Скината тетива

• Креатор на темата Креатор на темата head
  • Време на започнување Време на започнување

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.420
Поени од реакции
625
Локација
Скопје
Pred polovina mesec , igrajki serva (vo koja sum t.e bev majstor) ja skinav tetivata na levata noga . Vo prevod , tetivata sto go spojuva listot so peticata :nesum:
Operacijata pomina dobro , i pokraj toa sto imase komplikacii (mi se skinal i del od muskulot) se e vo najdobar red ! Nogata mi e seuste vo gips , ne cuvstvuvam bolki ,osven malo trnenje koe ne doagja od mestoto kade sto e ranata.
Me interesiraat vasite soveti , iskustva okolu ovoj tip na povreda,kako i soveti za vidovi na terapija,koja moram da ja primam otkako ke mi go izvadat gipsot:toe:
Fala odnapred

За совети ќе се консултираш со доктор,тој ќе ти објасни што треба да правиш откако ќе ти го тргнат завојот.
...:locked:(би требало)

Зошто клуч, си прашува човекот најнормално. Вака јас имав слична повреда и имав среќа што само ја истегнав тетивата, но имам другар на кој му се случи истата ствар. Една од најлошите повреди, и вистината е дека после ова никогаш нема да можеш да се вратиш во целосна форма. Стварно гадна повреда...совет одкако ќе ти го извадат гипсот, одма масажи во ладна солена вода, или ако си во можност заминувај на одмор било каде на море. Масажи значи редовно, после месец дена на физикална терапија, ќе имаш вежби и мислам дека и електро терапии. И ќе се среди не се секирај, само нема никогаш да бидеш истиот. :)...можи звучи песимистички, ама то е то.

Поздрав

Ova za tetivata ke si moras da si odis na fizikalna terapija okolu eden mesec pa moze i poveke, i podorbo da si napravis i test nevroloski ispituvana za nogata kaj specijalist...........................................:nesvest:

Хед, само едно друже....ќе се откажеш од серва и од трчање. Другар од кај мене несмее да помисли на фудбал ради тетивата, животот му се смени. Ама да не испадне дека те разочарувам, физикалната терапија ќе си покаже

Хед кога ќе го извадиш гипсот, ко прва листот (мускулот) ќе ти биде максимално омлитавен, додека тетивата чинам далеку поне еластична од порано. Препорака: покрај физикалната терапија, која искрено можеш да ја замениш и со две три недели на море, малку повнимателно, од сега па натаму тетивата нема да издржува поголеми егзибиции. Лефтерно џогирање, возење точак нема да ти бидат проблем и ќе треба да ги практикуваш после едно два труи месеци после вадењето ан гипсот, ама финтата е да не форсираш, треба да научиш да се контролираш, мада мислам зошто си уште под 30 години,за едно година дена скоро и нема да чувствуваш проблеми, но сепак ќе треба да бидеш попрепазлив.

бајаги време сум спортист, башка завршив и во фискултурно но освен модрици и дисторзии на зглобови ништо посериозно не сум добил. Да така искуство немам. Ама сепак некое основно знаење имам. Како и да е најубаво да се консултираш на лекар ако сакаш да продолжиш пак со спортот, дека нема да бидеш како порано истиот човек тоа е сигурно, сега ке ти биде дури и поосетлива ногата.

само не ми е јасно ти се скинал мускулот? тоа боли! алллл тоа болиуии!!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom