Стипендии за средно (3 и 4 година) во странство!

До кога треба да ја напишам апликацијата?На неа пишува 30.Ноември 2010,но тоа поминало.....?

До кога треба да ја напишам апликацијата?На неа пишува 30.Ноември 2010,но тоа поминало.....?

Здраво Емилија,

прочитај го уште еднаш првиот текст што го пратив. Апликацијата мора да стигне до 20 февруари 2011 година, а апликација може да се добие преку емаил адресата која исто така ја напишав: info.sok.uwc@gmail.com Не знам дали ти ги контактираше луѓето? Ако не си ги контактирала, тогаш контактирај ги бидејќи точниот датум би требало да стои. Ако имаш други прашања те молам кажи ми, можеби можам да ти помогнам... Имаш уште 3 дена:) за други инфо ја имаш и страната (www.sok.mk)

Многу среќа.

информатор

--- надополнето ---

(Се информирав:)) Можно е да си ја отворила старата апликација пред година, ти треба да побараш нова денес на емаилот кој ти го пратив...) пред час...

Информатор.

Здраво Емилија,

прочитај го уште еднаш првиот текст што го пратив. Апликацијата мора да стигне до 20 февруари 2011 година, а апликација може да се добие преку емаил адресата која исто така ја напишав: info.sok.uwc@gmail.com Не знам дали ти ги контактираше луѓето? Ако не си ги контактирала, тогаш контактирај ги бидејќи точниот датум би требало да стои. Ако имаш други прашања те молам кажи ми, можеби можам да ти помогнам... Имаш уште 3 дена:) за други инфо ја имаш и страната (www.sok.mk)

Многу среќа.

информатор

--- надополнето ---

(Се информирав:)) Можно е да си ја отворила старата апликација пред година, ти треба да побараш нова денес на емаилот кој ти го пратив...) пред час...

Информатор.
Епа јас ке аплицирам до година,чим секоја година ги дават стипендиите.

Епа јас ке аплицирам до година,чим секоја година ги дават стипендиите.

По правило да, секоја година треба да се распише овој конкурс. Но ќе напишам тука и следната година:)
Види следната година:) А за оваа кажи им на познати од втора:) Има уште 2 дена за пријавување:)

поздрав

По правило да, секоја година треба да се распише овој конкурс. Но ќе напишам тука и следната година:)
Види следната година:) А за оваа кажи им на познати од втора:) Има уште 2 дена за пријавување:)

поздрав

Проширено.Поздрав.

Конкурсот за стипендија за Светските Обединети Колеџи беше продолжен до 26 февруари (24 часот). Сите кои сакаат да се пријават нека се пријават:) Во погорните постови веќе кажав како. За други информации можете да ме прашате.

Информатор...

Чисто сумљам да има вакво нешто...

Чисто сумљам да има вакво нешто...

Место да „сумљаш„ Факе, отвори го сајтот и прочитај сам за да не сумљаш. Гледаш погоре дека неколку луѓе веќе можеби се пријавиле. Прашај. А освен тоа, ти го праќам повторно целиот оглас за да ѕирнеш на сајтот. Па пријави се Факе, можеби ќе ти упали:

Најдете ја за инфо на фејсбук: fb grupata UWC Macedonia

и

отворете го сајтот: http://www.sok.mk/

Поздрав до сите,

информатор

--- надополнето ---

Најдов за ова и конкретни информации...поздрав информатор подолу се информациите.

Дали сте ученик/чка со следниве критериуми:
• наполнети 16 години во моментот на поднесување на
документите за пријавување?
• просечен успех во средното училиште повисок од 4.50?
• живееле на територијата на Р. Македонија барем 5 години?
• работливи, упорни, мотивирани, амбициозни?
• имате потенцијал да го зајакнете вашиот дух со извонредно
искуство во странство?
• морални, искрени, и со висок интегритет кон мир и слога меѓу
народите?
• имате умствена страст и способност да ја претставите
Република Македонија на светското тло?
Доколку ДА, ги известуваме заинтересираните кандидати, кои ги исполнуваат
горенаведените критериуми, дека Македонскиот национален комитет (www.sok.mk) објавува
конкурс за 3 (три) стипендии за Светските Обединети Колеџи (за во UWC Adriatic- Италија,
UWC Hong Kong - Хонг Конг (Кина), и UWC Mostar - Босна и Херцеговина).
Светските Обединети Колеџи (http://uwc.org/) се единствената меѓународна
организација, којашто образува ученици од речиси сите земји на светот, внимателно избрани
преку нивните Национални комитети. Основни начела при избор на кандидатите се пред сè
нивниот академски успех, личен потенцијал и персоналните вредности. На тој начин се
разгледува целокупниот кредибилитет на ученикот и неговата амбиција за лична надградба и
секако применување на стекнати знаења и достигнувања во идното современо светско
глобално општество. Избраните кандидати потекнуваат од сите делови на земјината топка без
разлика на нивната расна или верска припадност и финансиска состојба. Овие ученици живеат
и учат заедно 2 години во еден од 13-те колеџи стационирани низ целиот свет. Учениците ја
следат најпрестижната подготвителна програма за понатамошни додипломски студии, т.н.
Меѓународната Матура, или во светот попозната како International Baccalaureate (IB)
(www.ibo.org). Светските Обединети Колеџи овозможуваат образование што ги обединува
луѓето, нациите и културите, сè со цел за остварување на мир, соживот и одржлив развој на
целокупната светска популација.
Процесот на пријавување на учениците се состои од 3 фази:
1. Прва фаза:
• Пополнување и доставување на апликација (дел од апликацијата се и 2 состави на
зададени теми, еден на македонски и еден на англиски јазик)
2. Втората фаза се состои од разговор меѓу учениците и одреден број членови на Комитетот.
3. Во третата фаза се повикуваат родителите/старателите на избраните ученици. Откако ќе се
изврши детален разговор околу финансискиот, образовниот и социјалниот аспект на
стипендијата, локациите на колеџите и секако околу основната идеја, целта и мотото на
Светските Обединети Колеџи, се потпишува договор.
Рокот за пријавување е до 20 февруари 2011 година.
Сите заинтересирани можат да ги најдат апликацијата и другите подетални информации на
веб – страницата на Македонскиот национален комитет www.sok.mk
Ваш,
Македонски национален комитет на COK (Е-пошта: info.sok.uwc@gmail.com)

--- надополнето ---

време за пријавување до 26 февруари!!!

Се пријавив. Очекувам следнава или другата недела да се добијат резултати, и со среќа на сите што конкурираат :)

Се пријавив. Очекувам следнава или другата недела да се добијат резултати, и со среќа на сите што конкурираат :)

Здраво,

супер што си се пријавил,а. Ти посакувам многу среќа. Сигурно до крајот на првата недела на месец март ќе дознаеш дали си понатаму или не:)

Поздрав до сите и многу среќа до сите што конкурираат.

КОНКУРСОТ СЕ ЗАТВОРА ДЕНЕС ВО 23:59 ЧАСОТ!!!

Поздрав

и НЕКА ПОБРЗААТ ТИЕ ШТО НЕ ГО ФАТИЛЕ ПОСЛЕДНИОТ ВОЗ:)

Јас сум Америка со стипендија, слична на оваа. Средно сум исто. Не пропуштајте, вервите најдобра година во мојов живот е :)

Дека ИБ е најпризната во америка, не е. Многу повеќе ти значи ако имаш АП предмети, одколку ИБ диплома, но тоа не е и случајот во европа. Со ИБ диплома си на две места над сите останати. Го знам многу добро бидејќи сега сум 4та на ИБ. А тие што ќе ги примат, нека очекуваат да си го отворат гзот од учење, какво што во државните средни не виделе :). Сериозен сум. И без англиски знаење на академско ниво нека не пробуваат да идат, бидејќи многу тешко ќе може да земат македонски како прв, односто А1 јазик, (всушност дали и ќе постои можност), а во програмата мора да имаш два јазици. Прв-мајчин и втор јазик.

Дека ИБ е најпризната во америка, не е. Многу повеќе ти значи ако имаш АП предмети, одколку ИБ диплома, но тоа не е и случајот во европа. Со ИБ диплома си на две места над сите останати. Го знам многу добро бидејќи сега сум 4та на ИБ. А тие што ќе ги примат, нека очекуваат да си го отворат гзот од учење, какво што во државните средни не виделе :). Сериозен сум. И без англиски знаење на академско ниво нека не пробуваат да идат, бидејќи многу тешко ќе може да земат македонски како прв, односто А1 јазик, (всушност дали и ќе постои можност), а во програмата мора да имаш два јазици. Прв-мајчин и втор јазик.

Се согласувам со тебе за учењето. Дека многу се учи, се учи. Но, што се однесува за македонски, ќе те поправам. Во некои ИБ-училишта има македонски прв јазик. Не знам како е во Босна и во Хонг Конг, но во Италија има македонски А1 јазик. До 2003 година знам дека идеше еден професор од Словенија и имаше часови со учениците. Тој веќе долго време идеше. Не знам каква е ситуацијата сега. Знам дека за помалите јазици има четири-пет часа месечно, додека за јазици како германски, полски,блискиот словенечки и српски има секој викенд.

а за признатоста. НАЈПРИЗНАТА можеби не е, ама вреднувана е. Многу сакаа ИБ (од други земји велам) само колку да можат да отидат во САД.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom