The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 115
Охридска пастрмка во сос од сардина
потребни состојки за 4 лица:
- 400 гр охридска пастрмка
- една конзерва сардини
- една китка магдонос
- половина маргарин
- една главица кромид
- 100 гр морков
- една чешна лук
- половина литар маслиново масло за јадење
- сочогледово масло за јадење
- сол и бибер
Подготовка: Тава за печење ја премачкуваме со маргарин по целата внатрешна површина.
Пастрмката, која претходно ја исчистивме, убаво ја посолуваме од надвор и од внатрешноста. Потоа ја побиберуваме со мелен бибер од двете страни и ја ставаме во тавата која претходно ја премачкавме со маргарин. Остатокот од маргарин го ставаме врз пастрмката во мали парчиња. Тавата со пастрмката ја ставаме да се пече во претходно загреана рерна на температура од 250 степени целзиусови.
Додека пастрмката се пече, главицата кромид ситно ја сецкаме по што ја ставаме во посебен сад и ја тргаме на страна.
Истата постапка ја правиме и со морковот кој го сецкаме на ситни коцкички кои ги ставаме во посебен сад и ги тргаме на страна.Со магдоносот исто така, како и со чешнето лук.
По 15 до дваесет минути печење, пастрмката ја вадиме од рерната. Нејзе и го додаваме целото количество ситно сецкан кромид кој го ставаме покрај пастрмката, рамномерно колку да се покрие дното од тавата. Истото го правиме со ситно сецканиот морков, лук и магдонос. Целата тава ја посипуваме со сончогледово масло за јадење по што повторна ја враќаме назад во рерната на печење. По 15-20 минути печење пастрмката и смесата од зеленчук ја полеваме со целото количество од маслиново масло за јадење по што повторно продолжуваме со печење.
По десетина минути пастрмката е печена и ја вадиме од рерната. Ја ставаме во садот со кој ќе ја служиме, а зеленчукот убаво го процедуваме. Зеленчукот го враќаме назад во тавата. Сардината од конзерва ја ситниме на помали парчиња, а сафтот кој ни остана по цедењето го сипуваме во длабок сад.
Сафтот го загреваме на силен оган. Него му ја додаваме иситнетата сардина која убаво ја мешаме со сафтот. На сосот му додаваме ситно сецкан магдонос и ја оставаме да се вари. По десетина минути варење сосот од сардина е готов. Со неа ја преливаме пастрмката.
Декорацијата на ОХРИДСКАТА ПАСТРМКА ВО СОСОТ ОД САРДИНА ја правиме со неколку гранчиња француски магдонос и неколку кришки свеж лимон без кои ниедна риба не може да се замисли. Декорацијата ја надополнуваме со неколку кришки свеж домат.
Пастрмка во орли
- 400 гр. Пастрмка
- 4 јајца
- 200ГР.мајонез
- 4 кисели краставици
- магдонос
- 1 домат
- 1 лимон
- 250 мл. пиво
- бело вино
- 100 гр. Брашно
- масло за јадење
- сол
На пастрмките им ги отсекуваме главите. Потоа им ги отстрануваме коските и кожата. Месото од рибата го сечкаме на мали парчиња и го собираме на чинија. Посолуваме и промешуваме со раце.
Јајцата ги кршиме и ги двоиме жолчките од белките. Жолчите ги ставаме во сад за матење, а белките во еден подлабок сад. Потоа белките од јајцата ги префрламе во еден поголем длабок сад и ги матиме со миксер. И жолчките ги матиме со миксер и во нив го додаваме пивото и брашното.Го исклучуваме миксерот и во садот ги додаваме изматените белки. Промешуваме со жица за матење.
Парчињата риба на чинијата ги наросуваме со брашно. Од содржината од садот за матење претураме во еден помал сад. Потоа во садот ги валкаме парчињата риба и ги ставаме да се пржат на загреано масло на оган. Киселите краставици ги рендаме во еден сад и додаваме мајонез. Потоа во садот додаваме малку бело вино и промешуваме со лажица. Посолуваме и повторно промешуваме.
За време на пржењето крокетите од риба ги вртиме во тавата а откако ќе се испржат со лажица решетка ги вадиме на чинија за сервирање. Чинијата ја украсуваме со листови зелена салата а на двата краја од чинијата ставаме од претходно подготвениот сос.
Еден домат го лупиме во круг а од лушпата формираме цвет кој го ставаме на средината на чИнијата. Неколку гранчиња магдонос многу кратко време ги спуштаме во загреаното масло а потоа со нив ги украсуваме крокетите од пастрмка.
Декорацијата ја завршуваме со кришки лимон.
Охридска пастрмка на пештански начин:
- 1 охридска пастрмка од 1 кгр.
- Путер
- Доматно пире
- Млад лук
- Магдонос
- Бадеми и лешници
- Масло за јадење
- Сол и црн пипер
- 300 гр. Варени компири
Ја земаме исчистената пастрмка и убаво ја посолуваме и од внатрешната и од надворешната страна.
Скарата на која ќе ја печеме рибата ја попрскуваме со масло за јадење и ја наросуваме со сол за да не се лепи рибата. Потоа ја ставаме пастрмката на скара да се пече.
На оган ставаме една тава и во неа додаваме 2 дл. Бело вино. Во тавата додаваме и 100 гр. Путер да се растопи како и масло за јадење. Потоа во тавата го додаваме доматното пире. Зачинуваме со мелен црн пипер. Во тавата цедиме и сок од половина лимон и половина портокал. Промешуваме.
На даската за сечење младиот кромид го сечкаме и го додаваме во тавата на оган. Промешуваме и посолуваме. Додаваме и 1 лажичка зачин Ц. Потоа магдоносот ситно го сечкаме па и него го додаваме кон содржината во тавата. Наросуваме со мелен црн пипер и ја покриваме тавата со капак . Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. За време на печењето пастрмката ја превртуваме за да биде рамномерно испечена од сите страни. Ја попрскуваме рибата со масло за јадење и повторно ја превртуваме.
На краевите на чинијата на која ќе ја сервираме рибата ставаме 2 листа зелена салата. Ја тргаме рибата од скарата и ја ставаме на чинијата за сервирање. Со остар нож ја засекуваме кожата на пастрмката од горната страна и ја отстрануваме. Ја земаме тавата со подготвениот фил и со голема лажица саваме врз пастрмката од каде ја отстранивме кожата. Декорираме со 2 парчиња од конзервирани мали пченки, како и со цели бадеми кои ги ставаме на чинијата, но и врз пастрмката. Додаваме и едно гранче француски магдонос. Варениот компир го сечеме на кругови и го ставаме на чинијата до пастрмката. Декорацијата ја завршуваме со половина портокал на кој со нож му ја засекуваме кората во вид на ленти и со исто такви парчиња лимон кои ги ставаме врз портокалот. Врз лимонот ставаме гранче француски магдонос. Одозгора ставаме 22 круга праз и парче портокал.
Охридска пастрмка со бадеми
- 1 кг и 500 гр. охридска пастрмка
- 200 гр. бадеми
- магдонос
- 50 гр. лук
- 2 дл. бело вино
- 100 гр. брашно
- 40 гр. мешано вариво
- 200 гр. компир
- 2 дл. масло за јадење
- сол и бибер
Главната состојка на ова јадење, охридската пастрмка, ја подготвуваме на следниот начин. Ја сечеме по должина така што добиваме две идентични половини. Пастрмката ја отвораме од внатрешната страна и добро ја посолуваме а потоа ги одвојуваме половините една од друга. Во еден доволно долг сад едната половина од пастрмката целосно ја покриваме со слој брашно и ја ставаме во исто толку долга тава во која ја пржиме. Претходно во тавата ставивме извесно количество на масло за јадење и ја ставивме добро да се загрее. Истата постапка ја повторуваме и со другата половина.
На ситно ренде ги рендаме главиците лук. Во длабок сад исполнет со потрбното количество вода ги ставаме бадемите да се сварат и ги покриваме со капак. А парчињата пастрмка повремено ги превртуваме за да убаво се испечат.
Веќе варените бадеми ги процедуваме на цедалка и ги оставаме да се изладат.
Во друг длабок сад ставаме одредено количество на масло за јадење добро да се загрее. Од варените бадеми ја симнуваме лушпата и ги двоиме на половинки.
И како што рековме парчињата пастрмка постојано ги превртуваме за да бидат добро испржени.
Земаме еден лимон кој го сечеме на половина, го исцедуваме во цедалка. Во меѓувреме, во добро загреаниот сад со масло за јадење ги ставаме излупените бадеми да се испржат со повремено замешување. По извесно време кон бадемите кои се пржат додаваме ситно сецкан магдонос и ги промешуваме. Потоа го додаваме ренданиот лук и ги оставаме да се пржат со повремено промешување. Подоцна го додаваме свежиот сок од лимон, а по извесно време и еден децилитар бело вино. Наведените состојки ги оставаме да се допржат по што ги тргаме на страна.
Во една тава ставаме поголемо количество масло за јадење и го оставаме добро да се загрее.
Пастрмките се испржени. Ги ставаме на овален сад на кој претходно ставивме неколку листови зелена салата.
Во добро загреаната тава со масло за јадење го ставаме мешаното вариво да се пропржи. Земаме еден лимон кој го сечеме на кришки кои ги засекуваме по желба за да имаат пријатен изглед.
Прженото вариво кое ни е прилог на пастрмката го сервираме на листовите од зелената салата. Во истата тава ставаме малку масло за јадење за да ги пропржиме парчињата варен компир. Додека се пржи компирот, ситно го сецкаме магдоносот. Компирот е пропржен и го сервираме крај пастрмката, а потоа и пржените бадеми со лук и вино. Преку нив го посипуваме ситно сецканиот магдонос.
Со разни видови на зеленчук можете да ја декорирате пастрмката. Се разбира тука е и неизбежниот лимон без кој неможе да се замисли една риба.
За на крај декорирањето го завршуваме со неколку парчиња француски магдонос.
Пастрмка во вино
- 1 кг. пастрмки
- магдонос
- 1 домат
- 6 лажици црвено вино
- нане
- зачин ц
- 1 лимон
- 2 компира
- 1 китка млад кромид
- 3 чешниња лук
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Компирите ги сечкаме на коцки. Парчињата компир ги ставаме во тенџере. Во тенџерето налеваме вода и тенџерето го ставаме на оган. Посолуваме и додаваме масло за јадење.
На даската за сечење претходно исчистената и измиена пастрмка ја расекуваме на половина по должина. На пастрмката и ја отстрануваме главата и коската. Филетите риба ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа филетите ги наросуваме со зачин ц.
Огноотпорниот сад го попрскуваме со масло за јадење. Во садот ги ставаме филетите пастрмка. Еден лимон го цедиме во цедалка. Со лимоновиот сок ги преливаме филетите пастрмка. Чешнињата лук ги сечкаме. Исечканиот лук го ставаме врз филетите. Магдоносот го сечкаме. Исечканиот магдонос го ставаме врз филетите риба. Во огноотпорниот сад го додаваме и црвеното вино. Го сечкаме и нането, па и него го додаваме во садот. Садот го затвораме со капак и го ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 200 степени.
Во меѓувреме во тава за пржење додаваме масло. Тавата ја ставаме на оган. Во тавата ги додаваме парчињата варен компир. Младиот кромид ситно го сечкаме и го додаваме во тавата на оган.
На чинијата за сервирање ставаме лист зелена салата. Огноотпорниот сад го вадиме од рерна . Од пастрмката во вино ставаме на чинијата за сервирање. Преливаме со сосот од огноотпорниот сад. На двата краја на чинијата ставаме од испржените компири и млад кромид. Еден домат го сечкаме на кришки. Со кришките домат ја декорираме чинијата. И лимонот го сечкаме на кришки. Кришките лимон ги ставаме врз филетите пастрмка.
Филирана пастрмка на бечки начин
- 1 пастрмка од 600 гр.
- Лебни трошки
- Брашно
- 3 јајца
- рузмарин
- масло за јадење
- сол И црн пипер
На даската за сечење на претходно исчистента пастрмка И ја отсекуваме главата. Потоа пастрмката ја сечеме на половина по должина И И ги отстрануваме опашката И кожата. Добиените филети ги зачинуваме со мелен црн пипер И ги посолуваме. Потоа ги наросуваме со рузмари И добро ги набрашнуваме од двете страни.
Во еден сад ги ставаме лебните трошки,а 3-те јајца ги кршиме во еден поголем длабок сад. Јајцата ги матиме со жица за матење. Филетите од пастрмка ги валкаме најпрво во изматените јајца, а потоа добро ги облепуваме со лебните трошки. Вака подготвени ги ставаме да се пржат во фритеза со загреано масло. Испржените филети ги вадиме на чинија, а потоа ги ставаме на чинијата за сервирање. Чинијата ја украсуваме со парче зелена салата. На дасаката за сечење еден портокал го сечеме на кришки кои ги редиме врз листот од зелена салата.
потребни состојки за 4 лица:
- 400 гр охридска пастрмка
- една конзерва сардини
- една китка магдонос
- половина маргарин
- една главица кромид
- 100 гр морков
- една чешна лук
- половина литар маслиново масло за јадење
- сочогледово масло за јадење
- сол и бибер
Подготовка: Тава за печење ја премачкуваме со маргарин по целата внатрешна површина.
Пастрмката, која претходно ја исчистивме, убаво ја посолуваме од надвор и од внатрешноста. Потоа ја побиберуваме со мелен бибер од двете страни и ја ставаме во тавата која претходно ја премачкавме со маргарин. Остатокот од маргарин го ставаме врз пастрмката во мали парчиња. Тавата со пастрмката ја ставаме да се пече во претходно загреана рерна на температура од 250 степени целзиусови.
Додека пастрмката се пече, главицата кромид ситно ја сецкаме по што ја ставаме во посебен сад и ја тргаме на страна.
Истата постапка ја правиме и со морковот кој го сецкаме на ситни коцкички кои ги ставаме во посебен сад и ги тргаме на страна.Со магдоносот исто така, како и со чешнето лук.
По 15 до дваесет минути печење, пастрмката ја вадиме од рерната. Нејзе и го додаваме целото количество ситно сецкан кромид кој го ставаме покрај пастрмката, рамномерно колку да се покрие дното од тавата. Истото го правиме со ситно сецканиот морков, лук и магдонос. Целата тава ја посипуваме со сончогледово масло за јадење по што повторна ја враќаме назад во рерната на печење. По 15-20 минути печење пастрмката и смесата од зеленчук ја полеваме со целото количество од маслиново масло за јадење по што повторно продолжуваме со печење.
По десетина минути пастрмката е печена и ја вадиме од рерната. Ја ставаме во садот со кој ќе ја служиме, а зеленчукот убаво го процедуваме. Зеленчукот го враќаме назад во тавата. Сардината од конзерва ја ситниме на помали парчиња, а сафтот кој ни остана по цедењето го сипуваме во длабок сад.
Сафтот го загреваме на силен оган. Него му ја додаваме иситнетата сардина која убаво ја мешаме со сафтот. На сосот му додаваме ситно сецкан магдонос и ја оставаме да се вари. По десетина минути варење сосот од сардина е готов. Со неа ја преливаме пастрмката.
Декорацијата на ОХРИДСКАТА ПАСТРМКА ВО СОСОТ ОД САРДИНА ја правиме со неколку гранчиња француски магдонос и неколку кришки свеж лимон без кои ниедна риба не може да се замисли. Декорацијата ја надополнуваме со неколку кришки свеж домат.
Пастрмка во орли
- 400 гр. Пастрмка
- 4 јајца
- 200ГР.мајонез
- 4 кисели краставици
- магдонос
- 1 домат
- 1 лимон
- 250 мл. пиво
- бело вино
- 100 гр. Брашно
- масло за јадење
- сол
На пастрмките им ги отсекуваме главите. Потоа им ги отстрануваме коските и кожата. Месото од рибата го сечкаме на мали парчиња и го собираме на чинија. Посолуваме и промешуваме со раце.
Јајцата ги кршиме и ги двоиме жолчките од белките. Жолчите ги ставаме во сад за матење, а белките во еден подлабок сад. Потоа белките од јајцата ги префрламе во еден поголем длабок сад и ги матиме со миксер. И жолчките ги матиме со миксер и во нив го додаваме пивото и брашното.Го исклучуваме миксерот и во садот ги додаваме изматените белки. Промешуваме со жица за матење.
Парчињата риба на чинијата ги наросуваме со брашно. Од содржината од садот за матење претураме во еден помал сад. Потоа во садот ги валкаме парчињата риба и ги ставаме да се пржат на загреано масло на оган. Киселите краставици ги рендаме во еден сад и додаваме мајонез. Потоа во садот додаваме малку бело вино и промешуваме со лажица. Посолуваме и повторно промешуваме.
За време на пржењето крокетите од риба ги вртиме во тавата а откако ќе се испржат со лажица решетка ги вадиме на чинија за сервирање. Чинијата ја украсуваме со листови зелена салата а на двата краја од чинијата ставаме од претходно подготвениот сос.
Еден домат го лупиме во круг а од лушпата формираме цвет кој го ставаме на средината на чИнијата. Неколку гранчиња магдонос многу кратко време ги спуштаме во загреаното масло а потоа со нив ги украсуваме крокетите од пастрмка.
Декорацијата ја завршуваме со кришки лимон.
Охридска пастрмка на пештански начин:
- 1 охридска пастрмка од 1 кгр.
- Путер
- Доматно пире
- Млад лук
- Магдонос
- Бадеми и лешници
- Масло за јадење
- Сол и црн пипер
- 300 гр. Варени компири
Ја земаме исчистената пастрмка и убаво ја посолуваме и од внатрешната и од надворешната страна.
Скарата на која ќе ја печеме рибата ја попрскуваме со масло за јадење и ја наросуваме со сол за да не се лепи рибата. Потоа ја ставаме пастрмката на скара да се пече.
На оган ставаме една тава и во неа додаваме 2 дл. Бело вино. Во тавата додаваме и 100 гр. Путер да се растопи како и масло за јадење. Потоа во тавата го додаваме доматното пире. Зачинуваме со мелен црн пипер. Во тавата цедиме и сок од половина лимон и половина портокал. Промешуваме.
На даската за сечење младиот кромид го сечкаме и го додаваме во тавата на оган. Промешуваме и посолуваме. Додаваме и 1 лажичка зачин Ц. Потоа магдоносот ситно го сечкаме па и него го додаваме кон содржината во тавата. Наросуваме со мелен црн пипер и ја покриваме тавата со капак . Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. За време на печењето пастрмката ја превртуваме за да биде рамномерно испечена од сите страни. Ја попрскуваме рибата со масло за јадење и повторно ја превртуваме.
На краевите на чинијата на која ќе ја сервираме рибата ставаме 2 листа зелена салата. Ја тргаме рибата од скарата и ја ставаме на чинијата за сервирање. Со остар нож ја засекуваме кожата на пастрмката од горната страна и ја отстрануваме. Ја земаме тавата со подготвениот фил и со голема лажица саваме врз пастрмката од каде ја отстранивме кожата. Декорираме со 2 парчиња од конзервирани мали пченки, како и со цели бадеми кои ги ставаме на чинијата, но и врз пастрмката. Додаваме и едно гранче француски магдонос. Варениот компир го сечеме на кругови и го ставаме на чинијата до пастрмката. Декорацијата ја завршуваме со половина портокал на кој со нож му ја засекуваме кората во вид на ленти и со исто такви парчиња лимон кои ги ставаме врз портокалот. Врз лимонот ставаме гранче француски магдонос. Одозгора ставаме 22 круга праз и парче портокал.
Охридска пастрмка со бадеми
- 1 кг и 500 гр. охридска пастрмка
- 200 гр. бадеми
- магдонос
- 50 гр. лук
- 2 дл. бело вино
- 100 гр. брашно
- 40 гр. мешано вариво
- 200 гр. компир
- 2 дл. масло за јадење
- сол и бибер
Главната состојка на ова јадење, охридската пастрмка, ја подготвуваме на следниот начин. Ја сечеме по должина така што добиваме две идентични половини. Пастрмката ја отвораме од внатрешната страна и добро ја посолуваме а потоа ги одвојуваме половините една од друга. Во еден доволно долг сад едната половина од пастрмката целосно ја покриваме со слој брашно и ја ставаме во исто толку долга тава во која ја пржиме. Претходно во тавата ставивме извесно количество на масло за јадење и ја ставивме добро да се загрее. Истата постапка ја повторуваме и со другата половина.
На ситно ренде ги рендаме главиците лук. Во длабок сад исполнет со потрбното количество вода ги ставаме бадемите да се сварат и ги покриваме со капак. А парчињата пастрмка повремено ги превртуваме за да убаво се испечат.
Веќе варените бадеми ги процедуваме на цедалка и ги оставаме да се изладат.
Во друг длабок сад ставаме одредено количество на масло за јадење добро да се загрее. Од варените бадеми ја симнуваме лушпата и ги двоиме на половинки.
И како што рековме парчињата пастрмка постојано ги превртуваме за да бидат добро испржени.
Земаме еден лимон кој го сечеме на половина, го исцедуваме во цедалка. Во меѓувреме, во добро загреаниот сад со масло за јадење ги ставаме излупените бадеми да се испржат со повремено замешување. По извесно време кон бадемите кои се пржат додаваме ситно сецкан магдонос и ги промешуваме. Потоа го додаваме ренданиот лук и ги оставаме да се пржат со повремено промешување. Подоцна го додаваме свежиот сок од лимон, а по извесно време и еден децилитар бело вино. Наведените состојки ги оставаме да се допржат по што ги тргаме на страна.
Во една тава ставаме поголемо количество масло за јадење и го оставаме добро да се загрее.
Пастрмките се испржени. Ги ставаме на овален сад на кој претходно ставивме неколку листови зелена салата.
Во добро загреаната тава со масло за јадење го ставаме мешаното вариво да се пропржи. Земаме еден лимон кој го сечеме на кришки кои ги засекуваме по желба за да имаат пријатен изглед.
Прженото вариво кое ни е прилог на пастрмката го сервираме на листовите од зелената салата. Во истата тава ставаме малку масло за јадење за да ги пропржиме парчињата варен компир. Додека се пржи компирот, ситно го сецкаме магдоносот. Компирот е пропржен и го сервираме крај пастрмката, а потоа и пржените бадеми со лук и вино. Преку нив го посипуваме ситно сецканиот магдонос.
Со разни видови на зеленчук можете да ја декорирате пастрмката. Се разбира тука е и неизбежниот лимон без кој неможе да се замисли една риба.
За на крај декорирањето го завршуваме со неколку парчиња француски магдонос.
Пастрмка во вино
- 1 кг. пастрмки
- магдонос
- 1 домат
- 6 лажици црвено вино
- нане
- зачин ц
- 1 лимон
- 2 компира
- 1 китка млад кромид
- 3 чешниња лук
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Компирите ги сечкаме на коцки. Парчињата компир ги ставаме во тенџере. Во тенџерето налеваме вода и тенџерето го ставаме на оган. Посолуваме и додаваме масло за јадење.
На даската за сечење претходно исчистената и измиена пастрмка ја расекуваме на половина по должина. На пастрмката и ја отстрануваме главата и коската. Филетите риба ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа филетите ги наросуваме со зачин ц.
Огноотпорниот сад го попрскуваме со масло за јадење. Во садот ги ставаме филетите пастрмка. Еден лимон го цедиме во цедалка. Со лимоновиот сок ги преливаме филетите пастрмка. Чешнињата лук ги сечкаме. Исечканиот лук го ставаме врз филетите. Магдоносот го сечкаме. Исечканиот магдонос го ставаме врз филетите риба. Во огноотпорниот сад го додаваме и црвеното вино. Го сечкаме и нането, па и него го додаваме во садот. Садот го затвораме со капак и го ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 200 степени.
Во меѓувреме во тава за пржење додаваме масло. Тавата ја ставаме на оган. Во тавата ги додаваме парчињата варен компир. Младиот кромид ситно го сечкаме и го додаваме во тавата на оган.
На чинијата за сервирање ставаме лист зелена салата. Огноотпорниот сад го вадиме од рерна . Од пастрмката во вино ставаме на чинијата за сервирање. Преливаме со сосот од огноотпорниот сад. На двата краја на чинијата ставаме од испржените компири и млад кромид. Еден домат го сечкаме на кришки. Со кришките домат ја декорираме чинијата. И лимонот го сечкаме на кришки. Кришките лимон ги ставаме врз филетите пастрмка.
Филирана пастрмка на бечки начин
- 1 пастрмка од 600 гр.
- Лебни трошки
- Брашно
- 3 јајца
- рузмарин
- масло за јадење
- сол И црн пипер
На даската за сечење на претходно исчистента пастрмка И ја отсекуваме главата. Потоа пастрмката ја сечеме на половина по должина И И ги отстрануваме опашката И кожата. Добиените филети ги зачинуваме со мелен црн пипер И ги посолуваме. Потоа ги наросуваме со рузмари И добро ги набрашнуваме од двете страни.
Во еден сад ги ставаме лебните трошки,а 3-те јајца ги кршиме во еден поголем длабок сад. Јајцата ги матиме со жица за матење. Филетите од пастрмка ги валкаме најпрво во изматените јајца, а потоа добро ги облепуваме со лебните трошки. Вака подготвени ги ставаме да се пржат во фритеза со загреано масло. Испржените филети ги вадиме на чинија, а потоа ги ставаме на чинијата за сервирање. Чинијата ја украсуваме со парче зелена салата. На дасаката за сечење еден портокал го сечеме на кришки кои ги редиме врз листот од зелена салата.
)
:wink:
