Сократ

• Креатор на темата Креатор на темата venera001
  • Време на започнување Време на започнување
Сократ(470-339 п.р.н.е)...грчки филозоф кој е попознат по тоа што бил учител на Платон и во своите истражувања се служел со методот на прашање и одговор но намјмногу се занимавал со моралот кај луѓето односно со доброто и злото....Бил обвинет од државата дека ја расипува младината,па поради тоа бил осуден на смрт,а смртта настапила откако бил принуден да го испие смртоносниот отров КУКУТА....

Sokrat poteknuva od srednoimotno semejstvo. Tatko mu bil kamenorezac,i pocinal mnogu rano, no za sreka tuka bile negovite prijatelikoi ne samo sto mu pruzale materijalna pomos na maliot Sokrat, tuku i go poducuvale. Hegel za nego veli deka bil visok metar i zilet, imal glava golema kolku teloto i nos kolku obrazite, a nosot e znak na lakomost.
Mnogu sakal da odi po kafani so prijatelite, najdolga sedenka mu bila 46 casa.

Karakteristicno za nego e sto boleduval od katalepsija t.e. bolest od koja celoto telo se vkocanuva. Vojuval vo 2 bitki , i eden negov sobornik rekol deka Sokrat dole lezel 8 casa pri sto protivnicite mislele deka e mrtov.

Lele , se gleda koj ucel filozofija.

P.S. utre me isprasuva, drzete mi sreka!!! :pipi:

Доследен на самиот себе... Сократ во 399г пред Христа...смирено го испил отровот.. и така го завршил својот живот...а со тоа и практично го потврдил и својот филозофски став...според кој филозофијата не е само ars vivendi (уметност на живеење) ....туку е и ars moriendi (уметност на умирање).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom