Специфични натпреварувања

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Веб-сајт
www.demirhisar.gov.mk
Олимпијадата вчера започна официајално. Натпреварувањата во 28 спортови и 302 дисциплини.

Но мене едно што ме асоцира Олимпијадата се специфичните спортови кои ретко се гледаат на телевизија. Многу ретко на олимпијада гледам фудбал, кошарка, ракомет... (освен завршната фаза), а многу почесто се насочувам кон специфичните спортови кои и тоа како можат да бидат интересни.

Имате вие некои специфичен спорт (редок барем кај нас) кој обавезно ќе го пратите на Олимпијадата?

Овие спортови ми паѓаат во очи:

150px-Taekwondo_pictogram.svg.png
Таеквондо

150px-Softball_pictogram.svg.png
Софтбол

150px-Judo_pictogram.svg.png
Џудо

150px-Modern_pentathlon_pictogram.svg.png
Модерен петтобој

150px-Rowing_pictogram.svg.png
Веслање

150px-Shooting_pictogram.svg.png
Стрелаштво

150px-Olympic_pictogram_Triathlon.png
Триатлон

150px-Field_hockey_pictogram.svg.png
Хокеј на трева

150px-Table_tennis_pictogram.svg.png
Пинг-понг

150px-Fencing_pictogram.svg.png
Мечување

Јас ги следам триатлонот и софтболот.
Триатлонот е најтешкиот спорт на светот, составен е од пливање, велосипедизам и маратонско трчање. Има 4 дисциплини, од кои знам само 2. Едната е олимписката, која ќе ја има на програмата и е составена од : 1.3км пливање, 60км велосипедизам и 20км трчање. Најтешката дисциплина која е вистински тест за можностите на човекот е дисциплината IRON, која е составена од 3.8км пливање, 180км велосипедизам и 40км трчање.
Сакам со голема радост да ве известам дека Македонија пополека добива спортисти и од овој спорт, т.е. се поголем е бројот на деца кои сакаат/се занимаваат со овој спорт. Единствена мана е што е скап спорт и не може да си го дозволи секој.

Нешто од ова што прочитав од Џену Грл ми се гледа како добар спорт Триатлонот бидејки е составен од 4 дисциплини и морам да го гледам,го немам видено до сега :)

Пинг понг и стрелаштво никад не пропуштам.

Единствена мана е што е скап спорт и не може да си го дозволи секој.
Посебно скапи се велосипедите од кои цената на поквалитетните достигнува над 10000 евра, а перформансите на истите се неверојатни, 300 до 500 грама тежина и постигнување на големи брзини.

Од овие специфични натпреварувања се изнагледав веслање, стрелаштво, пинк-понг и мечување.

Веслање денес имаше 7-8 трки за медал во различни конкуренции. Златен медал освоија Бугарија, Романија, Норвешка, Австралија две, Велика Британија и Нов Зеланд (златото се одлучи со фото финиш, Нов Зеланд и Германките беа изедначени и од олимпискиот комитет одлучија дека натпреварувачките од Нов Зеланд биле за 1 стотинка побрзи). Останатите медали од оваа дисциплина ќе се поделат утре.

Во мечување се поделија речиси сите медали, имаше многу интересни дуели. Изненади што Французите освоија само еден златен медал и две сребра, а порано беа надмоќни во ова дисциплина.

Пинг-понг денес завршија двете полуфиналиња во машка конкуренција. Играа Јапонија-Германија (2-3) и Кина-Кореа (3-0).
Натпреварите помеѓу Јапонија и Германија имав можност да ги гледам (ги даваа на германската национална телевизија) и водачот на германскиот тим откако победи во последниот дуел легна на земја, па другите му се фрлија врз него. Почна дури и да плаче од среќа, па по некое време се скри со пешкирот за да не го снимаат :pos2:. Финалето ќе биде во понеделник и сигурно ќе биде многу интересно. Со оглед на тоа што во пинк-понг азијатите се надмоќни, Германците направија изненадување.

Good Websites

Sometimes I'll fly back to Shadowmoon Valley to turn in Disrupting the Twilight Portal, cheap wow goldother times I'll just let it sit in my quest log until I do my next circle. world of warcraft goldThe Outland daily circle is probably one of my new favorite activities to do in WoW. WoW goldThe mob and quest types are varied enough that I always have a variety of stuff to do, buy wow gold and I can add or subtract dailies as I want to based on time and preference.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom