Сланина (факти, рецепти, искуства)

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
N

NikolaMKD91

Гостин
Не ми се верува кајгана да постои 8 години, а никој да не отворил гурманска тема за нејзиното височество СЛАНИНАТА .
how-to-make-bacon-4.jpg

Кажувајте како ја спремате и јадете сланината , на скара, печена, под вршник, во тавче. Мене како и да ми ја зготват секако ми е убава. Ама обожавам ленти сланина на скара со буковка, топло селско лепце и црвено вино. Исто јадам тазе топол ајвар со сланина Уффф :love:

Знам дека темава е ептен гурманска, на сите ќе ни течат лиги. Исто така нека биде и за споделување на рецепти со сланина, добро ќе биде готвачите на форумот да се јават и да споделат со нас некои деликатеси од ова вкусно јадење. За почеток јас ќе споделам некои рецепти :

11 начини на спремање сланина :D

Факти за сланината :

1.Сланината помага при мамурлак подобро од кафето.

2.Се препорачува бремените да јадат сланина во текот на бременоста бидејќи сланината во себе содржи холин (Cholin) кој помага во развитокот на мозокот на бебето.

3.Сланината предизвикува зависност .

Бујрум гурмани навалете (y)

Мммм лиги ми потекиа...... ја обожавам сланината.
Моето омилено јадење со сланина кое го подготвувам........ на вжештена тава без масло ја пржам сланината, таа испушта мрсно и потоа ги додавам исечениот лук и домати..... сето тоа така на лепче со малце мајонез.... мераци :love: :)

морееее, димена сланина во гравче ух ух ух, нема поубаво гравче на светов
од ова рецептиве, 3, 4, 7 и 9 ми се по мерак (y)

Како иде димена сланина, тенко сецкана и подзапржена со добра кајгана :vozbud:
Иначе сланина пушена користам коа праам увијачи, за сос за шпагети/макарони, коа редам сарма па помеѓу секое сармиче стаам по едно парче сланина или за плескавици такозвани уштипци :D

Со јајца највеќе ја јадам, било кајгана или на око. Мајка ми некад и во тавче гравче стави, ама не ми се свиѓа таму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom