Спора ви е конекцијата? Проверете!

• Креатор на темата Креатор на темата bgonev
  • Време на започнување Време на започнување
Има ограничувања од Windows,но последниот пат кога пробав,цела мрежа ја заебав и со System restore ја враќав.

Ако случајно не ви е пуштен SR,не ви бега формат,ако заебете нешто.

Еми зато на сејф мод ќе работиш такви работи, и јас така од глупости гибање поќе пати го имам заебано компјутерот зато сега секогаш прво на сејф мод пробвам.

Еми зато на сејф мод ќе работиш такви работи, и јас така од глупости гибање поќе пати го имам заебано компјутерот зато сега секогаш прво на сејф мод пробвам.

A што можеш да пробаш у safe mode? :)

A што можеш да пробаш у safe mode? :)

Е па ако сакаш да смениш некој вредности на регистри слично да видиш дали ќе работи ок и то :pos:

Сега го тестирам, прави оптимизација во распределбата на TCP пакетите но за нестабилни мрежи може да се добие дури и негативен ефект зошто некои пакети за одговори ги скратува, мач со две оштрици е. Сепак не би го препорачал на неискусни корисници зошто можат итекако да направат оштетување на протоколот, како и што авторот напомена дека на сметка на функционалност зголемува перформанси но не напомена дека во идеални услови само важи тоа. Како и да е, перформансите максимално што би ги зголемиле се 2-3%, ако вашиот мрежен адаптер нормално е софтверски неоштетен.

А шо уствари неможи поголеми перформанси да се добијат?

Значи од цело мачење, претпазливост, пробување чуда...... максимум што може да се извади се 2-3%???

Не се исплати бре!

Па програмчето сепак само прави оптимизација на пакетите кои се пренесуваат преку интернет (tcp/ip протоколот). Е сега TCP протоколот е стрго контролиран проткол кој не дозволува загуба на пакети па поради тоа се пренесуваат екстра пакети кои носат информации кои на крајниот корисник не му се од корист но се витални за протоколот. Е овој софтвер најверојатно прави оптимизација на тие контролни пакети (читај ги скратува) со што се заштедува на сообраќај и се добива поголема пропусност на корисни информации. Ова да кул е при стабилни мрежи каде што падот на конекцијата е 1-2% на месечно ниво, каде што потребата од овие пакети за потврда и не е така голема, но сите ја знаеме состјбата кај нашите провајдери и каков квалитет на мрежа ни нудат, што со овој софтвер само повеќе ќе си создадеме главоболки и дополнителни нервози.

Секако за ефикасноста која би ја донел софтверов јас ја проценувам на 2-3% зошто и толкава е застапеноста на тие контролни пакети во целиот сообраќај (освен кај IPv6 протколот каде е поголема)

Значи од цело мачење, претпазливост, пробување чуда...... максимум што може да се извади се 2-3%???

Не се исплати бре!

Pricinata poradi koja go pretstaviv programcevo bese ne za da se dobijat tie 2-3% vo kvalitet, tuku kako debager alatka za podesuvanjata na protokolot. Bi trebalo da se koristi samo vo isklucitelni situacii koga ima problemi so kvalitetot na prenosot (ostetuvanje na parametrite na protokolot).
Ne e za tweak/performansi.

Да знаеме за ова програмче ,на пр. јас го користев уште пред 3 години кога бев врзан на АДСЛ ,може да се симне на http://www.broadbandreports.com/ но во суштина нема да помогне многу, целата финта е во тоа што Windows`ot користи некои дополнителни сервиси кои му требаат на оперативниот систем како резервиран проток од TCP/IP.Е сега според некои geek ако се исклучи тој QOS проток ќе се постигнат поголеми брзини некаде до 20% што е само во сфера на теорија а во пракса помалце.А не верувам дека на линукс че се извади нешто побрзо од колку што е брзината на твојата Интернет конекција,бидејќи од тебе до провајдерот има исто загуба на физичко и мрежно ниво.

Ако сакаш да најдеш програмче што прави оптимизација на TCP/IP симни си го cFosSpeed na www.cfos.de и ќе го добиеш истото чудо без многу да си играш околу подесувања.

Remove the QoS Bandwidth Reserve Setting
This one has been subject to several rumours and considerable debate. Windows XP's networking setup includes a QOS (Quality Of Service) provision which allows certain software (anything which has been written to take advantage of QOS in Windows) to reserve up to 20% of the bandwidth of a given network connection.
This does not mean that 20% of bandwidth is withheld by the operating system at all times, as is often stated. What it means is that certain programs can reserve this percentage of bandwidth for themselves when they are running.
If you don't like this idea and wish to disable QOS, ensuring that your Internet bandwidth is strictly 'first come, first served.' Here's a registry edit to do just that:
To do this open REGEDIT and navigate to;
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Psched'
Data Type: DWORD Value // Value Name: NonBestEffortLimit
Setting for Value Data: [Enter as a Percentage / Default Value = 20]
Exit Registry and Reboot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom