Скара, совети за подобра скара? Искуства?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Локација
Скопје
Во природа, на балкон, во двор...

Како да се направи добра скара?

Речиси секое домаќинство има некаков вид скара: плинска, електрична, на ќумур. Порано на скара се печеле, главно, само ќебапчиња и плескавици. Денешните подготвувачи на скара ставаат с¢ што не може да пропадне низ решетката: кременадли, пилешки филети, риба, печурки, пиперки, праз... Сепак, кога подготвувате скара, треба да се придржувате на основните принципи.

Месото за скара не смее да биде директно извадено од фрижидер затоа што внатре ќе остане студено. Најдобро е да биде на собна температура. Пред печењето, месото мора да биде суво, а добро е и малку да се премачка со масло. Месото се посолува и се зачинува дури кога е веќе печено затоа што солта повлекува вода, така што ако претходно го посолите, при печењето целиот сок ќе се исцеди, месото ќе биде суво, а запечениот црн пипер ќе му даде непријатен мирис. Исклучок се ќебапчињата, пилешкото и раженчињата.

Одрезоците кои се печат на скара треба со остар нож да се израмнат затоа што секоја нерамнина веднаш ќе загори. Отстранете ги и мрсните делови затоа што при печењето може да се појави т.н. мрсен пламен од кој месото ќе поцрни и ќе стане невкусно.

Скарата треба да биде добро загреана и намастена за да може брзо да се испече површината на месото, а хранливите, сочни и ароматични состојки да останат внатре.

Белите и светли меса (телешко, пилешко, риба) по природа се суви и треба да се печат на умерен оган, при што повеќепати треба да се премачкаат со масло или маслац. Не заборавајте: кромидот е задолжителен придружник на скарата, а може да му се придружат и лути пиперки.

Дајте совет како вие ја правите својата скара? Со што употребувате ли нешто екстра? Споделување на рецепти?

Ммм... ми се пријаде.

Za dobra skara mesoto treba da bide marinirano najmnogu 24 casa i da stoi u friz.Posle toa se cedi i se prigotvuva,przeno li na skara peceno.Mn e biten sostavot na marinadite i sekoj e razlicen
Za riba pretezno se upotrebuva maslinovo maslo,limonov sok,lul,sol,magdanos i ocet aromatiziran za narinadi specijalen.Ovaa marinada na mesotomu da va mn uvab vkus a koskite od ribata vnatre gi otopuva
Za pilesko mleko,sol,vegeta,magdanos i maslo i po zelba crn pipermale sega ne mi teknuva ama imam edna kniga bugarski gotvac od mojata baba i vo nego ima marinadi spacijalni za sekoe meso
svinsko telesko,pilesko,riba
ke procitam od nego pa ke vi pisam.

Скара

Па гледам нема тема за скарата па решив да отворам. Тука се за скарата-која ви е омилена,која не ви се свиѓа
Мене омилени ми се ребрата и колбасите

од скара најмногу ми се свиѓа плескавица со кашкавал т.е шарска...ммммммм

Пилешки увијач ммммм
Шарска плескавица 3х мммммм
ќебапчиња, обична плескавица, вешалици, стекови (пилешки) и колбаси.

не сум многу по маринираното месо, но скарата секогаш ја јадам со сенф и салата од домати и краставици, но и со други салати или пак со помфрит.

риба и онака не можам да смислам, а не па на скара :)

Македонка и ништо друго,Или ловечка ммммммммм
мислам дека од Прилеп и Демир хисарот нема никаде поубава скара.
ако не верувате повелете.:smir:

Абе оваа шарскава плескавица сто имиња има, во Скопје си е шарска, во Прилеп македонска, во Битола ловечка..... арно ама многу е убава , поготово во Прилеп ептен е за мерка, браво за Прилпчани и нивната убава македонка на скара:smir:

Slanina i pecurki na zar oooooooo zakon...

rebro :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP koja sarska :D se zezam

Обожавам скара, и да јадам и да правам. Ситен но многу добар детал што го правам е, додавам кари и рузмарин додека се пече месото, многу добат вкус му дава.

Обожавам да јадам скара а само еднаш имам правено и сите ме пофалија а и навистина имаше некој посебен шмек месото .Месото пред се треба добро да се зачини, скарата пред да се почне со печење треба да се премачка со парче сланина а останатото во подготовката секој на свој начин какон знае и умее:toe:

месото прво мора добро да се осоли и тоа со едра морска сол и да одстои 24 часа.после тоа на тивка скара се пече.и то...

Многу ја сакам скарата, посебно миризбата кога се печат кебапчињата, многу слатко нешто еј.
Најчесто во двор си правиме со друштво скара, посебно на некој празници.

Ајде малку со слики да покажеме добра скара. :)

DSC03031-1.jpg

DSC03049-1.jpg

DSC03016-1.jpg

DSC03058-1.jpg

DSC03034-1.jpg

И нормално, скара не е скара ако нема грч ладно пиво!

DSC03014-1.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom