Што мислите за комунизмот, Тито, Che Guevara..?

• Креатор на темата Креатор на темата ROCCO
  • Време на започнување Време на започнување
strumics напиша:
Teoreticar na komunizmot,concrete,ne sum rekol deka covekot bil komunist.Mislam deka poteknuval od bogato semejstvo.Imale fabriki,ako ne se lazam

Moja greska.....za fabriki neznam..........ama znam deka ne mozel da gi smisli slovenite.....ocigledno umen covek :):):)!!!!

strumics напиша:
Rekov deka Marx e pogresno sfaten od onie koi sakale da go primenat komunizmot vo praksa.Dali mozes ti,ili bilo koj drug,da vlezes u magazin(spored Marx ne postojat prodavnici,oti nema pari i merka za vrednost) i da zemes 1 kompjuter,oti samo tolku ti treba,1 leb,1 kola,1 farmerki ili bilo so? Znaci,sakav da kazam deka nivoto na coveckata svest ne e tolku razviena za da se premine vo komunizam.Ako imas prilika da procitas bilo so od Marx ke ti stane pojasno.Ovie nasive se zaebale vo svojata procenka.Svetot voopsto,odnosno covekot kako takov,seuste ne go dostignal toj stepen na svest da zivee vo komunizam.Marx predvidel deka prvi komunisticki zemji ke bidat Anglija i Germanija(za Germanija bas ne sum siguren),bidejki smetal deka tie prvi mozat da go dostignat toj stepen na kapitalizmot koj ke pocne da se unistuva sam sebe,pa drzavata mora da intervenira so otkup na privtniot kapital ili narodot so revolucija.
Jas licno ne se soglasuvam so taa teorija,vo delot za nastapuvanje na socijalizam i posle nego komunizam

Ти мешаш две многу важни работи, суштината на социјализмот и зборот социјализам. Кажи ми само што е толку драстично различно со денешното уредување на Норвешка, Шведска и други поразвиени земји со замислата на Маркс кон што треба да се движе развојот по капитализмот. Се надевам дека одговорот нема да биде дека општественото уредување во Норвешка се вика капитализам. Името е најмалку важно, важна е суштината и принципите на уредувањето. Сакал ти или не светот се стреми кон комунизам, а ти можеш за да си во право да си го викаш капитализам.

И не ми се дискутира појќе за тоа како ќе биде ако не постојат продавници итн. Апсурдно е да се разговара за тоа од позиција на денешната и одговорот секогаш ќе зависи од средината во која живее тој што одговара. Пример за да разбериш поубо шо ми е муабетот, водата е бесплатна, па не гледаме секој ден луѓе со кофи да полнат вода по градските чешми и секој пие колку што му се пие. Пробај да му докажеш на човек кој живее некаде во Африка или Арабија дека водата може да биде бесплатна.:ne: Размисли подобро сигурно ако се е бесплатно значи ќе нема вредност, па зошто тогаш ти би се затрупувал во “безвредни работи’’.

Concrete риспект најдобро ги разбира барем досега работите.

Sindikat напиша:
Ти мешаш две многу важни работи, суштината на социјализмот и зборот социјализам. Кажи ми само што е толку драстично различно со денешното уредување на Норвешка, Шведска и други поразвиени земји со замислата на Маркс кон што треба да се движе развојот по капитализмот. Се надевам дека одговорот нема да биде дека општественото уредување во Норвешка се вика капитализам. Името е најмалку важно, важна е суштината и принципите на уредувањето. Сакал ти или не светот се стреми кон комунизам, а ти можеш за да си во право да си го викаш капитализам.

И не ми се дискутира појќе за тоа како ќе биде ако не постојат продавници итн. Апсурдно е да се разговара за тоа од позиција на денешната и одговорот секогаш ќе зависи од средината во која живее тој што одговара. Пример за да разбериш поубо шо ми е муабетот, водата е бесплатна, па не гледаме секој ден луѓе со кофи да полнат вода по градските чешми и секој пие колку што му се пие. Пробај да му докажеш на човек кој живее некаде во Африка или Арабија дека водата може да биде бесплатна.:ne: Размисли подобро сигурно ако се е бесплатно значи ќе нема вредност, па зошто тогаш ти би се затрупувал во “безвредни работи’’.

Concrete риспект најдобро ги разбира барем досега работите.

Se te razbiram i se soglasuvam za skandinavskite zemji so ti gi naveduvas.Vo mojot post jas go obrazlagav Marx i negovata teorija od pozicija da objasnam ovde na forumot od kade poteknuva zborot komunizam i so e u sustina toa.Navedov i deka vo Makedonija i bivsite socijalisticki zemji toa so se slucuvase nemase vrska so socijalizam i komunizam od tipot na Marx.Se bese samo paravan za neviden grabez na bogatstvoto od lugjeto za nekoi t.n. povisoki interesi da ne kazam za Tito i partijata.Ako dobro procita,navedov deka coveckata svest treba da go postigne nivoto na razvoj za premin vo komunizam.E togas nema da razmisluvas ,,da se zatrupuvas so bezvredni raboti,,oti na takvo nesto nema ni da pomisluvas

Lenin i kompanija go promasile tajmingot,poradi nesozreani uslovi,a drugite gi vrsele najgolemite krazbi i dr. zlostorstva vo imeto na komunizmot,so spored mene,e vulgariziranje na teorijata i nejzina zloupotreba.Bas poradi toa e negativno mislenjeto za komunizmot,koj ne sme go ni osetile na svoja koza.

strumics напиша:
Lenin i kompanija go promasile tajmingot,poradi nesozreani uslovi,a drugite gi vrsele najgolemite krazbi i dr. zlostorstva vo imeto na komunizmot,so spored mene,e vulgariziranje na teorijata i nejzina zloupotreba.Bas poradi toa e negativno mislenjeto za komunizmot,koj ne sme go ni osetile na svoja koza.

Spomnav veke, ne go promasile, nema slucajnosti posebno ne na takov plan...
No site se smrtni i se se menuva, ne se menuvaat korenito rabotite vo period od 150-200 godini...treba vreme. A za lugeto : koj kakva sudbina imal da mu se sluci zivotot...trite narecnici ne se mala rabota :):):)!!!
Patem Marx , ama pojma nemal za IT revolucijata, eve ni za Internetov koj sepak go "komunizira" svetot......
Samo da ne go mavne toj svet...nekoj kamen od Sonceto, ili noev grip...ili nesto od 100 megatoni, se ke bide ....kako sto rekol dedo Marx :):):)!!!

strumics напиша:
Navedov i deka vo Makedonija i bivsite socijalisticki zemji toa so se slucuvase nemase vrska so socijalizam i komunizam od tipot na Marx.

Точно

Se bese samo paravan za neviden grabez na bogatstvoto od lugjeto za nekoi t.n. povisoki interesi da ne kazam za Tito i partijata.
:ne:
Глупости. Чаршиски муабети. Дај барем наведи докази каде и кога Тито украл пари од народот за лични интереси. Според кажувањата на мнозинството од оние кои живееја во тоа време се добива впечаток дека се работи за сосема спротивен случај на овој што ти го говориш.

Sindikat напиша:
Точно

:ne:
Глупости. Чаршиски муабети. Дај барем наведи докази каде и кога Тито украл пари од народот за лични интереси. Според кажувањата на мнозинството од оние кои живееја во тоа време се добива впечаток дека се работи за сосема спротивен случај на овој што ти го говориш.

A zasto sega imase proces na denacionalizacija?Zosto na mojot dedo,koj bil trgovec so tekstil,mu zele se od dukjanot,gi kornele daskite od podot za da najdat zlato(koe go nemalo),mu ja zele i kukjata(do skoro bese vo drzavna sopstvenost) i go ispratile da zivee vo toa so mu bilo kako ostava i magacin,a u kukjata uzivale voenite lica od JNA?
Uste pointeresno e da se spomene deka delovi od mebelot koj bil vo taa kuka se naogjale nekade na Vodno kaj togasnite ,,golemci,,.Ne e toa grabez?Toa e grabez,pod imeto na nacionalizacijata. Istoriska nepravda i plod na coveckata glupost so koja se narusuva imidzot na teorijata na komunizmot,kako so napisav prethodno,da ne se citiram pak samiot.
rekov deka kako teorija ne go poddrzuvam od prosta pricina so ne veruvam deka ke dojde do toa,bar ne vo skoro vreme,makar so kako so ti samiot kaza,a jas se sloziv vo vrska so skandinavskite zemji.Isto se slozuvam i so toa za opstoto gledanje na narodot za toa vreme.Licnite interesi ne veruvam deka bile titovi no sigurno tvrdam deka bile na onoj najniskiot esalon od toa vreme,bazirajki se na slucuvanjata vo mojata familija,na moite predci.Koga badzanakot na dedo mi mu odzel zemjiste za da izgradi kukja na istoto so e toa?Kolku i da polemizirame jas ja nosam svojata vistina so mene,i ti tvojata isto taka.Drugoto e se dzabe.

Од Тито се жалат само оние што не закачија станбени кредити и шо лежеле на голи оток(мада вториве сега пак го бараат). :)

Струмикс ти дефинитивно имаш причини за незадоволство и разбирам од каде потекнува таквата омраза кон некогашниот систем. Се сложувам дека тоа се случуваше со процесот на национализација. Ноа ако погледнеме објективно за разлика од ова твоето кое беше субјективно согледување на работите ќе дојдеме до заклучок дека со национализацијата дојде до формирање на едно бескласно општество во кое немаше големи земјопоседници кои се богатеа на грбот на пониските класи кои работеа само за опстанок.

Затоа убо рече секој си има своја вистина, а вистината која преовладува е дека народот беше задоволен од тој систем кој во тоа време фунционираше задоволително.

Vsusnost ima poveke vistini ...ama vistinska vistina e onaa koja ja prifaka 75-80% od narodot onie 20-25% se nezadovolnite.......problemot na MKD sega e sto e odnosot naopaku.
Smesen mi e narodecov koj vreka sol ke izede samo da bide po "modata" iako taa voopsto ne mu lezi:):):)!!! Baska mu ja prodavaat matni trgovci:):)!!

concrete напиша:
Vsusnost ima poveke vistini ...ama vistinska vistina e onaa koja ja prifaka 75-80% od narodot onie 20-25% se nezadovolnite.......problemot na MKD sega e sto e odnosot naopaku.
Smesen mi e narodecov koj vreka sol ke izede samo da bide po "modata" iako taa voopsto ne mu lezi:):):)!!! Baska mu ja prodavaat matni trgovci:):)!!

Баш така.:cuc:

П.С. Првата репутација шо ја давам за некој оди кај тебе.:) Риспект

Sindikat напиша:
Струмикс ти дефинитивно имаш причини за незадоволство и разбирам од каде потекнува таквата омраза кон некогашниот систем. Се сложувам дека тоа се случуваше со процесот на национализација. Ноа ако погледнеме објективно за разлика од ова твоето кое беше субјективно согледување на работите ќе дојдеме до заклучок дека со национализацијата дојде до формирање на едно бескласно општество во кое немаше големи земјопоседници кои се богатеа на грбот на пониските класи кои работеа само за опстанок.

Затоа убо рече секој си има своја вистина, а вистината која преовладува е дека народот беше задоволен од тој систем кој во тоа време фунционираше задоволително.

Jas ne go mrazam komunizmot kako teorija i opstestvo koe bi doslo kako plod na razvojot na covestvoto i ekonomijata.Ako mislis taka si me sfatil pogresno.Mislam deka dvajcata se slozivme deka ona so bese nareceno samoupraven socijalizam ili bilo kako so bese do 1991 ama bas nema vrska so teorijata.
Inace kapitalizmot e surovo opstestvo koe se bazira na vladeenjeto na kapitalot.Koj go ima kapitalot ima se.Koj nema kapital ja prodava svojata rabotna sila za da obezbedi pari.Na toj nacin i kapitalistot i rabotnikot ostvaruvaat prihod koj mora da e ekvivalenten so vlozenoto.Toa e Marx-ova teorija za naemininite.Toa so go izrece za eksploatacijata na rabotnicite od zemjoposednicite drzi,no vo feudalizmot.Ako zboruvame za kapitalizmot i zemjodelstvoto,tuka nemam informacii i moze da go prifatam tvoeto mislenje.Ne go napadnav Titovoto vreme i zivotot koj go imase prosecniot covek vo nego,ama daleku od toa deka i toa bese besklasno opstestvo.Togasnite direktori na opstestvenite firmi gradea i kuki i vili,kupuvaa stanovi,a dali obicniot rabotnik u istata taa firma mozese da si go dozvoli toa?U toa vreme postoeja zakoni za zemjisen i stanben maksimum koi vesto se izbegnuvaa.(ne sum jas sopstvenik,sopstvenik e kerka mi ili dr.bliska rodnina.)Bile dozvoleni po 2 sopstveni stana i 1 vikendica.Od kade posle 1991 izlegoa tolku pari u tie lugje(eks-socijalistickite direktori)?
Porano napisav deka smetam oti Marx ne go poddrzuvam za socijalizmot i komunizmot.Iskreno,teorijata mi se dopagja,ama vremeto koe go ziveeme ednostavno ne e sozreano za socijalizam i komunizam,a covekot uste pomalce.
Makedonija 1945 od nekoja prvobitna akumulacija na kapitalot skokna direktno vo socijalizam,neli?I spored teorijata na Marx sme preskoknale nekoj stadium,pa moze zatoa i 1991 padna.So se odnesuva do mene,jas nemam nekoi predrasudi kon teorijata,tuku sum protivnik na praksata od toa vreme.

Добро јас убаво реков дека тоа што се случуваше во времето на Тито беше задоволително, не перфектно, но задоволително, а посебно кога ќе го споредиме со развојот на земјите во тоа време. Значи точно е тоа дека бевме далеку од некаков комунизам, но сигурно е дека бевме поблиску од колку што е сега тоа.

П.С. Мислам дека е јасно како ќе се стигне до комунизам и кон тоа и води овој тек на општеството колку и да ви изгледа тоа нереално. Можеби ќе требаат повеќе од сто можеби и двесте години, но денот кога ќе настапи утопија доаѓа.:wink:

Vo praksa komunizmot se pokaza za nikade.Teoretski donekade e dobar no sepak e daleku od idealen tip na opstestvo.Premnogu ja potisnuva individuata i nacionalnata pripadnost.
Gledam nekoj ja spomena nacionalizacijata pa pogolem kriminal i glupost od toa nemase.Nacionalizacijata bese iskoristena za politicki presmetki a go unisti zemjodelieto i nezavisnite selani(eden od najcvrstite stolbovi na nacijata).

SLaCk напиша:
Vo praksa komunizmot se pokaza za nikade.Teoretski donekade e dobar no sepak e daleku od idealen tip na opstestvo.Premnogu ja potisnuva individuata i nacionalnata pripadnost.
Gledam nekoj ja spomena nacionalizacijata pa pogolem kriminal i glupost od toa nemase.Nacionalizacijata bese iskoristena za politicki presmetki a go unisti zemjodelieto i nezavisnite selani(eden od najcvrstite stolbovi na nacijata).

Само мала корекција, индивидуалноста и националното единство се антагонизми.

И Комунизмот никогаш не доживеал пракса..

nacionalna pripadnost rekov:) i toa e donekade tocno ako ja gledas individualnosta tolku siroko znaci individualizam vo site sferi na covekovoto postoenje.Niz ideologija kako komunizmot mnogu malku moze da dojde do izraz individualizmot a vo edno demokratsko opstestvo so zdrav nacionalizam vo nego mnogu poveke.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom