уште од времето на Руми е сменет и примал знаење од секаде - така се напредува, не со ограничување!
Непознавачи на светот зборуваат за истиот преку коранот. Абе марш таму учете кај живеете!

Ехамасдјаудлах брате Хептаграм, така е !

Старите зборови и знаци се избришани! Нов закон владее сега...
Љубениот за кој што зборува Руми тој го препозна како Аллах, но не забрани друг да го спознае под друго име!
А муслиманите? Имаат сличност со суфизмот на Руми?
Денес?
Мислам дека НЕ!

Старите зборови и знаци се избришани! Нов закон владее сега...
Љубениот за кој што зборува Руми тој го препозна како Аллах, но не забрани друг да го спознае под друго име!
А муслиманите? Имаат сличност со суфизмот на Руми?
Денес?
Мислам дека НЕ!
Абе ти не сфаќаш, од Адам и Ева навака, значи откога постои човек, се е ислам, нема друго учење па ни религија.... :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom