Слободна Волја (според Ислам)

• Креатор на темата Креатор на темата anonimous
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
25 јули 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Казнувањето и пишувањето во ‘Лехвот’

Оние кои што се сомневаат ќе речат: Ако Аллах џ.ш. запишал во Лехвот дека ќе правиме зло,тогаш зошто не казнува за она што веќе ни го пропишал?Одговорот е јасен:Аллаховото предззнаење и она што е запишано во Лехвот не е спуштено на земјата поради присилно чинење на добро или зло,како ние би дошле до поставување на ова прашање.Аллаховото предзнаење и она што е запишано во Лехвот ,нема сила да нас не присили да ги направиме или не направиме одредени работи,туку тоа е Аллахово предзнаење кое има својство на откривање за она што ќе го правиме со нашата слободна волја,а не својство на промена на нашите дела.Секој човек во потполност чувствува дека управува потполно со својата волја.Сведок за тоа се сите мускули кои се движат ,со наша волја ,кои се наоѓаат во нашето тело и работат по наша волја.Мускулите кои не работат по наша волја на пример се срцевиот мускул и мускулот на желудникот.Сходно на тоа за нив нема да бидеме ни казнети ни наградени.Ако знаеш дека некој човек ќе направи добро или лошо дело,тогаш дали твоето знаење влијае на тоа како ќе постапи особата?Истотака ако направиш некое добро дело и некој го запише тоа што си го направил,дали некој паметњакович на тоа ќе рече:Запишаното ли те присили да направиш добро дело?Напротив.Запишувањето не е ништо друго туку белешка за она што сме го направиле.Така и запишувањето во Лехвот не е ништо друго туку белешка за она што ќе го правиме,пред да се случи и забележување за она што сме направиле,откако тоа веќе се случило.Разликата постои само во Аллаховото сезнаење,сеопфатно знаење и човековото средно и ограничено знаење.

Да размислиме на пример за еден искусен професор кој ја познава состојбата на своите ученици.Ако он пред испитот во својот бележник ги запишал имињата на тие што ќе поминат и на тие што ќе паднат,дали тогаш ученикот кој што не поминал на испитот има право да му рече:Професоре вие запишавте дека нема да положам па јас навистина не положив.На тоа професорот би му одговорил:Немој мојата прецизност на проценка и понавањето на состојбата на учениците да го земаш за причина за твојата рамнодушност и ленливост.Јас знаев каква е твојата состојба па според тоа го одредив твојот резултат.Но тоа сознание тебе не те присили на твојот резултат на испитот,туку ти го направи тоа лично со својата волја,а моето знаење само им претходеше на временските случувања.

Оној што се сомнева ќе праша:Ако Аллах знаел дека јас ќе правам лоши дела ,зошто не ме спречил во истото?Одговорот е:

Доколку овој вообразенко би ја знаел вистината на својата молба,би ја повлекол молбата и би ја спознал апсурдноста на својот предлог кој го изнел пред својот Мудар Господар.

Оној кој што го поставува ова прашање бара од Аллах да го извести за правењето на добро и зло.Тоа би значело да Аллах џ.ш. ни ја ускрати човековата најважна карактеристика ,а тоа е слободната волја со која човекот го прави она што го сака.Кога Аллах би го присилил човекот да прави добри дела,а да ги остави лошите тогаш тоа би значело:ускратување на слободната волја и слободниот избор.Аллах џ.ш. го почестил човекот со тоа што му дал слободна волја и слободен избор.Аллах џ.ш. знае како ќе постапи неговото створение,само што Он не сака да не казни за она што го знае за нас,туку Он сака да наградата и казната бидат после периодот во кој би дошло до израз делувањето на човекот за кое би посведочиле Земјата,ѕверовите,мелеките,луѓето и џините,а на човекот не би му преостанал ни еден начин да тоа го негира. Дали неверникот може да негира дека ги прави своите дела без слободна волја?Дали неверникот може да го негира знаењето на Создателот за своите созданија?

“A kako I ne bi znao Onaj Koji stvara,Onaj Koji sve potanko zna,Koji je o svemu obavijesten.”(67:14)

“On zna poglede koji kriomice u ono sto je zabranjeno gledaju,a I ono sto grudi kriju.”(40:19)

Ako se ti glasno molis,pa,On zna I sta drugom tajno reknes I sta samo pomislis.”(20:7)

Она што нам ни преостанува доколку тврдоглавците сеуште не се покоруваат откако ќе настапи вистината на виделина е следното:
Аллах џ.ш. му објавил на Мухаммед а.с.:

“…Ti si duzan samo da obznanis…”(42:42)
“Ti,doista,ne mozes uputiti na pravi put onoga koga ti zelis da uputis-Allah ukazuje na pravi put onome kome On hoce…”(28:56)

Тие ќе попуштат говорејќи:Ако Аллах го упатува само на оној што Он сака,тогаш зошто нас не казнува кога Он не оставил во заблуда?Кога би оние кои скренале од правиот пат размислиле на Аллаховите ајети,би пронашле јасен и очигледен одговор.Би знаеле дека никој нема власт над Господарот на световите,и дека тоа значи:Он е Аллах,прави што Он сака,а не она што другите го сакаат.Он го упатува на прав пат оној што Он сака,а во заблуда го остава оној што Он сака.Но нашиот Господар е Праведен,Мудар и ќе го упати само оној кој што прави она за што заслужува да биде упатен.

Аллах џ.ш. рекол:

“A one koji su na pravom putu On ce I dalje voditi…”(47:17)

“One koji su zbog Nas budu borili,Mi ccemo,sigurno,putevima koji nama vode uputiti…”(29:69)

Аллаховата волја е праведна и го остава во заблуда само оној кој заслужува да биде оставен во заблуда.

Аллах џ.ш. рекол:

“…I kad oni skrenuse u stranu-Allah ucini da srca njihova u stranu skrenu…”(61:5)

Поука примаат само оние со разум

*Лехв плоча-каде што е зашишано се она што се случило и што ќе се случи.

Он е Аллах,прави што Он сака,а не она што другите го сакаат.Он го упатува на прав пат оној што Он сака,а во заблуда го остава оној што Он сака.Но нашиот Господар е Праведен,Мудар и ќе го упати само оној кој што прави она за што заслужува да биде упатен.
Невидена логика нема што! прави он што сака, става во заблуда он кого сака! Ама бил праведен!?!? Ако одредени особини за кој казнува се грешни, зошто не создал со нив? Каде е тука праведноста?
Аллаховата волја е праведна и го остава во заблуда само оној кој заслужува да биде оставен во заблуда.
А како тоа Алах одлучил кој заслужува? според кој критериум одлучил овие заслужиле а овие не?

--- надополнето ---

Еве во земја каде владеат законите на шеријатот, колку е присатна слободната воља: http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124970
каде за фризура се оди во затвор!

А бе што е ова во поседно све вакви теми и оваа според мене не е тема за разговор него ширење пропаганди. И што да пишувам сега дека се што прочитав од воведот за мене се глупости кои не можам да ги прифатам, со многу нелогичности? и после дечково анонимус да ми објаснува? кој уште првото мислење му е отварање тема? Што е работава изгледа еден ист ги отвара темиве слични на оваа.

Имате многу маглива слика во врска со тоа што е а што не е грев.
Апропо тоа слободно можете лесно да го манипулирате просечниот човек во своја корист и лесно да го контролирате.
Аллах или што и да е не им ја одзема слободната волја на луѓето ами оџите и поповите.

А бе што е ова во поседно све вакви теми и оваа според мене не е тема за разговор него ширење пропаганди. И што да пишувам сега дека се што прочитав од воведот за мене се глупости кои не можам да ги прифатам, со многу нелогичности? и после дечково анонимус да ми објаснува? кој уште првото мислење му е отварање тема? Што е работава изгледа еден ист ги отвара темиве слични на оваа.

Чудна тема нели ... шо да праиме муабет :)
туку отворачот вероватно муслимански верник тврди во темата дека Алах дал слободна волја, и тоа е негова перцепција а веројатно и перцепција на другите муслимански верници ... тие ќе ја подржуваат останатите кои не се муслимански верници ќе ја оспоруваат ... (јас не сум во никои :))

патем гледам во текстов оние кои не се придржуваат до верата се сомневаат итн отворачот на темата ги нарекува вообразени, тврдоглави итн ...
чудно ... дали за да бидеме сите паметни, добри фактички треба да се откажеме од слободна волја? хм ..

Она што нам ни преостанува доколку тврдоглавците сеуште не се покоруваат откако ќе настапи вистината на виделина е следното:

значи оние кои не се покоруваат се тврдоглави .. а пази .. треба да се покоруваат?
значи вие се откажавте од слободната волја и се покоривте ...

и сега насловов на темата .. Слободна волја, а според воведов јас разбрав дека Алах наводно ни дал на сите слободна волја, но пожелно е да бидеме покорни кон упатствата кои ги наложил за да ја добиеме „наградата“?! а во спротивно ако скршнеме од упатствата поради слободната волја нели ќе бидеме казнети како шо велиш ... значи иако ни дал слободна волја поарно е да си се држиме до упатствата, заеби слободна волја :)

чудно чудно :) патем како и други религии кои даваат слободна волја ... но препорачуваат да се држиш до упатството :)

Нема никого да наречам вообразен или понатаму да дебатирам навлегувајќи во непотребни муабети со безизлезна ситуација,секој може да си прочита и да размисли,некого можеби го мачело токму баш ова прашање па се надевам дека ќе му се разјасни и уште еднаш кој прима поука прима кој не животот иде далје никому ништа.

Poimot Bog go ukinuva poimot slobodna volja kaj lugeto bidejki Bog spored znacenjeto na toj poim e apsolutno bitie od koe apsolutno se zavisi, i se sto se slucuva e Negova volja. Koga se zboruva za slobodna volja kaj lugeto pod toa se podrazbira cuvstvo na slobodna volja i moznost za izbiranje megu veke ponudeni opcii, znaci ne mozeme nie sto sakame ili sto ne sakame da pravime, tuku prinudeni sme na izbiranje od nekolku opcii. Mislam deka najdobro objasnuvanje na ova procitav vo edna kniga za islamskata filozofija kade se veli deka i losite luge ja izvrsuvaat Bozjata volja (bidejki ne moze nisto dabide a da ne e Bozja volja) no ja prekrsuvaat Bozjata zapoved da se sprecuva zlo a da se pravi dobro i zatoa ke odgovaraat.

Нема никого да наречам вообразен или понатаму да дебатирам навлегувајќи во непотребни муабети со безизлезна ситуација,секој може да си прочита и да размисли,некого можеби го мачело токму баш ова прашање па се надевам дека ќе му се разјасни и уште еднаш кој прима поука прима кој не животот иде далје никому ништа.
Дали животот иде даље и за оние кој живеат во општества каде владее шеријатот? Дали за нив ако сакаат да ја искористат својата слободна воља едноставно ќе им кажеме, никому ништо! Живот иде даље! И при тоа ќе ги ставиме во затвор затоа што имаат фризура каква што несмееле? - http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124970

слободна воља во организирана религија со строги упатсва за живот не постои. Како што кажаа погоре - ако не се придржуваш до правилата, ојде курбан! Значи, во овој контекст тоа е оксиморон

[/COLOR]Еве во земја каде владеат законите на шеријатот, колку е присатна слободната воља: http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124970
каде за фризура се оди во затвор!

Ne ja sfakaj religijata pogresno, mislam ne sum musliman i neznam mnogu za islamskata religija, no ona sto go znam e deka islamot ne siri zloba, omraza kon drugite religii i lugeto shto se opredelile da veruvaat vo drugi religii. Islamot denes e toa shto e blagodarenie na onie "pametni" lugje koi vo imeto na svojata religija i vo imeto na svojot bog pravat raboti shto ne treba, ili moze da se kaze deka tie religijata ja sfakaat na sosema poinakov nacin od onoj shto navistina treba, i si ja tolkuvaat kako shto na niv im odgovara. Neznam mozebi gresam za ova sepak jas taka gi gledam rabotite, dokolku nekoj se razbira poveke neka kaze kako e navistina.

PS: Izvinete za latinicava nemam kirilica instalirano na linux-ot :smir:

Ne ja sfakaj religijata pogresno, mislam ne sum musliman i neznam mnogu za islamskata religija, no ona sto go znam e deka islamot ne siri zloba, omraza kon drugite religii i lugeto shto se opredelile da veruvaat vo drugi religii. Islamot denes e toa shto e blagodarenie na onie "pametni" lugje koi vo imeto na svojata religija i vo imeto na svojot bog pravat raboti shto ne treba, ili moze da se kaze deka tie religijata ja sfakaat na sosema poinakov nacin od onoj shto navistina treba, i si ja tolkuvaat kako shto na niv im odgovara. Neznam mozebi gresam za ova sepak jas taka gi gledam rabotite, dokolku nekoj se razbira poveke neka kaze kako e navistina.

PS: Izvinete za latinicava nemam kirilica instalirano na linux-ot :smir:
Не е темата овде дали некој шири омраза или не, туку тема е слободната воља! А колку е таа присатна во Исламот мислам дека доволно јасно е кажано погоре!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom