Сони Ериксон K850 vs. Нокиа N82

• Креатор на темата Креатор на темата Bang & Olufsen
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
5
Океј хиер ви гоу...
Нокиа пред некое време ни го претставија Н82, кој треба да му биде ривал на сони ериксон к850. Спецификациите се скоро исти, па и цената се очекува да биде слична на онаа на к850 (околу 450 евра)
Значи телефониве се и тоа како ривали!

Кој од овие два телефони според вас има подобар дизајн, функции..?
Според мене нокиата малку е подобар од сонито во дизајнот и има WI-FI а сонито нема... се останато е скоро исто:toe:

За Н82
4067941461.jpg

Network
-Phone Network EDGE, GPRS, GSM, HSDPA (3G), UMTS (3G) Service 850, 900, 1800, 1900
Connectivity
-Bluetooth v2.0 with A2DP Infrared No Wi-Fi (WLAN) Yes USB 2.0 Fax / Data N/A
Display
-Main display Color TFT Color display 16.000.000 colors Dimensions N/A Resolution 240x320 pixels External display No
Memory
-Internal memory 100MB External memory Yes Memory slots 1 Storage types MicroSD
Basic
-Battery Lithium Ion 1050 mAh Standby time 225 hours Talk time 4 hours
Calling
Vibrate alert Yes Photo ID No Ringtones MP3, Polyfone
Camera
Camera
-Yes Megapixels 5 megapixels Maximum photo resolution 2592x1944 pixels Digital zoom 20x Optical zoom No Auto focus Yes Flash Yes Recording video Yes Second (front) camera Yes
Messaging
FM radio Yes Java Yes Audio player AAC, eAAC, MP3 Video player 3GP, MPEG4
Features
Add ringtones Yes Organiser Calculator, Calendar, Reminders, Currency converter, Document viewer Video call Yes Other features S60rd edition software, Photo editor, Video editor, Built in hands free, Voice dial, Voice memo, GPS
Format
Weight 4 oz. Dimensions (H x W x D) 4.4x2x0.7 in.

За К850
k850_1.jpg

Band GSM 850/900/1800/1900MHz, UMTS 850/1900/2100MHz Data GPRS/EDGE/HSDPA Size 102mm x 48mm x 17mm
(4.0" x 1.9" x 0.7") Weight 118g (4.2oz)
Battery Life Up to 16.5 days GSM, 14.5 days WCDMA standby Up to 9 hours GSM, 3.5 hours WCDMA talk time
Main Display 2.2" 262k color TFT, QVGA (240x320 pixel) resolution
Camera 5 megapixel w/ autofocus Video Video capture/playback at 30fps, QVGA (240x320) resolutions
Messaging MMS/SMS Email POP/IMAP/SMTP Bluetooth Yes, stereo (A2DP) Infrared No Java Yes Polyphonics Yes
Memory Up to 40MB, M2/microSD memory card slot Availability Q4 2007 (manufacturer's estimate) Other 512MB M2 memory stick included, speakerphone, xenon flash, Microsoft Exchange ActiveSync support, FM radio with RDS

Океј хиер ви гоу...
Нокиа пред некое време ни го претставија Н82, кој треба да му биде ривал на сони ериксон к850. Спецификациите се скоро исти, па и цената се очекува да биде слична на онаа на к850 (околу 450 евра)
Значи телефониве се и тоа како ривали!

Кој од овие два телефони според вас има подобар дизајн, функции..?
Според мене нокиата малку е подобар од сонито во дизајнот и има WI-FI а сонито нема... се останато е скоро исто:toe:

Освен камера нема ништо друго за споредување.:tapp: Како можеш да кажеш дека се исти??? Нокиата е даааааалеку подобра од СЕ. Еве некои
Н82 ------------- К850
TFT, 16M colors -------------TFT, 256K colors
2.4" екран ----------------2.2" екран
100МБ -----------------40МБ
Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP technology -------нема
Symbian OS 9.2, S60 rel. 3.1 ---------нема
Built-in GPS receiver -----------нема
A-GPS function -----------нема
Installed Maps application
covering over 100 countries ---------нема

Ај сега напрај споредба. Нокиата има свемирски опции наспрема ериксонот кој има САМО камера. Значи му фалат клучни работи за да може да отвориш ваква тема:). Екран со повеќе бои, WiFi, GPS, Симбиан...

Не ни ја споредувам нокиата со сонито.Нокиата е закон бе плус доаѓа со 2 гига картица лепота изгледа убаво во дизајн сите можни функции ги има во него плус за нов телефон е ефтин.

Освен камера нема ништо друго за споредување.:tapp: Како можеш да кажеш дека се исти??? Нокиата е даааааалеку подобра од СЕ. Еве некои
Н82 ------------- К850
TFT, 16M colors -------------TFT, 256K colors
2.4" екран ----------------2.2" екран
100МБ -----------------40МБ
Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP technology -------нема
Symbian OS 9.2, S60 rel. 3.1 ---------нема
Built-in GPS receiver -----------нема
A-GPS function -----------нема
Installed Maps application
covering over 100 countries ---------нема

Ај сега напрај споредба. Нокиата има свемирски опции наспрема ериксонот кој има САМО камера. Значи му фалат клучни работи за да може да отвориш ваква тема:). Екран со повеќе бои, WiFi, GPS, Симбиан...

Сеа глеј вака... Со оглед на тоа што Сони се познати дека имаат подобра камера од нокиа...
-Можат да бидат ривали кај корисниците кои сакаат компактен и функционален телефон. значи кај млади луѓе...
-А ако збориме за корисници од бизнис класа, Н82 го става во заб
А GPS и WI-FI се за бизнис класа...
Гет д поинт?

...и?

до кога ќе има вакви нереални анкети?

како прво сониериксонот го имам во продажба веќе 3 недели, а ноката не веруем дека ќе ја добијам во продажба оваа година.

Сеа глеј вака... Со оглед на тоа што Сони се познати дека имаат подобра камера од нокиа...
-Можат да бидат ривали кај корисниците кои сакаат компактен и функционален телефон. значи кај млади луѓе...
-А ако збориме за корисници од бизнис класа, Н82 го става во заб
А GPS и WI-FI се за бизнис класа...
Гет д поинт?
Ај вака сакам јас квалитетни фотки да правам на мобилниот. Што е подобро?
К850 со помал екран, со полаце бои, камерата е иста? или Н82 со поголем екран, повеќе бои и истата камера.
А кажи ми кај прочита дека Сони имале подобра камера од Нокиа? Споредуваше на интернет? Анкета некоја прочита? Ако читаш по рецензиине ќе видиш дека сликата е скоро до совршенство доведена кај двата бренда (за нокиа збориме за модели со Carl Zeiss леќа). Иначе ете ти споредба меѓу К800 и Н73. И двата модели имаа иста камера иста слика вадеа, со тоа што до некаде Н73 на дневна светлина вадеше и болје слика али да не навлегуваме до толку.

Сеуште мислиш дека треба да правиме споредба?

:oftopic:
За секој телефон почнавте да правите анкети...вај или онај и секогаш истите коментари„абе нокиа е закон„„јас сум за сони„„не јас сум за нокиа држи цена„бла,бла,бла

Нели е најдобро да има тема Нокиа N82 и да се дискутира само за тој телефон повеќе ќе научиме бар јас така мислам.
и така.

Зш споредвите два телефони кој се знајт кој е подобар??? Не ми е јасно дајте малу не редите постој шо се глупи!!! и никогаш немојте да споредвите нокиа со друга марка зш било како нокијата ке излезит подобар !!! Се разбравме хехехехехе

Mene licno poise mi se sviga sony-to haha, Na dizajn e interesen a plus za nekoe vreme ke ja probijat db3115 platformata pa ke moze da si cepkame software hahaha... kaj nokiata taka ne moze :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom