Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Не можеш да промениш менталитет преку ноќ а да е преку мирен пат.Од лично ти кажувам дека на човек и после детално објаснување и од кога ќе се согласи со тебе пак ќе си продолжи по старо.Лично мислам дека кај нас единствена промена може да се случи само со ќотек и утерување страв у коски кај народот за одредени работи.Ќе видиш како нема да има крадење државни пари,почитување на закони,безбедност на улиците.Проблемот е што ретко кој совесен човек би издржал на таква позиција да остане ист и да не се промени.За такво нешто треба да си ја сакаш земјата и народот ама искрено како што си ги сакаш твоите дома(а тоа кај нас го нема)
Само со систем кој функционира и драконски казни. Ќе видиш како можело се да се смени. Ќе има малце кукање, малце лаење ама ќе им пројде. Скандинавците биле бетер племе од нас па еве кај се сега. Само ние сме лакоми и а припари некој до власт се покондурува до немајкаде.

Ова не му оди во прилог на @ТаксистГотово!Бундестагот даде зелено светло за почеток на преговорите.Влегуваме во ЕУ.Можеби со полжавски чекори, можеби и со раковски, ама се движиме (напред или назад - не знам).
... не знам зошто не се спомнува дека сме во пакет со Албанија, така да никогаш нема ниту да влеземе колку поради нас толку и поради „приколицата што ни ја закачија како Албанија“, датум ќе добиеме како Турција што дваесет и кусур години има датум а никако да влезе во ЕУ и само преговара...преговара... преговара и се знае и зошто никогаш нема да влезе во ЕУ...крај, точка!

... не знам зошто не се спомнува дека сме во пакет со Албанија, така да никогаш нема ниту да влеземе колку поради нас толку и поради „приколицата што ни ја закачија како Албанија“,
Албанија е членка на Нато веќе 10 години. Кој е приколицата во примеров...

Албанија е членка на Нато веќе 10 години. Кој е приколицата во примеров...
... јас велам за ЕУ, не реков НАТО!,а примерот за Турција го дадов за ЕУ дека нема никогаш да влезе и само ќе преговара, а во НАТО Турција е од 1952 год!

Последно уредено:
Само со систем кој функционира и драконски казни. Ќе видиш како можело се да се смени. Ќе има малце кукање, малце лаење ама ќе им пројде. Скандинавците биле бетер племе од нас па еве кај се сега. Само ние сме лакоми и а припари некој до власт се покондурува до немајкаде.
Sega nemame drakonski kazni? Sistemot ne funkcionira posto ljugeto koi treba da go sproveduvaat se so ist mentalen sklop kako i site drugi.
I koga bile beter skandinavcite od nas, vo sredniot vek ili malce pred toa?
Автоматски споено мислење:

Не можеш да промениш менталитет преку ноќ а да е преку мирен пат.Од лично ти кажувам дека на човек и после детално објаснување и од кога ќе се согласи со тебе пак ќе си продолжи по старо.Лично мислам дека кај нас единствена промена може да се случи само со ќотек и утерување страв у коски кај народот за одредени работи.Ќе видиш како нема да има крадење државни пари,почитување на закони,безбедност на улиците.Проблемот е што ретко кој совесен човек би издржал на таква позиција да остане ист и да не се промени.За такво нешто треба да си ја сакаш земјата и народот ама искрено како што си ги сакаш твоите дома(а тоа кај нас го нема)
Jas ne rekov preku nokj, niti pak smetam deka so drakonski kazni nekoj ke te natera kako sto rece da si ja sakas tatkovinata kako domot svoj. Mozebi ke dobie stravopocit no cim go snema stravot ke ja snema i pocitta.

Последно уредено:
Уште појадно е што некој сеуште ќе гласа,не битно за која партија.

Никогаш нема да се смени тоа.Ако сакаш да провериш прашај ги луѓето околу тебе кои ќе почнат да ти прават муабет за политика.Јас еве 3,4 месеца како прашувам,почнувајки од најблиски па до рандом таксисти освен стариот дома ама баш никој не одговорил дека ќе се разликува од овие сега кога би бил во можност.Луѓе крадат пенкала од пошти,децата тестатури од училиштата а што остана кога ќе се во можност да зимаат бесплатни ручеци или па пари.Заев,Грујо,Катица и другите се слика на народот не се од Марс паднати.Еве јас познавам луѓе од мојата околина слични на овие луѓе од погоре кои би го направиле истото.Затоа и ни се случува ова,длабоко во себе сите го поскауваме тоа што го прават они и во нив гледаме како идоли.Кога би имале колективно како народ психијатар најверојатно ќе го каже истото.
Коментирав на една тема за ова демек сме неспособни и не не бива, јас пак мислам дека друго е проблем тие неспособните и подложните на корупција ги истискаат овие што се способни,а исто така првите се повржани како дигестивен систем... рецимо СЈО кога бил прелдог кој да биде главен обвинител некој го спомнал како можно решение Калајџиев и двете ни најголеми партии биле против можете да претпоставите зошто.

Кај нас проблемот е што секоја власт што треба да ја замени претходната власт треба максимално и во што побрз период да раасчисти со претходните криминогени структури, што се случи на Заев и неговиот тим, назначија министри, директори, раководители и шта ја знам и место да расчитат со претходната структура што беше вградена во државниот апарат тие ги оставија плус им правеа опструкции, така да и да се погодил некој добар министер што имал добра намера нема да можел да заврши рабатоа ради опструкциите од замениците, директорите и тие што се под него.
На погоре наведеното мора да се напомене и неспособноста на Заев и неговиот тим, која што неспособност плус допринесе да не уназадат уште повеќе.

Кај нас голем проблем е правосудниот апарат, работам со нив секој божји ден и ако почнам да пишувам тука ке треба да пишувам до сабајле, но по мене со смена на власта што требаше да се направи, веднаш требаше да се пристапи кон проценување на стручноста и компетентноста на судиите од основните судови па до врховниот суд, а тоа е колку предмети им се вратени, дали одлуките ги донесуваат во предвидени законски рокови ( рецимо една пресуда ја имам чекано 6 месеци претпоставувам од мрза на судиката да ја изработи и достави, а законски треба да ја достави до странка 8 дена по писмена изработка), дали имаат морален интегритет и на крај дали психофизички можат да ја вршат функцијата судија, верујте дека 50% од судиите ке бидат разрешени, а што е и законски основ за разрешување, а после нивно разрешување да се назначат луѓе кои стварно ке ја работат работата за која се дебело платени, е па другари дури тогаш ке имаме колку толку средена држава, исто важи и за обвинителството.

Sega nemame drakonski kazni? Sistemot ne funkcionira posto ljugeto koi treba da go sproveduvaat se so ist mentalen sklop kako i site drugi.
I koga bile beter skandinavcite od nas, vo sredniot vek ili malce pred toa?

Jas ne rekov preku nokj, niti pak smetam deka so drakonski kazni nekoj ke te natera kako sto rece da si ja sakas tatkovinata kako domot svoj. Mozebi ke dobie stravopocit no cim go snema stravot ke ja snema i pocitta.
Подобро да се има стравопочит него вака да тераме како сега.Кога викам сакање на татковината не мислам само на патриотската љубов,нешто во стил дека ќе гинеш за татковината.Сакање на татковината не се добива со текот на времето туку се добива како што се добива домашното воспитување.За жал дома нема кој да го пренесе тоа на следните генерации и тука се губи надежта дека нешто ќе се смени.Еднистевно место каде што децата поминуваат повеќе време и од дома е училиштето и мислам дека како народ,кога би сакале да направиме промена треба токму од таму и да почнеме да ги правиме промените.Денеска за жал тоа служи замо за да се сјебе детето уште толку и да биде како мнозинството.Пак ќе кажам не е реално тоа кај нас моментално да се случи исто како на пример еве да очекуваш да се развиат селата во Македонија(за кои ми е најмногу жал што сме ги изгубиле,оти сметам дека во тоа ни бил спасот како држава) кога и градовите ни се пусти.

Дефинирај “преку ноќ“, инаку грешиш, ако им вклучиш турбо перење мозок за 3 месеци нема да ги препознаеш, 3 месеци се доволни да превоспиташ-репрограмираш 75-80% од пучаните! (доказ е сегашното лудило кое го постигнаа само со стандардно перење, и доведе до тоа да му се восхитуваат на Зокито и такви како него).
Malce premnogu optimisticki se toa tri meseci period. Povekje od jasno e sega barem deka najgolemiot del sto glumea ludilo toa go pravea i go pravat radi nekoja licna ili materijalna korist ili ednostavno taka im rekle vo stabot pa niv ke gi stavime grafa od ideoloski pobudi. Da imase odreden broj koi bea dovolno naivni i glupi pa ajde im go isperija mozokot za tri meseci. Da ne naglasuvam deka toa najcesto bea detista vo sredni dvaeset, umisleni deka se nesto posebno bistri i deka bas tie ke go promenat svetot posto neli studenti, revolucii, ti rekov mi rece. Groto niti mozok im isperija niti imase nekakov efekt toa tvoe turbo perenje mozok. Ete zemise ti za primer? Tebe ti go isperija mozokot? Ucestvuvase aktivno ili pasivno vo sarenata revolucija? Glasase za Zoki ili bilo koj kandidat ili lista na SDSM? Ako odgovorot na site e NE togas sto si ti? Nesto si poseben pa ne ti deluva perenjeto mozok? Imun si na perenje mozok? Sto e so tebe rabotata, sto ne e vo red?

Подобро да се има стравопочит него вака да тераме како сега.Кога викам сакање на татковината не мислам само на патриотската љубов,нешто во стил дека ќе гинеш за татковината.Сакање на татковината не се добива со текот на времето туку се добива како што се добива домашното воспитување.За жал дома нема кој да го пренесе тоа на следните генерации и тука се губи надежта дека нешто ќе се смени.Еднистевно место каде што децата поминуваат повеќе време и од дома е училиштето и мислам дека како народ,кога би сакале да направиме промена треба токму од таму и да почнеме да ги правиме промените.Денеска за жал тоа служи замо за да се сјебе детето уште толку и да биде како мнозинството.Пак ќе кажам не е реално тоа кај нас моментално да се случи исто како на пример еве да очекуваш да се развиат селата во Македонија(за кои ми е најмногу жал што сме ги изгубиле,оти сметам дека во тоа ни бил спасот како држава) кога и градовите ни се пусти.
A ima nekakvo drugo sakanje na tatkovinata? Ili ke ja sakam se dodeka ne se pocustvuvam zagrozen, vo opasnost ili bilo sto sto ne mi odi vo prilog. Bilo kako bilo spored mene nekade tri generacii minimum treba da se smenat za da se promeni mentalniot sklop na ljugeto i toa uste utre da pocni da se raboti na toa.
A takvo nesto nema na povidok, naprotiv.

Последно уредено:
Многу интересно било у тоа Нев Јоркот. Сакат само тие да се смеат па и ние сме луѓе :pos:

а разрешена е и мистеријата за говорот на г-динот од Муртино и неговите бисери..
https://twitter.com/Semir_k11/status/1177247684459225095
ова е монтажа и служи само за да се насмеете, велат дека смеењето има добар учинок врз здравјето.

Malce premnogu optimisticki se toa tri meseci period. Povekje od jasno e sega barem deka najgolemiot del sto glumea ludilo toa go pravea i go pravat radi nekoja licna ili materijalna korist ili ednostavno taka im rekle vo stabot pa niv ke gi stavime grafa od ideoloski pobudi. Da imase odreden broj koi bea dovolno naivni i glupi pa ajde im go isperija mozokot za tri meseci. Da ne naglasuvam deka toa najcesto bea detista vo sredni dvaeset, umisleni deka se nesto posebno bistri i deka bas tie ke go promenat svetot posto neli studenti, revolucii, ti rekov mi rece. Groto niti mozok im isperija niti imase nekakov efekt toa tvoe turbo perenje mozok. Ete zemise ti za primer? Tebe ti go isperija mozokot? Ucestvuvase aktivno ili pasivno vo sarenata revolucija? Glasase za Zoki ili bilo koj kandidat ili lista na SDSM? Ako odgovorot na site e NE togas sto si ti? Nesto si poseben pa ne ti deluva perenjeto mozok? Imun si na perenje mozok? Sto e so tebe rabotata, sto ne e vo red?

A ima nekakvo drugo sakanje na tatkovinata? Ili ke ja sakam se dodeka ne se pocustvuvam zagrozen, vo opasnost ili bilo sto sto ne mi odi vo prilog. Bilo kako bilo spored mene nekade tri generacii minimum treba da se smenat za da se promeni mentalniot sklop na ljugeto i toa uste utre da pocni da se raboti na toa.
A takvo nesto nema na povidok, naprotiv.
Можеби ти изгледа оптимистички ама сум видел со свои очи и тоа во две прилики во различни средини, можеби заради менталната матрица и традицијата ќе треба некој месец повеќе ама мислам дека не, и 3 месеци се многу!
Инаку гледам многумина се подржувачи на тнр систем на “цврста рака“, односно тиранија и сметаат дека тоа ќе придонесе да се промени однесувањето кај луѓето. Чудно е што и ... кој сега се наоѓа во Пешта истото го мислеше па воведе казнен систем со 100, 200, 300 и 500 евра, воведуваше разноразни експериментални програми, и инвентивни методи да ги казнува луѓето, на крајот се покажа дека тоа така не оди. И сега при таков пример некому повторно да му објаснувам дека со казнени мерки не се постигнува ништо е залудно...
Проблемите кои ги имаме е заради дефицит на слобода а не од многу слобода, за оваа има милиони примери од секидневниот живот...

П.С.
Промена на ментален склоп-матрица е комплексна работа, тука е традицијата, културата на живеење и многу други работи, туку да не ја “шириме“ пандорината кутија и да се задржиме на актуелни настани и рефлексии!
Инаку според оваа “Nesto si poseben pa ne ti deluva perenjeto mozok? Imun si na perenje mozok? Sto e so tebe rabotata, sto ne e vo red?“ ти сакаш јас да бидам тема на офој пдф, мислам дека тоа не е дозволено а и некултурно е!
Околу НЛП и другите методи за манипулација повторно не би, затоа што веќе имам спомнато, ако те интересира проучи ја Сајентолошката “црква“ и Хабардовите техники на “клировање“ и “репрограмирање“, истите техники само малку модифицирани се практицираат и преку масмедиумите, и спооред тоа што се гледа имаат добри резултати!

Последно уредено:
... јас велам за ЕУ, не реков НАТО!,а примерот за Турција го дадов за ЕУ дека нема никогаш да влезе и само ќе преговара, а во НАТО Турција е од 1952 год!
да де, за еу. Ако некоја земја исполнила услови (дали со политичка одлука, дали реално, небитно) пред 10 години, а ние уште "молиме" и устави менуваме...слично ќе биде и за еу. Ние сме приколицата. а бевме лидери на балканот до пред некоја година.

Многу интересно било у тоа Нев Јоркот. Сакат само тие да се смеат па и ние сме луѓе :pos:

а разрешена е и мистеријата за говорот на г-динот од Муртино и неговите бисери..
https://twitter.com/Semir_k11/status/1177247684459225095
ова е монтажа и служи само за да се насмеете, велат дека смеењето има добар учинок врз здравјето.

Можеби ти изгледа оптимистички ама сум видел со свои очи и тоа во две прилики во различни средини, можеби заради менталната матрица и традицијата ќе треба некој месец повеќе ама мислам дека не, и 3 месеци се многу!
Инаку гледам многумина се подржувачи на тнр систем на “цврста рака“, односно тиранија и сметаат дека тоа ќе придонесе да се промени однесувањето кај луѓето. Чудно е што и ... кој сега се наоѓа во Пешта истото го мислеше па воведе казнен систем со 100, 200, 300 и 500 евра, воведуваше разноразни експериментални програми, и инвентивни методи да ги казнува луѓето, на крајот се покажа дека тоа така не оди. И сега при таков пример некому повторно да му објаснувам дека со казнени мерки не се постигнува ништо е залудно...
Проблемите кои ги имаме е заради дефицит на слобода а не од многу слобода, за оваа има милиони примери од секидневниот живот...

П.С.
Промена на ментален склоп-матрица е комплексна работа, тука е традицијата, културата на живеење и многу други работи, туку да не ја “шириме“ пандорината кутија и да се задржиме на актуелни настани и рефлексии!
Инаку според оваа “Nesto si poseben pa ne ti deluva perenjeto mozok? Imun si na perenje mozok? Sto e so tebe rabotata, sto ne e vo red?“ ти сакаш јас да бидам тема на офој пдф, мислам дека тоа не е дозволено а и некултурно е!
Околу НЛП и другите методи за манипулација повторно не би, затоа што веќе имам спомнато, ако те интересира проучи ја Сајентолошката “црква“ и Хабардовите техники на “клировање“ и “репрограмирање“, истите техники само малку модифицирани се практицираат и преку масмедиумите, и спооред тоа што се гледа имаат добри резултати!
Jas ne spomanv cvrsta raka , drakonski kazni mada red mora da ima. Ako nema red togas ke ima anarhija.
I bas zatoa deka se raboti za tradicii, eticki i moralni normi neguvani so generacii i generacii na ova podnebje bas zatoa smetam deka potrebni se nekolku generacii na perenje mozok za da se ponistat nivnite efekti. Niti preku nokj, niti za tri meseci. Tri generacii minimum ili vnucite na decata koi sega se novorodencinja posto tie prakticno ke nemaat nekoja dopirna tocka so nas koi sakale da si priznaeme ili ne sme rasteni so ovaa mentalna matrica koja ja imame sega. I ne ja sirime temata niti ja otvorame pandorinata kutija tuku go barame korenot na site problemi a toa e ocigledno nasata mentalna matrica, etickite i moralnite normi. Aktuelnite nastani se samo posledica od toa.
P.s daleku od tema na muabet tuku ednostavno prasanje bese. Ako na site deluva toa turbo perenje na mozok i toa za tri meseci zosto togas na tebe ne deluvase ?

Jas ne spomanv cvrsta raka , drakonski kazni mada red mora da ima. Ako nema red togas ke ima anarhija.

Анархија е солиден општествен систем, тоа што се употребува во лош контекст е само заради тоа што е трн во око на сите централизирани хиерархиски системи.

Заврши време на пост, дојде време да се види Свет. Велат многу ефтино било изнајмиле цел авион, еми така а не да одат со бизмис класи оти тоа Њујаракот е тука одма позади ридот.
EFeVBduX4AEJTx_.jpg

Пронајди ги недостатоците, што фаљи на сликава?

:pos: Педерот прв најнапред... ризичен е од позади :icon_lol: Незнам зошто, ама вака на прв поглед мислам дека 100% се имаат отпревртено со Димитров по тие хотелите у Њу Јорк.

Има тука еден огромен проблем. Нема кој да ги спроведе тие драконски казни. Треба да се казни самиот, па потоа другите.
Тие казни беа добро замислени, ама ги плаќаа обичните граѓани. Другите наоѓаа начин да ги заобиколат.

Има тука еден огромен проблем. Нема кој да ги спроведе тие драконски казни. Треба да се казни самиот, па потоа другите.
Тие казни беа добро замислени, ама ги плаќаа обичните граѓани. Другите наоѓаа начин да ги заобиколат.
Ашколсун

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom