„СТОП АКТА“ Протест во Македонија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Сосема е неважно дали изведувачот е билионер или крпи за песна да сними. Важно е дека направил нешто, и тоа нешто не е бесплатно.

Мене како корисник на интернет не ми одговара да не можам да симнувам од пиратбеј, ама на сопствениот на песната, му одговара, зошто на тој начин ќе бидам принудена да ја купам песната ако сакам да ја имам во компјутер или на мп3.

Со тоа, пак прашувам, што друго губиме ние - освен гага песнички, филмчиња, игрички?
губиме бесплатно занење.... ако се донеси акат ке неам појке википедија.. е тогаш да ве видам како ке завршуваме школо....

губиме бесплатно занење.... ако се донеси акат ке неам појке википедија.. е тогаш да ве видам како ке завршуваме школо....

А што, жити знаењето кога секоја втора семинарска е копи-пејст Википедија. Страшна работа. Седни и научи нешто, како за промена, и така заврши школо!

Ако не ти чини не симнувај. Ако навистина си против тоа блокирај ги сите страници каде што можеш да симнеш торент. Чекај си ги филмовите да дојдат во кино Милениум или кино Рамстор за некои 3-4 години. Чекај си ја омилената песна да ти ја пуштат на радио, но не смееш да ја снимиш од радиото Акта може да те шпиунира и отиде јабана. Зошто сите зборите за филмови и музика. Јас до сега не сум видела ни еден режисер, пеач, актер и т.н., баш поради фајл/шеринг да е без леб. Ај отворете очи ви се молам. АКТА не е само за музика и филмови, за било која идеа што ќе ти дојде напамет е. Сакаат да воведат контрола во начинот на размислување, не во тоа кои филмови ги гледаш.
Некои викаат дека и камерите на јавни места служат за да не контролираат, ја тоа не го гледам така. Никогаш никој нема да успее да го контролира начинот на мислење...не им успеа на диктаторските режими во минатото нема ни сега кога имаме каква таква светска демократија и далеку поразвиена демократска свест на луѓето.

А што, жити знаењето кога секоја втора семинарска е копи-пејст Википедија. Страшна работа. Седни и научи нешто, како за промена, и така заврши школо!

а шо викаш ти од кај се информациите на википедиа? од исите книги шо ти ги даваат да учиш така да нее важно дали од книга или од нет учиш... истот го пиши или пак со мали разлики ама добар инжинер е оној шо чита до два извори велеше еден прфесор мој....

Со тоа, пак прашувам, што друго губиме ние - освен гага песнички, филмчиња, игрички?
Како прво ја губиме Википедија (за мене тоа е многу важно), како второ го губиме правото да дознаваме што навистина се случува во светот. Ако на некој нешто не му одговара, може комотно да го тргне од интернет користејќи ја АКТА како изговор. Се сеќавате на Викиликс? Епа ќе се простиме од бесплатни информации, бидејќи иако неможат да го фатат креаторот, може нас да не гонат што сме пристапиле до таму. Друго, на наредните избори,(се обидов да избегнам политика но на Македончето само на тој начин можеш да му привлечеш внимание) еве ќе ја земам Струмица(како роден град). Во едно гласачко место има кршење и полнење на кутии. Сето тоа се снима и се постира на нет (неможе на локална телевизија зошто е во опозиција). На локалната власт која е нели опозиција тоа не му се допаѓа и според АКТА може да го тргне видеото и ти оди докажи дека треба да се повтори гласањето. (на местото на опозиција може комотно да се додаде и позиција ;) )

Dear customer,
thank you for your purchase!
Guy Fawkes Mask - Quantity: 1
Price: 7.99$

HURR DURR WE LEGION NOW XD XD XD XD XD XD XD XD :D:D:D:DxDXD

Не ми е јасно зашто кај нас има протест, никој од Европа не го заболе што ние мислиме за било што.

Абе душо не користат само студенти и ученици Википедиа. Дај кажи во која семинарска која јас како програмер сум ја напишала, ми било потребно да знам за Антички Македонци или за Александар. Сега на еден клик можам ја дознаам нашата гледна точка и гледната точка на светот. Ако нешто не е во ред можам да си напишам блогче со докази каде греши светот. Со АКТА тоа нема да можам да го направам, зошто нема да можам да ги користам доказите од книги што сум ги прочитала како аргумент. Ова излегува знај си за тебе, и да не ти е галје дали светот ќе го смета Александар за Грк.

Како прво ја губиме Википедија (за мене тоа е многу важно), како второ го губиме правото да дознаваме што навистина се случува во светот. Ако на некој нешто не му одговара, може комотно да го тргне од интернет користејќи ја АКТА како изговор. Се сеќавате на Викиликс? Епа ќе се простиме од бесплатни информации, бидејќи иако неможат да го фатат креаторот, може нас да не гонат што сме пристапиле до таму. Друго, на наредните избори,(се обидов да избегнам политика но на Македончето само на тој начин можеш да му привлечеш внимание) еве ќе ја земам Струмица(како роден град). Во едно гласачко место има кршење и полнење на кутии. Сето тоа се снима и се постира на нет (неможе на локална телевизија зошто е во опозиција). На локалната власт која е нели опозиција тоа не му се допаѓа и според АКТА може да го тргне видеото и ти оди докажи дека треба да се повтори гласањето. (на местото на опозиција може комотно да се додаде и позиција ;) )
Единствено што ти држи вода е муабетот за локални информативни па и државни информативни сајтови. Многу се битни архивите со вестите, сега си во можност со два клика да прочиташ што кажал некој политичар вчера пред 5 месеци пред 5 години. Што се десило во тоа место пред 2 -5-10 години. А за википедија не ми збори. Сајт кој колку што е корисен толку е и штетен. Сајт под политичко влијание, полн со полувистини кои може секој да ги пишува и брише. И да не заборавиме дека властите може да реагираат само по нечие барање. Никој не може да ме спречи да напишам песна, книга или не знам што и да ја споделам бесплатно со светот.

А за википедија не ми збори. Сајт кој колку што е корисен толку е и штетен. Сајт под политичко влијание, полн со полувистини кои може секој да ги пишува и брише.
Тоа е можеби точно за мк.википедија, ама за англиската верзија (која е најкористена) подалеку од вистината не можеш да бидеш...

Единствено што ти држи вода е муабетот за локални информативни па и државни информативни сајтови. Многу се битни архивите со вестите, сега си во можност со два клика да прочиташ што кажал некој политичар вчера пред 5 месеци пред 5 години. Што се десило во тоа место пред 2 -5-10 години. А за википедија не ми збори. Сајт кој колку што е корисен толку е и штетен. Сајт под политичко влијание, полн со полувистини кои може секој да ги пишува и брише. И да не заборавиме дека властите може да реагираат само по нечие барање. Никој не може да ме спречи да напишам песна, книга или не знам што и да ја споделам бесплатно со светот.
Да. Е сега замисли нешто читаш на нет, не е вистина, имаш докази дека не е вистина, но неможеш да го објавиш и да му покажеш на светот дека тоа напишаното е лага, бидејќи доказите не се твоја иновација. И што ќе излезе на крај. Тој што напишал прв, неговото е точно (тој што напишал прв е најчесто некоја политичка сила во светот или еу или Македонија и има копирајт на таа информација), и ти да си гризнеш од задникот, нема да можеш да покажеш на светот дека не е така.

HURR DURR WE LEGION NOW XD XD XD XD XD XD XD XD :D:D:D:DxDXD

Не ми е јасно зашто кај нас има протест, никој од Европа не го заболе што ние мислиме за било што.
Бидејќи порано или подоцна* и нас ќе ни дојде редот да удриме потпис.
(под порано или подоцна се подразбира кога ќе ни кажат*)

Луѓе, друг е муабетот. Како прво, мислам дека на ова требале да мислат пред едно 10-15 години, кога почна Интернетот масивно да се развива и да се шири. Тогаш требале да ги уредат тие односи, сега некако е веќе доцна, кога се е отидено премногу далеку. Второ, во ред, нека се плаќа, ама на друг начин да го регулираат. Според она што јас го прочитав, нема да смееш ни ЈуТуб клип да постираш на Фејсбук, ниту пак слика која не е твоја. Сакате да ми кажете дека никој од вас го нема направено ова? Од она што јас го разбрав, премногу драконски и екстремни се мерките. Казна затвор за тој што симнал песна? Жити мајка, ако има еден човек што не симнал една песна бесплатно, ќе си сменам и име и презиме.
Почитувам авторски права, ама да не се оди во претерано. Башка има музичари кои не се согласуваат со АКТА. Шо праиме сега? Проблемот е повторно во лакомоста на компаниите да дрпнат уште некој денар, како да немаат доволно...
Ако прават нешто, нека го прават како што треба и да не забегуваат со муабетите.

Да. Е сега замисли нешто читаш на нет, не е вистина, имаш докази дека не е вистина, но неможеш да го објавиш и да му покажеш на светот дека тоа напишаното е лага, бидејќи доказите не се твоја иновација. И што ќе излезе на крај. Тој што напишал прв, неговото е точно (тој што напишал прв е најчесто некоја политичка сила во светот или еу или Македонија и има копирајт на таа информација), и ти да си гризнеш од задникот, нема да можеш да покажеш на светот дека не е така.
Многу наивно ги гледаш и ги поедноставуваш работите. Дали таа АКТА може да ме спречи мене да отворам информативен сајт, да вработам колумнисти и да изнесуваме ставови? Дали АКТА може да спречи група научници дел од своите теории и дела бесплатно или ограничено да ги поставуваат на свои сајтови? Мислам дека се меша толкувањето на значењето на АВТОРСКО ПРАВО.

Ме интересира кои корпорации стојат зад ова? Корпорации како Walmart каде може да си купиш сачмарка за еден џепарац и да напраиш покољ во школо? Ајде молим те....

Многу наивно ги гледаш и ги поедноставуваш работите. Дали таа АКТА може да ме спречи мене да отворам информативен сајт, да вработам колумнисти и да изнесуваме ставови? Дали АКТА може да спречи група научници дел од своите теории и дела бесплатно или ограничено да ги поставуваат на свои сајтови? Мислам дека се меша толкувањето на значењето на АВТОРСКО ПРАВО.
Да може! Ако ставот на колумнистот не е во согласност со постоечката власт и сака да го тргне, ќе игра на карта кршење на авторски права според тој и тој член од АКТА и колумната ќе биде избришана (сите колумнисти ако не се повикаат на било каков доказ можат да бидат тужени за клевета), сопственикот ќе изеде казна, а може колумнистот веднаш да отиде во затвор без судска постапка.
Група научници, доаѓаат до некоја иновација, на некоја компанија тоа не и се допаѓа (заради ривалство на пазарот), се повикуваат на АКТА дека начинот на кој е дојдено до иновацијата во еден момент користи некој процес врз кои имаат авторски права. Иновацјата е закопана и никој не смее да зборува за неа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom