статиjа на вени марковски односно македонското прашанjе

• Креатор на темата Креатор на темата purko
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 мај 2008
Мислења
146
Поени од реакции
2
Македонците не са б'лгарски граждани по рождение. И македонци не са!

Или как родното ми Министерство на правос'дието ме објави за југославјанин

Вени Марковски

0072.jpg

Вени Марковски
Снимка: Велислав Николов
Вече години наред б'лгарските медии обс'ждат темата за гражданството на македонците.
През 2005 г. на страниците на в. "Сега" аз водих задочен спор с днешнија минист'р без портфејл Божидар Димитров, а през 2006 г. в с'штија вестник аз категорично тв'рдјах, че македонците са б'лгарски граждани по рождение.
Днес обаче трјабва да се извинја на читателите и на всички хора, които неволно с'м заблудил с тези статии.
Днес аз имам официален отговор от б'лгарското Министерство на правос'дието (МП), в което нештата са казани едно к'м едно: родените в Македонија не са б'лгарски граждани по рождение. По-лошото е мај, че и македонци не са, а са... југославјани!?
Предисторијата накратко: Башта ми е роден през 1939 г. в Софија, а мајка ми - през 1942 г. в Гевгели, тогава в административните граници на Царство Б'лгарија. Като мен са мнозина от днешните македонци, чиито родители са родени между 1941 и 1944 г. След војната родителите ми си остават в југославија до 1968 г., когато емигрират в Б'лгарија.
МП избројава аргументирано правните основанија по Закона за б'лгарското поданство от 1940 г., по силата на които мајка ми е загубила б'лгарското си гражданство (поданство), поради което е била приета за б'лгарска гражданка с указ № 868 от 30.07.1968 г. на Президиума на Народното с'брание. Тја "... е придобила б'лгарско гражданство по рождение по силата на историческите и јуридически факти к'м момента на нејното раждане. Т'ј като по това време гр. Гевгели е част от д'ржавната територија на Царство Б'лгарија, то спрјамо неговото население се прилагат изцјало разпоредбите на тогавашното б'лгарско законодателство и по-конкретно Закон'т за б'лгарското поданство от 1940 г. (ДВ, бр.288/20.12.1940 г.), којто регламентира статуса на принадлежност к'м б'лгарската д'ржава.
По силата на конкретните исторически обстојателства през септември 1944 г. Вардарска Македонија става част от територијата на социалистическа југославија и е обособена като самостојателна федеративна единица под името Народна република Македонија. В резултат на това жителите на тази част от б'лгарските земи попадат под јурисдикцијата на југославското законодателство и получават југославско гражданство.
С'гласно чл. 14, ал. 2 от Закона за б'лгарското поданство от 1940 г. - "изгубва б'лгарското поданство, којто на каквото и да било основание е придобил чуждо поданство".
Именно по силата на тази разпоредба мајка ми е загубила б'лгарското си поданство по рождение, поради което с Указ № 568 на Президиума на Народното с'брание от 30.07.1968 г. ј е дадено б'лгарско гражданство.
В изготвеното становиште от МП е посочено и правното основание по дејстваштија к'м момента на моето раждане Закон за б'лгарското гражданство от 1948 г. (ДВ, бр.70/1948 г.), в сила до 01.10.1968 г., поради което не ми се признава, че имам б'лгарско гражданство по рождение. С'гласно чл.1 от този закон б'лгарски гражданин по произход е лице, на което и двамата му родители са б'лгарски граждани. Когато само единијат от родителите е с б'лгарско гражданство, детето, родено в чужбина, е б'лгарски гражданин само ако отечественијат закон на родителја чужд гражданин не го счита за свој гражданин. Т'ј като по това време башта ми е б'лгарски гражданин, а мајка ми е југославска гражданка, то по силата на горепосоченија текст, аз с'м... југославски гражданин по рождение. Така пише в писмото на МП! И е категорично:
"С оглед на горното нјама основание да б'де отменен Указ'т на Президиума на Народното с'брание за придобиване на б'лгарско гражданство на Вашата мајка. По с'штите причини и останалите македонски граждани кандидатстват за придобиване на б'лгарско гражданство, т'ј като не са б'лгарски граждани по рождение."
И какво се оказва: аз, којто винаги с'м мислел, че с'м б'лгарски гражданин по рождение, разбирам, че вс'штност с'м југославјанин?!
Но штом аз не с'м б'лгарин по рождение, нима можем да имаме каквито и да са претенции, че македонците са? Можем, разбира се, но това ште са претенции без подплата, без никакво основание. Писмото на Министерството на правос'дието е категорично, јасно, аргументирано. То поставја крај на амбициите на б'лгарските политици да представјат македонските граждани като б'лгари. Емоциите трјабва да отст'пјат пред правото - законите са категорични и ние следва да ги уважаваме и почитаме.
В личен план това писмо означава, че аз нјама да мога да се кандидатирам през 2011 г. за президент на Б'лгарија. Може би ште трјабва да се пробвам в Македонија, знам ли.
Мојат казус обаче решава еднозначно споровете по отношение на т.нар. национална идентичност на македонците. Просто македонци по рождение може да има, но само ако родителите им са родени след 8 септември 1991 г. Всички останали са југославјани по рождение.
бугарски простотии само това можам да кажем.:toe:

Овај ми личи како кандидат за специјалната олимпијада.

Овој Вени не е здрав , а ?
Само ми е криво што мајка му е родена в Македонија, не сум сигурен дали е Македонка , ама сепак ми се чини дека ја срамува жената.
Тоа што ти бе Вени имаш проблем со твојот систем никој не го загрижува, ниту твоите сограѓани блгари а уште помалку па нас МАКЕДОНЦИТЕ.
Инаку само да те информирам: Моите родители и сите други постари генерации, а и јас еден од нив , родени пред 1991 , сме заведени како Македонци, во наши, а и во странски документи, па дури и од организацијата од која и твојата земја е дел , „ценетата ЕУ“. А што е уште поважно бе Вени ние и си се чувствуваме Македонци, до коска!
Е сега ти види... и нека ти е со среќа барањето на твојата националност односно „гражданство“ , па дури и твојата идна кандидатура за претседател, само немој во Македонија те молам, освен ако не им треба уште еден дворски шут во „РАДКО“. :wink:

Јас не го разбрав ова ако може некое преводче, барем суштината ад ја разберам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom