Што мислите за агностицизмот?

• Креатор на темата Креатор на темата wutanger
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 мај 2013
Мислења
3
Поени од реакции
2
Агностицизмот е филозофско убедување кое тврди дека човечкиот ум е неспособен да дојде до сознание дали постоењето на Господ е вистинито или невистинито.
Има ли овде некои агностицисти? Што мислите за агностицизмот?

Агностицизмот е филозофско убедување кое тврди дека човечкиот ум е неспособен да дојде до сознание дали постоењето на Господ е вистинито или невистинито.
Има ли овде некои агностицисти? Што мислите за агностицизмот?
Agnosticism is the view that the existence or non-existence of any deity is unknown and possibly unknowable. More specifically, agnosticism is the view that the truth values of certain claims—especially claims about the existence or non-existence of any deity, as well as other religious andmetaphysical claims—are unknown and (so far as can be judged) unknowable.[1][2][3] Agnosticism can be defined in various ways, and is sometimes used to indicate doubt or a skeptical approach to questions. In some senses, agnosticism is a stance about the difference between belief andknowledge, rather than about any specific claim or belief. In the popular sense, an agnostic is someone who neither believes nor disbelieves in the existence of a deity or deities, whereas a theist and an atheist believe and disbelieve, respectively.[2] In the strict sense, however, agnosticism is the view that humanity does not currently possess the requisite knowledge and/or reason to provide sufficient rational grounds to justify the belief that deities either do or do not exist.

Би потенцирал дека ако се водиме според дефиницијата тогаш правилниот превод е можеби неспособен.
Ова би го издвоил од дефиницијата:
In the popular sense, an agnostic is someone who neither believes nor disbelieves in the existence of a deity or deities, whereas a theist and an atheist believe and disbelieve, respectively.

Јас се водам по овој дел т.е се додека не се докаже дека постои или не постои сум агностик.

Јас мислам дека овој нашиов свет е пекол на некој друг многу напреден и поубав свет во кој грешниците ги праќаат на земјата.

Што мислите за агностицизмот?
De jure Сите сме агностици
De Facto Не постојат агностици

Зошто?
Никој не може да знае, може да се залажува дека знае.
Од друга страна
Јас се водам по овој дел т.е се додека не се докаже дека постои или не постои сум агностик.
Се додека не се докаже ..... Во меѓувреме што? Веруваш? Не веруваш?
Нема во верувањето нешто помеѓу. А да се докаже што? Кој бог од илјадниците?

Јас мислам дека овој нашиов свет е пекол на некој друг многу напреден и поубав свет во кој грешниците ги праќаат на земјата.
Можно е да е така ,гледајки ги работиве со се дешавет низ лудиов свет!:unsure:

Јас сум агностик за тоа дека ти го сфати значењето на агностицизмот.

Агностицизам за мене е тврдење дека е невозможно да се знае. Инаку ако речеш нема докази што го докажуваат ова или она тврдење, тогаш си едноставно скептик.

Јас во мојот свет со мои сфаќања знам дека не постои некој си друг кој е над мене во овој свет, во духовна смисла на потчинување.
Во мојот свет, каде што единствен "бог", или личност која највеќе ја ценам и верувам сум себеси и ова за мене преставува фундаментален закон и секое тврдење за "бог" надвор од мене ми е смешки и нема никаква смисла.
Можам да ТВРДАМ а не да се "запрашувам", или "верувам" во некоја си друга имагинативна "личност" на која треба да и се плашам, потклекнувам или молам НЕ постои. И сосема знам дека сум способен да го тврдам и сфатам тоа.
Затоа мислам дека агностицизмот ми е некако философија за најголемите скептици, и е многу лоша философија.
Зошто доколку веруваш во нешто ти имаш нешто на што се поткрепуваш, доколку веруваш во себе како единствен бог ти се поткрепуваш на себе,исто и во господ, но доколку не знаеш во што да веруваш.. е тогаш е лошо :)

Агностикот не е ниту филозоф, ни верник ни неверник ниту пак нешто слично. Тоа е едноставно кажано човек што заземал став(дошол до таа состојба, преку лично искуство) да не зазема никаква страна во однос на верувањето и неверувањето.. Скептик во права смисла на зборот...не како овие псеудо-атеист-скептици :D
Во глевно во однос на прашањето за Бог, ама не мора да значи.
Агностикот вика....Бог(по било која дефиниција) може постои, можеби не, сега за сега не знам но не значи дека нема да се смени тоа и да станам гностик. Не, гностик од типот на есените или слично, туку во смисла на знаење и не знаење. :)
Просто кажано...не може да биде попросто, одземи му ги верувањата на човек и ќе добиеш агностик. Е сега што ќе остане тоа е мистерија хахахахх
Ова е по сите нерешени мистерии, за сите решени мистерии( од страна на агностикот(т.е. гностикот)) тој прекинува да е агностик и станува човек што може да се пофали дека знае.

Значи....по однос на одредени прашања, човек може да биде гностик(во смисла на знаење), агностик, атеист и верник.
images

еве во прилог и една сликичка

Се додека не се докаже ..... Во меѓувреме што? Веруваш? Не веруваш?
Нема во верувањето нешто помеѓу. А да се докаже што? Кој бог од илјадниците?

Како мислиш нема помеѓу?

Ниту верувам ниту неверувам.
Можам да речам сеедно ми е дали постои или не.

Еве ако сакаш со атеистички јазик не верувам додека не се докаже спротивното.
Или по дефиницијата за атеизам недосток на верба(lack of faith in the existence of a deity)

Ако збориме лично за мене збор кој ме опишува во врска со ова прашање е скептик.(т.е не ја исклучувам можноста за постоење на „натприродни сили“ иако сум прилично убеден дека не постои такво нешто)

In the popular sense, an agnostic is someone who neither believes nor disbelieves in the existence of a deity or deities, whereas a theist and an atheist believe and disbelieve, respectively.
Агностикот не е ниту филозоф, ни верник ни неверник ниту пак нешто слично. Тоа е едноставно кажано човек што заземал став(дошол до таа состојба, преку лично искуство) да не зазема никаква страна во однос на верувањето и неверувањето..
Агностикот вика....Бог(по било која дефиниција) може постои, можеби не, сега за сега не знам но не значи дека нема да се смени тоа и да станам гностик. Не, гностик од типот на есените или слично, туку во смисла на знаење и не знаење. :)

Од погоре поставените мислења кои ги прочитав, во овие две изјави се пронајдов и се согласувам со нив. Лично немам некои пошироки сознанија на оваа тема и ме интересира што другите имаат да кажат, па и да поднаучам нешто повеќе. Ако моето верување/неверување во нештата (во случајов во бог), ме прави агностик по овие дефиниции, тогаш да, се декларирам како агностик.

1. Како мислиш нема помеѓу?

2. Ниту верувам ниту неверувам.
3. Можам да речам сеедно ми е дали постои или не.

4. Еве ако сакаш со атеистички јазик не верувам додека не се докаже спротивното.
Или по дефиницијата за атеизам недосток на верба(lack of faith in the existence of a deity)

5. Ако збориме лично за мене збор кој ме опишува во врска со ова прашање е скептик.(т.е не ја исклучувам можноста за постоење на „натприродни сили“ иако сум прилично убеден дека не постои такво нешто)
Контарадикторен си, одам по точките.
1. Нема ништо измеѓу верување и неверување.
2. Него што? Нема трето. Или си го притиснал прекинувачот и има светлина или не си. Ако се мислиш дали да го притиснеш, сепак сеуште не си.
3. Апатеизмот (рамнодушност кон прашањето) е својствен и за теимот и за атеизмот. Макар да е реткост кај теизмот.
4. Не со атеистички јазик со македонски јазик ти си кажа, значи не веруваш, ок, велком то да клаб.
5. Скептицизмот е здрава работа секаде. Ако си скептичен значи не потпаѓаш на верувањето. Ќе пребаруваш, истражуваш, ќе проверуваш...... Пак врти сучи се се сведува на верување/неверување.

Толку по точките.
Агностицизмот не е ништо друго туку измислена категорија за кукавичје бегство од атеизмот, пошто нели и самиот збор е страаааашен, анатемисан, и атеистите се многу лоши луѓе. Па дај ќе измислиме нешто трето.
Јас и претходно реков во суштина сите сме агностици, никој не знае, нит видел некој од мноштвото богови кои “постоеле“ и ќе “постојат“. Бидејќи зборот “агностик“ доаѓа од грчки а-(негација) и гносос-(знаење) испаѓа дека сите сме агностици.
Гностицизмот е пак заблуда, илузија што би рекол почитуваниот Bodhidharma. Оваа дихотомија (гностицизам/агностицизам) е само придавка кон теизмот или атеизмот. Или сликовито:
Agnostic v Gnostic v Atheist v Theist.png

Премногу фини дечки за да се декларираат атеисти или антитеисти.

Контарадикторен си, одам по точките.
1. Нема ништо измеѓу верување и неверување.
2. Него што? Нема трето. Или си го притиснал прекинувачот и има светлина или не си. Ако се мислиш дали да го притиснеш, сепак сеуште не си.
3. Апатеизмот (рамнодушност кон прашањето) е својствен и за теимот и за атеизмот. Макар да е реткост кај теизмот.
4. Не со атеистички јазик со македонски јазик ти си кажа, значи не веруваш, ок, велком то да клаб.
5. Скептицизмот е здрава работа секаде. Ако си скептичен значи не потпаѓаш на верувањето. Ќе пребаруваш, истражуваш, ќе проверуваш...... Пак врти сучи се се сведува на верување/неверување.

Поентата ми беше дефинициите како атеист, агностик итн не ми значат многу.
Сакам да кажам „не верувам со резерва“ т.е оставам шанса да ме убеди некој во спротивното.
Во констраст со „не верувам“, како сигурен сум дека не постои и не е можно да ме убедиш во спротивното.

Претпоставувам се разбравме.
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:27 ---
Знаев! Едноставно знаев дека Атеист ќе ја постира таа сликица. :D
Мислам дека добивам натприродни моќи or something...
Јас мислев да ја постирам ама после си реков почекај бе има тука луѓе со искуство кај си се залетал :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom