Стипендии на ФОН

• Креатор на темата Креатор на темата rakometar
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Значи вака. На официјалната страна на ФОН прочитав дека оваа година се доделуваат неограничен број на стипендии под услов да ги поминеш тестовите кои ќе се одржат на почетокот на Мај некаде (сеуште не е објавено). Се аплицира преку веб страната. Таму пишува дека со стипендијаа се покрива партиципацијата (2000 евра мислам дека беше). е сега не ми е јасно што спаѓа во тие 2000 евра год, дали спаѓаат и трошоците за книги едно друго или...?

Значи вака. На официјалната страна на ФОН прочитав дека оваа година се доделуваат неограничен број на стипендии под услов да ги поминеш тестовите кои ќе се одржат на почетокот на Мај некаде (сеуште не е објавено). Се аплицира преку веб страната. Таму пишува дека со стипендијаа се покрива партиципацијата (2000 евра мислам дека беше). е сега не ми е јасно што спаѓа во тие 2000 евра год, дали спаѓаат и трошоците за книги едно друго или...?

И да спага и да не спага... 2000 евра ти покриваат ако треба ке платиш уште 100 - 200 евра за глупости. како и да е и да ја добиеш стипендијата биди спремен да држиш просек 9.4 или 9.5 , за да не ти ја укинат наредната година :)

Не се добиваат неограничен број на стипендии, туку се добиваат 100. Од тие 100 неколку се целосни, а други се половични. За да ја задржиш целосната треба да држиш просек 9.2, а за да ја задржиш половичната 8.4 (лесно се задржувале, помагале и професорите). Тестирањето за 4та година е на 7ми мај, а за 3та на 8ми. Со среќа ако си се пријавил и се гледаме :)

Не се добиваат неограничен број на стипендии, туку се добиваат 100. Од тие 100 неколку се целосни, а други се половични. За да ја задржиш целосната треба да држиш просек 9.2, а за да ја задржиш половичната 8.4 (лесно се задржувале, помагале и професорите). Тестирањето за 4та година е на 7ми мај, а за 3та на 8ми. Со среќа ако си се пријавил и се гледаме :)

A каква е таа половична стипендија? А тие неколку целосни ги добиваат оние што ќе покажат најдобри резултати на тестовите?

Како и да е фала за одговорите на двајцата. :)

A каква е таа половична стипендија? А тие неколку целосни ги добиваат оние што ќе покажат најдобри резултати на тестовите?

Како и да е фала за одговорите на двајцата. :)

Половична е пола од целата, значи 1000е. Целосни добиваат оние шо имаат подобри резултати, а не знам колку се целосни, а колку половични од тие 100. Ти шо сакаш да се запишуваш?

Јас лани бев. Лани имаше кога се пријавував да си одберам смер, така да ако одбереш нешто што си учела средно релативно лесно ќе ти биде да земеш макар половична. Мене лани ми дадоа половична. Бев 4ти на мојот смер, на првите тројца им даваа целосна а до некаде 6тиот мислам дека беше половична. Како и да е бројот за доделување на целосни стипендии се одредува процентуално, зависно од тоа колку кандидати има пријавено. Кај мене пошто беа некаде 30тина души дадоа само 3 целосни. Можеш и финта да напраиш, т.е да се пријавиш за некој релативно смер каде што има помалку заинтересирани(спорт и спортски менаџмент) и ако ја добиеш да побараш да се префрлиш на друг. Лани еден така напраи од Спорт и спортски менаџмент се префрли на Детективи и безбедност(али имаше врски малце).

абе лани даваа 100 целосни а за тие као подобрите што се покажале на првото тестирање им стига.. не половична него ДЕЛУМНА од 500 евра, мене ми стигна делумна пошо за малце не влегов во втор круг

Половична е пола од целата, значи 1000е. Целосни добиваат оние шо имаат подобри резултати, а не знам колку се целосни, а колку половични од тие 100. Ти шо сакаш да се запишуваш?

информациско-комуникациски технологии

Добро... значи прашањето ми беше ако земиш целосна стипендија кои трошоци остануваат на тебе во врска со факултетот? : )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom