Солена торта

• Креатор на темата Креатор на темата Violent Femme
  • Време на започнување Време на започнување

Violent Femme

I am as lovely as a dream in stone..
Член од
27 мај 2011
Мислења
725
Поени од реакции
525
Локација
Скопје
Одамна се мислам да направам некоја солена торта но незнам каква,која е највкусна и најубава ако пробал некој нека пише:D

него дај не се мисли многу, многу и напрај една на брзина зошто мачкиве револуција ми кренаа на мене во стомаков :D

него дај не се мисли многу, многу и напрај една на брзина зошто мачкиве револуција ми кренаа на мене во стомаков :D
Барав добра рецепта и мене ми се јаде хахаха

ахх изгледа дека попрво ти ке јадеш блага пченица од мене отколку јас солена торта од тебе :oops:

Солена торта со палачинки

Потребни состојки:
10 дебели палачинки
400 гр сирење
500 гр печурки
300 гр шунка
100 гр кашкавал
200 мл павлака
масло, црн пипер, сол, зачини

Испечете ги палачинките. Печурките потопете ги во вода да набабрат, потоа исцедете ги, исечкајте ги ситно и пропржете ги со малку масло. Зачинете ги со црн пипер и со зачини по желба, потоа помешајте ги печурките со сирењето и шунката. Со смесата филувајте ги палачинките кои ќе ги ставите во калап за печење, како кори за торта. Филувањето завршете го со павлака и пармезан. Тортата ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете 15 минути.

Место свежи, ја користам шампињони од тегла :)
Одозгора можеш после да се ставиш кечап, повкусно е така :)

Потребни состојки:
10 дебели палачинки
400 гр сирење
500 гр печурки
300 гр шунка
100 гр кашкавал
200 мл павлака

Испечете ги палачинките. Печурките потопете ги во вода да набабрат, потоа исцедете ги, исечкајте ги ситно и пропржете ги со малку масло. Зачинете ги со црн пипер и со зачини по желба, потоа помешајте ги печурките со сирењето и шунката. Со смесата филувајте ги палачинките кои ќе ги ставите во калап за печење, како кори за торта. Филувањето завршете го со павлака и пармезан. Тортата ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете 15 минути.

Баш ќе пробам..фала многу:)

Потребни состојки:
10 дебели палачинки
400 гр сирење
500 гр печурки
300 гр шунка
100 гр кашкавал
200 мл павлака

Пробано , и препорачувам. РАЈ е ова .
Ќе препекнеш од јадење од што е добро. Макар да ја без салама го јадев , ама сепак , рај . :)

Slana torta

Potrebno je:
-6 jaja,
-6 kašika brašna,
-so,
-1 kašika ulja,
-pola kesice praška za pecivo,
-250 gr.šunke,
-200 gr. kačkavalja,
-300 gr. majoneza,
-barena jaja 4 komada,
-kiseli krastavčići 3 komada.
Od 6 jaja, brašna, malo soli, ulja i praška za pecivo ispeći koru, četvrtastu i iseći je na 3 trake.Prvu koru namazati sa majonezom, pospite sitno seckanom šunkom, i kiselim krastavcima. Preko ide druga kora koju takode namažite sa majonezom i pospite sa 150 gr. rendanog kačkavalja i 3 kom. rendanih jaja. Pokrite trećom korom koju takodje premažite sa majonezom i pospite sa 50 gr.sitno rendanog kačkavalja i 1 rendanim jajetom.Može se iseckati i 1 kisl.krastavac i ukrasiti ili sa barenom šargarepom, napraviti cvetiće i ukrasiti.Ohladiti. (y)

Најбрзо на свет - мрзлива шпанска пита! Не е торта, али некој вид е..

Мешаш чаша пченкарно, чаша пченично брашно, во смеса од претходно изматени 4 јајца, лажиче сол, чаша јогурт и едно цело кисело млеко. Се додава едно пециво, ситно сечкан магдонос, малку бибер, коцки сирење, сечкан сув свински врат и се меша. Треба да биде растресита смесата, густа, а не премногу тврда.
Се истура во намастен плех и се пече 30 минути на 250степени. Нешто измеѓу проја и пита и торта е, и после печење може да се премачка со павлака.

Брза солена торта

3 јајца
150гр сецкана шунка
150гр рендан кашкавал
2 варени рендани моркови
3 лажици обарен спанаќ
8лажици брашно
1 пециво
100мл зејтин
прелив

250гр кисела павлака
2 варени рендани жолчки или рендан кашкавал

Јајцата се матат со зејтинот, а потоа се додаваат морковот, спанаќот, шунката, кашкавалот, брашното и пецивото. Смесата се меша со лажица и се истура во плехче да се пече триесетина минути.
Одкако ќе се испече се остава да се олади, па се премачкува со павлака и се рендаат варените жолчки или се ренда кашкавал.
Тортата веднаш се прави, а доста е вкусна и декоративна, погодана за слави, родендени и др забави. Навидум изгледа дека е сува но кашкавалот и зејтинот и даваат мекост и кремаст вкус.

:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom