Pa shto da ti kazhi coek posle vakvi slupani gluposti!
Obavo objasniv kako se proveruva kola i ti pak so toa tvoite teorii.
DPF ce se rasipel na kola so 40-80000 Km.
EGR ce otkazhel, pa shto ako otkazhi. enego Mondeono na parking so iskluceno EGR vejche 3 godina i leta a i pomalce troshi.
A i sekoja kola saka da bidi vozena a ne ligushena. Mercedesot ima 340000 posle 18g i nikakov defekt (cuval gospod ) do denes i starten e kako i prviot den.
Ama jas go gazam duri odi i ne odi a ne kako pichkica cek cek preku 2000 U/m troshel povejche pa ce lazime po ulici. Poslednite 5400Km letovo gi pominav so potroshuvacka od 7,2 ama od niv 4000 km tovaren kako selsko magare i cela Ungarija so 180 Km/h ja preleta i pokraj toa sto imashe vejche 1000km zad nego takarechi bez pauza pominato.
Abe deca deca. Saka vozenje i malce od malce cuvanje kolata.
Maslo samo najdobro 229.51 na sekoi 25000km i v Menjac sekoi 60000km maslo menuvanje so originalni filtri i so menjach perenje.
Kocnici i slichni gluposti ne se za mene nekoj defekt. Toia kazhuva samo kako e vozena kolata.
A za izbor pri kupuvanje otvoreni oci i batalete "odnesen od viorot"
I ja pekam po Peugot 508, ima edno 20k so 40k projdeno kaj mene, cresnja boja i epten mi fakja oko ama ne mi se zema radi motorot. Isto e so takov kaish.
Se mislam izmegju Honda Civic 1.5 cist benzin ili Toyota CHR/Corolla 1.8 hibrid.
Site gi probav i Hondata najvekje mi se svigja ama bi zemal so malce pojak motor i bez turbo ama tesko se naoga.
CHR e ok za vozenje ama nekako e klaustrofobicen.
Corollota e ladja ama ne mi se svigja sto e karavan, ni zena imam, ni deca sto kje mi e karavan.
Eve vekje nekolku meseci se mislam i nemozam da odlucam. Vo noemvri mi e TUV na VWto sto go vozam i prilicno sum siguren deka nema da projde do togas mora da se odlucam.
I ja pekam po Peugot 508, ima edno 20k so 40k projdeno kaj mene, cresnja boja i epten mi fakja oko ama ne mi se zema radi motorot. Isto e so takov kaish.
Se mislam izmegju Honda Civic 1.5 cist benzin ili Toyota CHR/Corolla 1.8 hibrid.
Site gi probav i Hondata najvekje mi se svigja ama bi zemal so malce pojak motor i bez turbo ama tesko se naoga.
CHR e ok za vozenje ama nekako e klaustrofobicen.
Corollota e ladja ama ne mi se svigja sto e karavan, ni zena imam, ni deca sto kje mi e karavan.
Eve vekje nekolku meseci se mislam i nemozam da odlucam. Vo noemvri mi e TUV na VWto sto go vozam i prilicno sum siguren deka nema da projde do togas mora da se odlucam.
Jas probuvav Honda Jazz, Civik ne sum. Jazz ot e beter od germancite na sedenje, uzas. Za Toyota nemam iskustvo.
Nee ne zemam so takov motor. Dosta mi e edno C3 Picaso sto imam so 1.4 benzinec Ke si se druzime so Partnerot dizel uste dolgo.
Germanec nejkam, makar sto vozev od tuka do Polska eden Pasat polani, ne bese los.
Mene mi e problem sto sum nad 180cm i kicmata mi e stara 66 godini , zatoa biram masini da ne sednuvam nisko, nesto kako vo dzip, kako stois samo se klapnes na sediste, taka i za izleguvanje!
Jas probuvav Honda Jazz, Civik ne sum. Jazz ot e beter od germancite na sedenje, uzas. Za Toyota nemam iskustvo.
Nee ne zemam so takov motor. Dosta mi e edno C3 Picaso sto imam so 1.4 benzinec Ke si se druzime so Partnerot dizel uste dolgo.
Germanec nejkam, makar sto vozev od tuka do Polska eden Pasat polani, ne bese los.
Mene mi e problem sto sum nad 180cm i kicmata mi e stara 66 godini , zatoa biram masini da ne sednuvam nisko, nesto kako vo dzip, kako stois samo se klapnes na sediste, taka i za izleguvanje!
Јапанциве генерално имаат потврда вожња од германците. Нив не ги бираш ради удобност или социјален статус. Ги бираш ради добри мотори, малце проблеми со електроника и слично. Авта за возење се без да им мислиш.
Германциве се далкеу поудобни, со гаџети, изгледаат полуксузно и све тоа држи ама од 2017та наваму се ужасни од поглед на релијабилност, многу проблеми со мотори, нови идеи и решенија за мотори со што и тоа што им беше добро и функционално го усраа. Се вадеа на штедење, нови зелени политики ама факт е дека си ги усраа моторите и моментално што и да земеш од европјанин со еден промпт до ЧатГПТ ќе видиш колку луѓе пријвауваат еден ист дефект, колку маани и проблеми имаат. Ради тоа ги избегнувам.
Дизел е подобро решение за во МК, не ни гледај бензинец.
Ја овде морам да земам бензинец ради триста регулативи и закони и давачки за данок иначе не би земал.
Некни имаше една смешна анкета за коли и падна збор од каде претпочитате кола. Јас сум цел живот со французи, со ретки исклучоци. Одма рипнаа балканци абе VW си е VW. Знаеш онаа албанска логика, ако не е Голф не е кола.
Еден хрват пишува, баталете луѓе германци, подобро француз! Ќе видите дека е поефтино да поправате мотор, отколку кичма и зглобови по доктори!
Кој француз? Јас околу 20 години сум со Партнер дизел, се’ може имал, ама проблем со електроника нема, оти он и нема електроника
Имам и едно Ц3, тоа има проблем со зглобови, амортизери и такви работи, за електроника нема. Првите обични С3 имаа проблем, ама мина тој век, ги оправија.
Некни имаше една смешна анкета за коли и падна збор од каде претпочитате кола. Јас сум цел живот со французи, со ретки исклучоци. Одма рипнаа балканци абе VW си е VW. Знаеш онаа албанска логика, ако не е Голф не е кола.
Еден хрват пишува, баталете луѓе германци, подобро француз! Ќе видите дека е поефтино да поправате мотор, отколку кичма и зглобови по доктори!
Автоматски споено мислење:
Кој француз? Јас околу 20 години сум со Партнер дизел, се’ може имал, ама проблем со електроника нема, оти он и нема електроника
Имам и едно Ц3, тоа има проблем со зглобови, амортизери и такви работи, за електроника нема. Првите обични С3 имаа проблем, ама мина тој век, ги оправија.
Ја и татко ми исто, цел живот французи. Немаат проблем со електроника, имаат проблем со неписмени механичари што ем немаат добри дијагнози, ем не знаат што прават. На нив знае да им гори помошниот БСИ компјутер и да ствара чудни дефекти и тука нашиве генијалци се прават поголеми Французи од французите, заради ова дадов преку 600е по мајстори и не ми беше направена колата, дур не седнав да преведувам еден куп француски форуми кај што најдов луѓе со сличен проблем што имале и го решиле си замена на овој помошен БСИ компјутер. И нормално вадиш ДПФ, ЕГР гасиш и колата ни се кука, ни ништо, сам пун гас.
Првин посалам кола што ја имавме на времето беше 405, па земав ја 106 кога положив, па он после смени на 307, па ја земав 407. Буквално ниту еден озбилен дефект, само редовни сервиси и плочки, гуртни и такви потрошни материјали. Се дизели, едино 106ката беше 1.4 или 1.6 не се сеќам без турбо ама немаше клима и мораше да го кикнам.
Во меѓувреме пробав и Алфа Ромео 147 1.9ЈТД и се откачив од таа болест за брзо време и имав исто една Корса 1.2 која беше доста захвална кола ама многу трошеше по град за бензинец и исто ја кикнав.
Мислење за 2.0 tdi VW/Audi 150 коњи?
Последна серија пред AdBlue 2014.
Мануелен менувач 6 брзини.
На ребраст каиш е меѓутоа го има и тој wet belt на маслена пумпа.
Исклучување и отстранување на ДПФ и ЕГР предности и недостатоци?
Дали тоа да го направам иако сеуште нема никаков проблем? Некој добар мајстор кој може тоа да го направи?
Од каде е најдобро да се набават резервни делови? Дали само кај официјален сервисер? Да биде ОЕМ не копија
Japonec i koreec osven dobar benziski motor nenudi nisto drugo. I toj benziski motor e ok se do 200,000km i posle pocnuvat da strakat ventilite. Udobnost,komfort,zvucna izolacia,enterier nula. Korozia na venci i zaden trap neizbezno.
Ovie novite motori site koj 1.0 1.1 1.2 site so 3 klipa. Da ne zborame za pezo,citroen,opel,fiat,vw isto sranje.
So da kupi coek se e gjubre.
Japonec i koreec osven dobar benziski motor nenudi nisto drugo. I toj benziski motor e ok se do 200,000km i posle pocnuvat da strakat ventilite. Udobnost,komfort,zvucna izolacia,enterier nula. Korozia na venci i zaden trap neizbezno.
Ovie novite motori site koj 1.0 1.1 1.2 site so 3 klipa. Da ne zborame za pezo,citroen,opel,fiat,vw isto sranje.
So da kupi coek se e gjubre.
Хонда Цивик со 1.5 турбо е најдобра опција општо земено или Мазда 3 со Скајактив. Тојота Камри исто така многу добра лимузина, штета што моделов не е толку популарен во Европа ко во Америка.
Iskreno ni jas neznam. I mene mi treba vozilo licno zamene nesto ponovo 2015 pa nagore. Bev germania 3 nedeli iskreno edno vozilo nema asolno.
Licno nemam iskustvo so A5 taja godina no od postarite generacii imam vozeno so 2.0 177ks se pokaza odlicno. Mana mu e so zafajkaat pragovite na bankina,trotoati na to treba da se vnimava najmnogu. Maslo vo menjac obavezno da se menuva.
Gi merkam ovie mercedes C220 170ks 2009 godina dosta pokazani,licna kola i udobna.
Ako odime na nesto japonsko edino Honda accord 2.2dizelot facelift 2012. Nemaat problemi kako proslite generacii.
Ovie kineskite dong feng shine gleam dosta gi falat 1.5T 194ks. Vo idnina kako ke bidat pokazani gospo znaj.
Хонда Цивик со 1.5 турбо е најдобра опција општо земено или Мазда 3 со Скајактив. Тојота Камри исто така многу добра лимузина, штета што моделов не е толку популарен во Европа ко во Америка.
Mazda samo benzin da e 2.0.
Dizelot 2.2 scayactiv e uzasia.
Mana mu e puka dekla i mnogu great a na sal tabla nemaat pokazatel za temperatura. Uste ja neame reseno nikoj vo mk ne se nafajka da ja sredi.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.