Стрес

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Листа на најстресни работи според италијанските психолози:

1.Фамилијарни проблеми
2.Брак
3.Да ја изгубиш работата
4.Проблеми на работа/училиште
5.Бременост
6.Промена на економската состојба
7.Економски проблеми
8.Да го промениш училиштето
9.Да раскиниш емоционална врска
10.Да се преселиш
11.Важен испит
12.Кавга со пријател

Кои од овие работи се најстресни според вас?
Како би изгледала вашата листа? И зошто?

1.Фамилијарни проблеми
2.Брак
3.Да ја изгубиш работата
5.Бременост
7.Економски проблеми
10.Да се преселиш
11.Важен испит
12.Кавга со пријател

овие би биле

1. за фамилиарните проблеми, дека цело време сум под стрес од мајка ми што ми вика да уча,
2.проблеми со училиште, има некои работи кај училиштето што ми иде на нерви како несериозноста на некои професори кон учениците, тоа ме нервира многу
3.кавгата со пријател може да донесе доста стрес ама уште ја немам осетено дека се немам скарано со некој добар пријател

1.Фамилијарни проблеми
2.Брак
3.Да ја изгубиш работата
5.Бременост
7.Економски проблеми
10.Да се преселиш
11.Важен испит
12.Кавга со пријател

1. Фамилијарни проблеми (многу ме вознемируваат проблеми кои се поврзани со мојата фамилија и постојано сум под стрес додека не се решат);
2. Раскинување на емоционална врска (влијае и тоа стресно на мене, затоа што не ми е едноставно да изгубам некој за кого сум емоционално врзана);
3. Кавга со пријател (напната ситуација е тоа и доколку го ценам вистински пријателот знае да ме потресе истата);
4. Економски проблеми (не ми е се нешто посебно важни парите, но секако ми било стресно кога сум ги немала, а ми требале за основни нешта и секогаш би ми било така);
5. Преселување (не се снаоѓам лесно со нова средина, сум се преселувала често и знам колку стресно тоа влијае на мене поради мојата неснаодливост).

Вака некако би изгледала мојата листа од наведените примери. Другите некако ми се повторуваат или не ми се толку стресни.
Би ја надополнила со мои примери:

6. Било каква човечка несреќа и солзи (моментално тежок стрес ми предизвикува слика на несреќен и насолзен или болен човек);
7. Повредено или незгрижено животно (една од најстресните работи ... многу негативно и гневно чувство добивам кога гледам секојдневно повредени и гладни улични кучиња посебно, и ми треба доста време додека ми помине тој стрес)
8. Загуба на близок или познат човек, (најстресната работа која може крајно да ме трогне и да ми остави трајни последици).

1.Фамилијарни проблеми
2.Да раскинеш емоционална врска
3.Економски проблеми
...Бременост...хм јас не можам да останам бремен :pos: ама нема да ми претставува проблем ако остане некоја од мене,баш е задоволство тоа

Ова е мојата топ 5 листа...другите работи не ги сметам за многу битни:
1.Фамилијарни проблеми

12.Кавга со пријател
10.Да се преселиш

Другите работи навадени на листата не ги сметам за многу стресни.

1.Фамилијарни проблеми
2.Брак
3.Да ја изгубиш работата
5.Бременост
7.Економски проблеми
10.Да се преселиш
11.Важен испит
12.Кавга со пријател

1.Фамилијарни проблеми-да стресни се, се' она што се случува дома ме засега и мене, влијаат на мене и постојано сум под притисок и не се чувствувам убаво дома дур не се реши што и да е

2.Бременост- на мои години да ми се појави некоја (недај боже пу пу..) со стомак па не стрес срцев удар ќе добијам :nesvest: :nesum:

3.Да раскинеш емоционална врска- стресно е зошто нема да ми биде баш сеедно, сум изгубил личност која ми значела, која сум ја сакал и ќе бидам под стрес се дур не ја преболам

1.Фамилијарни проблеми
2.Раскинување на емоционална врска(јас ова го примам многу тешко)
3.Кавга со пријател
4.Важен испит(ова за мене и неважен да е па пак ми е стресно)
5.Економски проблеми

Е ова се за мене нај-топ5 стресни работи.Преостанатите не ги сметам за толку стресни (добро сега за мене не се)

1.Фамилијарни проблеми ( понекогаш се случува да не можам да заспијам или да немам воопшто апетит поради фамилијарен проблем )
2.Да раскиниш емоционална врска ( премногу, ама премногу сум приврзана кон партнерот и психички брејк даун ми доживеала ако го изгубам )
3.Да се преселиш ( си го сакам местото каде што живеам, сите кои ми значат ми се тука и огромна носталгија ќе ме мачи, не можам да напуштам се` што имам )
4.Кавга со пријател ( ако е некој близок пријател што ми е како брат/сестра, премногу би се секирала и би ми било мака ако не е се во ред )

На овие само би додала и:
5.Загуба на некој близок ( ми се насобраа 5 такви случаи за прекратко време имислам дека за цел живот ме жигосаа. За мене нема ништо полошо од загуба на некој кој премногу си го сакал и немоќно да го гледаш како заминува засекогаш :(. Ту, се растажив мајку му :((((( )

1.Фамилијарни проблеми
2.Кавга со пријател
3.Проблеми на работа/училиште
4.Да раскиниш емоционална врска
5. Го нема во листата...Проблеми со самиот себе! retard: (немора да објаснувам)

Тоа се моите топ 5 проблеми кој ги имам,пробувам да ги решам,и пробувам и да не се појават,ама живот.....

1.Фамилијарни проблеми
2.Брак
3.Да ја изгубиш работата
5.Бременост
7.Економски проблеми
10.Да се преселиш
11.Важен испит
12.Кавга со пријател

Овие можам да ги набројам како најстресни работи за мене секако онаа загуба на близок не треба ни да се споменува...се знае

1.Фамилијарни проблеми
2.Брак
3.Да ја изгубиш работата
5.Бременост
7.Економски проблеми
10.Да се преселиш
11.Важен испит
12.Кавга со пријател

1. Се сложвам со италијанците,проблеми во фамилијата
2. Да ја изгубиш работата
3. Брак
4. Кавга со пријател(фала Богу,со некој најнај шо ми е)
5. Економски проблем
6. Да го промениш училиштето( да морало да менвам средно, ќе се акнев)
7. Да раскиниш емоционална врска

Додуша, во денешно време то со работата е најстресно, зато шо тешко се наоѓа друга. Се друго некако ќе помини, ама работичка нова дури да најдиш коса ќе ти побели, и автоматски и други стресој ќе закачиш, и со партнер,и со фамилија. :toe:

1.Фамилијарни проблеми

Ова дефинитивно многу лошо влијае на мене, и ептен ми е тешко..

На кој не му влијае ваква работа? После ова се ти се чини дека отишло во неповрат и дека оттаму доаѓаат другите нервози и стресови.

12.Кавга со пријател

Исто и ова мислам дека е многу тешко, барем за мене, затоа што сите работи си ги фаќам при срце, и можам да напрам многу тешки филмој, дека е крај на светот и да се работи за некоја мала кавга.

И на крај и јас би додала..

5.Загуба на некој близок

Од ова постресно мислам дека нема. Те докрајчува, те пара, те кини..

Значи:
1.Фамилијарни проблеми
Како основен фактор за стрес кај било која единка е овој проблем, значи ако дома не ти е средено и те мачи нешто, ма неможеш да бидеш среќен и цело време си под стрес, гледаш како да го решиш проблемот.
3.Да ја изгубиш работата

Значи ова е преголем стрес и овие две ги ставам у иста група. Ако не си финансиски обезбеден а си бил порано тогаш се јавуваат големи проблеми кои изгледаат нерешливи, без разлика дали ти си останал невработен или некој од семејството кој те издржува.
10.Да се преселиш
И овие би ги ставила во иста група, зашто се дешава промена кај човекот гледано и од физички и од психички аспект. Се менува местото, престојот каде си бил подолго време, и се почнува нов живот по твоја или по нечија туѓа волја. Промената кај овие две, нели носи голем стрес дали ќе си прифатен од средината или не. Дали ќе најдеш сродна друштва за другарство и дали ќе останеш истата особа, оставаш спомени луѓе кои до сега биле со тебе и стрес дали ќе биде подобро тоа ново место.
11.Важен испит
Многу стресно ако озбилно ја сфаќаш работата. Ако не неможе и најтешкиот испит да ти е стресен. Премногу стресно ако незнаеш да се контролираш, што е исто тешко.
12.Кавга со пријател
Ова ми е некако побитно од емоцинална врска, значи прекин на истата. Другарството кога ќе се прекине како дел од животот да го нема више, чудно чувство. Стресно зашто си загубил дел од тебе и тоа зависи кој како го доживува, јас болно и стресно.

Во сите случаи се пронајдов, уф ама стресен живот имам хехе. Стресот многу ми влијае на здравјето и гледам да намалам некако, и намалив до некаде ама едно се заврши друго почне и така цело време. Ама на прво место се фамилијарно проблеми, зашто од дома ако не те подржуваат, кој ќе? Стресни се караниците, незборењето, има и тоа.:helou:

1. Фамилијарен проблем...
Ако има нешто во фамилијата што се преќутува, а сите го знаат...
2. Да ја изгубиш работата
Особено ако имаш долгорочни планови, од типот кредити, е стварно е заебано.
3. Да раскиниш емоционална врска
Не верувам дека некој може да раскине врска туку така, и да продолжи како ништо да не било.
4. Загуба на некој близок

Фамилијарни проблеми-најнормално е кога дома нешто не е во рец да сме под стрес.Мене лично многу ми значи хармонијата во моето семејство. Загуба на близок-ова го прочитав погоре и да би се согласила дека е огромен стрес.Во тој момент поголем стрес од овој нема.Затао што тогаш се се испреплетува,минатото,сегашноста и иднината. Да изгубиш работа-или промена на економската состојба која е многу важна во денешно време. Бременост-ќе ја ставам оваа категорија од лични причини.Сметам дека секоја жена е под голем стрес кога е бремена.Цело време размислува дали се ќе биде во ред и дали е спремна за тоа. Во денешно време секоја ситница за нас претставува стрес колку и да се бориме против тоа внатрешно не поттиснува.Сето тоа ни го налага модерното општество.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom