Спонзорирани вработувања

• Креатор на темата Креатор на темата Vnuce
  • Време на започнување Време на започнување

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Веб-сајт
abix.mk
Чув некој муабет пред некој ден, кој што не ми делува многу реален и кој што ми делува како некој да чул нешто а да не дочул ...

Конкретно, муабетот беше дека владата нуди да “спонзорира“ нови вработубања на одредени групи на луѓе. Конкретно се правеше муабет за невработену помеѓу 55 и 65 години старост. Под “спонзорира“ мислам на плаќање на 25 000 (мислам дека беше толку) денари на фирмата месечно за наредните 3 години за секој нов вработен од неколкуте категории.

Колку има слушнато некој нешто барем далеку слично на ова?
Мене ми звучи нереално, али сакам да ги тргнам сите сомнежи.

4.4 Субвенционирање на вработување на постари лица (од 55 до 64 години)

Цел

Реинтеграција на постарите невработени лица за нивно повторно вклучување на пазарот на трудот и подобрување на нивната економско-социјална положба.

Краток опис
Ќе се обезбеди финансиска поддршка заради вработување на постарите невработени лица

Целна група
Евидентирани невработени лица на возраст од 55 до 64
години

Опфат на корисници - 200 лица

Потребни средства - 27.000.000,00 денари

Извори на средства
Буџет на МТСП кон АВРМ -11,959,700.00
Буџет на АВРМ потсметка за активни програми/мерки за вработување - 15,040,300,.00

Надлежни институции за имплементација
МТСП
АВРМ

Услови и критериуми:
За вработување на постари лица од 55 до 64 години се предвидува
субвенционирање на вработување преку финансиска поддршка за плати во износ од 22.500 денари месечно за период од 6 месеци, со тоа што работодавачот ќе биде обврзан овие лица да ги задржи на работа најмалку уште 12 месеци (вкупно 18).
Финансиските средства ќе бидат трансферирани на сметка на работодавачот со обврска истиот да пресметува и исплатува плата ( нето плата и законски пропишани придонеси за социјално осигурување и персонален данок на доход) најмалку во износ на обезбедените средства.

Ако мислиш на ова, тогаш целиот документ можеш да го најдеш на http://www.avrm.gov.mk/?ItemID=35945DC6A7D5D34AABE21D89A71F4980, поточно во последниот документ Оперативен план за активни програми и мерки за вработување за 2009 година.

Фала многу :)

Uste li vaze ovoj zakon:Субвенционирање на вработување на постари лица (од 55 до 64 години)?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom