Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Agnosticism is the view that the existence or non-existence of any deity is unknown and possibly unknowable. More specifically, agnosticism is the view that the truth values of certain claims—especially claims about the existence or non-existence of any deity, as well as other religious andmetaphysical claims—are unknown and (so far as can be judged) unknowable.[1][2][3] Agnosticism can be defined in various ways, and is sometimes used to indicate doubt or a skeptical approach to questions. In some senses, agnosticism is a stance about the difference between belief andknowledge, rather than about any specific claim or belief. In the popular sense, an agnostic is someone who neither believes nor disbelieves in the existence of a deity or deities, whereas a theist and an atheist believe and disbelieve, respectively.[2] In the strict sense, however, agnosticism is the view that humanity does not currently possess the requisite knowledge and/or reason to provide sufficient rational grounds to justify the belief that deities either do or do not exist.Агностицизмот е филозофско убедување кое тврди дека човечкиот ум е неспособен да дојде до сознание дали постоењето на Господ е вистинито или невистинито.
Има ли овде некои агностицисти? Што мислите за агностицизмот?
De jure Сите сме агностициШто мислите за агностицизмот?
Се додека не се докаже ..... Во меѓувреме што? Веруваш? Не веруваш?Јас се водам по овој дел т.е се додека не се докаже дека постои или не постои сум агностик.
Можно е да е така ,гледајки ги работиве со се дешавет низ лудиов свет!Јас мислам дека овој нашиов свет е пекол на некој друг многу напреден и поубав свет во кој грешниците ги праќаат на земјата.
Се додека не се докаже ..... Во меѓувреме што? Веруваш? Не веруваш?
Нема во верувањето нешто помеѓу. А да се докаже што? Кој бог од илјадниците?
Агностикот не е ниту филозоф, ни верник ни неверник ниту пак нешто слично. Тоа е едноставно кажано човек што заземал став(дошол до таа состојба, преку лично искуство) да не зазема никаква страна во однос на верувањето и неверувањето..
Агностикот вика....Бог(по било која дефиниција) може постои, можеби не, сега за сега не знам но не значи дека нема да се смени тоа и да станам гностик. Не, гностик од типот на есените или слично, туку во смисла на знаење и не знаење.![]()
Контарадикторен си, одам по точките.1. Како мислиш нема помеѓу?
2. Ниту верувам ниту неверувам.
3. Можам да речам сеедно ми е дали постои или не.
4. Еве ако сакаш со атеистички јазик не верувам додека не се докаже спротивното.
Или по дефиницијата за атеизам недосток на верба(lack of faith in the existence of a deity)
5. Ако збориме лично за мене збор кој ме опишува во врска со ова прашање е скептик.(т.е не ја исклучувам можноста за постоење на „натприродни сили“ иако сум прилично убеден дека не постои такво нешто)
Контарадикторен си, одам по точките.
1. Нема ништо измеѓу верување и неверување.
2. Него што? Нема трето. Или си го притиснал прекинувачот и има светлина или не си. Ако се мислиш дали да го притиснеш, сепак сеуште не си.
3. Апатеизмот (рамнодушност кон прашањето) е својствен и за теимот и за атеизмот. Макар да е реткост кај теизмот.
4. Не со атеистички јазик со македонски јазик ти си кажа, значи не веруваш, ок, велком то да клаб.
5. Скептицизмот е здрава работа секаде. Ако си скептичен значи не потпаѓаш на верувањето. Ќе пребаруваш, истражуваш, ќе проверуваш...... Пак врти сучи се се сведува на верување/неверување.
Јас мислев да ја постирам ама после си реков почекај бе има тука луѓе со искуство кај си се залеталЗнаев! Едноставно знаев дека Атеист ќе ја постира таа сликица.
Мислам дека добивам натприродни моќи or something...