Сонот како посебна состојба на свеста

• Креатор на темата Креатор на темата Hannibal Ante Portas
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
Mislam deka imase nekoja tema za sonot, ama bese za tolkuvanje sonista, i sl. e sega, vo ovaa tema bi trebalo da se obideme da go objasnime fenomenot "son" od naucna strana... mnogu e tesko, a naucnicite i do den denesen ne dale odgovor na prasanjeto "zosto spieme?"... e sea, potvrdeno e toa deka sonot e podelen na REM i NEREM faza. Rem fazata e koga vo nasiot mozok ima psihicko-somatska aktivnost. vo taa fasa vo mozokot se slucuvaat milioni elektronski impulsi. Sto se slucuva vo taa faza, deneska e samo predmet na nagoduvanje, pretpostavki i sl. E sega, NEREM fazata e koga nema skoro nikakva aktivnost vo golemiot mozok, pa se postavuva prasanjeto zosto i taa faza postoi. isto se znae deka dvete fazi odat naizmenicno vo tekot na sonot i deka REM fazata e pozastapena vo detstvoto i mladosta, a so stareenjeto se namaluva...

Според Фројд, сонот е кралски пат до вистината.

...a dream, is a wish your heart make...

Виктор Иго категорично тврдел дека размислувањето е работа на интелектот а сништата се потсвесна проекција на она што не можеме да го оствариме во свесна состојба. Денешните научници тврдат дека тоа е НЕВОЗМОЖНО. Според нив, соништата не се тука за некој во главата да ужива во тоа што не може да ужива физички или поради тоа што во нашиот мозок се одвива некоја хаотична невронска бура. Туку? На "повеќе" неколку прашања кои би требало да разјаснат зошто сонуваме.
Е сега,зошто сонуваме?

Според една теорија, сонуваме за да не заборавиме. Наводно нашиот мозок го користи сонот за да ги исфрли безсмислените слики и сите сеќавања кои можат повеќе да ни наштетат отколку да користат. Соништата може слободно да се наречат филтер за прочистување на мозокот.
Кога сонуваме?

Тоа се случува во REM фазата (Rapid Eye Movement) кога очите ни скокаат како пинг-понг топчиња под затворените капаци. Движењето на очите најверојатно е предизвикано од неверојатно лудите слики кои ни доаѓаат при сонување.

За соништата кои се повторуваат,ова мене често ми се случува,открив дека тоа се важни соништа кои најчесто се јавуваат во кризни периоди и моменти на големи промени. Тие потсвесно ни кажуваат дека со нешто немаме расчистено.​

Во REM фазата кога се појавуваат тета брановите дишењето и отчукувањето на срцето се нерамномерни и мозокот е активен скоро исто како да сме будни, па затоа оваа фаза од спиењето се нарекува "активно спиење". Токму во оваа фаза ги сонуваме најголемиот дел од соништата, затоа што мозокот тогаш ги обрботува случките што сме ги доживеале и ги поврзува со нашата потсвесна реакција на истите. Преку слики ги пренесува чувставата што намерно или не сме ги потиснале, а се однесуваат на нештата кои не окупираат во дадениот период.
NREM фазата пак се состои од делта и длабоки делта бранови. Тогаш скоро сите функции на организмот се успорени, а сонувањето се случува поретко отколку во REM фазата. Обично соништата кои ги сонуваме во оваа состојба на мозокот се однесуваат на некои наши длабоко вкоренети стравови или дилеми, како и на некои одамна потиснати чувства. Токму овие сонови се посебно интересни за тумачење затоа што можат да откријат и разрешат некои наши суштински емотивни и психички проблеми.

Прашање малку на страна:
Дали некој има, знае каде може да се најде книга за LUCIDNI SONISTA??

(Иначе, Луцидно Сонување, е кога сме свесни самите дека сонуваме и можеме да го контролираме сонот и можеме да правиме што сакаме користејки ја нашата имагинација.)

, сонуваме само во REM фазата, а не и во останатите фази.
еве ви еден интересен наслов ако сакате да дознаете ншто повекје за соништата.
"The.Secrets.Of.Sleep.-.Dreaming.Brain" , јас го симнав од eMule. би требало да го има и на други места, документарецот е од Discovery
и е доста интересен,
а што се однесува до луцидното сонуванје имам една книга. која е доста детална за таа работа, а и јас ли~но имам искусено такви сонови, и тоа една од најдобрите работи што некој мозе да ја дозивее.

ne ste pomislile deka vo sonot moze da se posetuvame edni os drugi? mrtvi so zivi i da si prenesme nekoja poraka koja potesvesno vo sebe sakame/sme sakale da ja kazeme...ama nekako ne sme svesni ili ne sakame iili ne sme mozele...aj pisete nesto za ova

rowling напиша:
ne ste pomislile deka vo sonot moze da se posetuvame edni os drugi? mrtvi so zivi i da si prenesme nekoja poraka koja potesvesno vo sebe sakame/sme sakale da ja kazeme...ama nekako ne sme svesni ili ne sakame iili ne sme mozele...aj pisete nesto za ova
втф?Не не,дефинитивно не.Таа порака што ти велиш,е само плод на нашата голема желба да видиме некој што сме изгубиле,а сме прертрпеле голема болка кога тоа се случило.Пораката што сме сакале да ја кажеме што ти велиш,е само нешто што сме оставиле недокажано,па сакаме што се вели да расчистиме сметки.Ова кажувам бидејќи ми се има случено,само сепак тоа си игра потсвеста со нашиот разум.
оф топик:Мртви кај живи ај да дојдат на муабет..ама живи кај мртви во рајот или ако биле лошички,пеколот,е не знам дали ќе се најдеш пак во креветчето каде што си легнал претходната вечер..:)

Devil-King напиша:
Зошто жените секоаш бараат паметен маж???
-Затоа што спротивностите се привлекуваат!

:ban?: :ban?: :ban?: Baraat pameten MAZ,no na kraj sekogaas se razocaruvaat i se otkazuvaat zatoa sto ne mozat da go najdat....:pos2:

lady , nikad nema da najdes ako gi potcenuvas

Lady напиша:
Зошто жените секоаш бараат паметен маж???
-Затоа што спротивностите се привлекуваат!

:ban?: :ban?: :ban?: Baraat pameten MAZ,no na kraj sekogaas se razocaruvaat i se otkazuvaat zatoa sto ne mozat da go najdat....:pos2:

...eeeh...sto da praish...pri ochi slepi se i toa e izgleda...:baeh: :pos2:

p.s...pametna,ubava i vredna zena= triputi zenenje...:uvo: :pos2:

Spored mene sonovite se ogledalo na nasite stravovi i zelbi ili nekoja rabota na koja postojano mislime ili nesto sto mozokot go zapamtil pred da si legnes. Na pr. ja ako gledam nekoj film pred spienje delovi od filmot mi se mesaat vo sonot.

Не постои човек кој не сонува. Сонот ни овозможува да запознаеме една поинаква реалност или еден друг свет кој не ни е достапен во будна состојба. Затоа и чувствуваме потреба, со помош на неговото толкување, да го објасниме тој „друг свет“, како и да ги откриеме трагите на минатото и навестувањата за иднината што ни се појавуваат во него. Тоа не е нешто што треба да го занемариме, бидејќи човекот, за шеесет години живот, поминува дваесет години во спиење, а од нив четири години во сонување. Некој повеќе, некој помалку, но сите ние, додека спиеме, пловиме низ светот на сонот. А токму во сонот се изразува нашата најдлабока интима, која многу често знаеме да ја потиснеме и да ја запретаме во длабочините на потсвеста. Како што рекла Марија Ебнер-Ешенбах, Не сметај се за сиромашен затоа што соновите не ти се оствариле, навистина сиромашен е само оној кој никогаш не сонувал. Безброј регистрирани и доживеани настани, ситуации, луѓе, мириси, бои и звуци, се испреплетуваат во сонот и создаваат неверојатни приказни. Но по будењето, тие слики брзо бледнеат, стануваат несигурни. Затоа, луѓето кои го сфаќаат сонот како своевидна порака што ни ја упатува нашата потсвест, треба да ги запишуваат своите сонови и сериозно да ги анализираат. На тој начин, тие ќе можат да создадат сопствен систем за препознавање и за нивно толкување. Тој систем подразбира следење и на други знаци, како што се треперењата на одреден дел од телото. Сите тие укажуваат на моменталната духовна состојба на поединецот и му даваат своевидни упатства за дејствување.
Уште Хераклит пишувал: Во будна состојба, луѓето имаат заеднички свет, но во сонот секој има свој сопствен космос.
Хелдерин, пак, пеел:
Човек, бог кога сонува
а одвај просјак кога мисли.
Таоистот Чуанг-Цу изјавил: Еднаш сонував дека сум пеперуга, а сега не знам дали сум Чуанг-Цу кој сонувал дека е пеперуга или сум пеперуга која сонува дека е Чуанг-Цу.
Педро Калдерон ја срочува оваа поетска метафизика на сонот во насловот на една своја драма: Животот е сон.

www.sonovnik.taratur.com

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom