Сетирање на WRT54GL + ADSL интернет

• Креатор на темата Креатор на темата anemane
  • Време на започнување Време на започнување
анемане, а дали мора конекција да прави линксисот? Не ти одговара конекција да прави д-линкот а линксисот од него да зима интернет и да го дава натаму?

@SuBZerO
ovoj del sho si go napishal:
" Posle toa vlezi vo linksysot i odi na opcija da ti zema ip addresa od dchp(odnosno ke zima ip od DLINK ruterot) "
Neznam kako da go podesam Linksys da zema IP od Dlink.

Inaku taka i beshe najprvo podeseno, kako sho si napishal, no cesto sa javuvashe Ip conflict i i internetot pagjashe na nekolku sekundi - zatoa i barav drug nachin.

@Princ
Voopshto ne mi e biten rasporedot, bitno mi e samo da imam internet na site komjuteri i na ne padgja sekoi 5 sekundi ( ne mozam ni email da ispratam)

Ako imash nekoj predlog, te molam pishi

@SuBZerO
ovoj del sho si go napishal:
" Posle toa vlezi vo linksysot i odi na opcija da ti zema ip addresa od dchp(odnosno ke zima ip od DLINK ruterot) "
Neznam kako da go podesam Linksys da zema IP od Dlink.

Inaku taka i beshe najprvo podeseno, kako sho si napishal, no cesto sa javuvashe Ip conflict i i internetot pagjashe na nekolku sekundi - zatoa i barav drug nachin.

Ako imash nekoj predlog, te molam pishi
Ti se javuvalo zaso si imala 2 dhcp servera probaj ovaka

Ostavi go dlink so uklucen dchp i zakacen na internet linksysyot vkluci go kako client odnosno kako kom lan to lan porta i posle idi na slednovo:

1. Change the Internet Connection Type to Disable on the client router. Setup -> Basic Setup -> Internet Setup -> Internet Connection Type -> Disable
  2. Set the Gateway IP address of the client router(LINKSYS) to the LAN IP address of the host(D-LINK) router. Setup -> Basic Setup -> Network Setup -> Router IP -> Gateway
  3. For the client router(LINKSYS) router, under Setup -> Basic Setup -- Network Address Server Settings (DHCP) -- disable DHCP server. Only have the gateway router perform DHCP services. There can only be one DHCP server on any subnet (network) for reliable operation.
  4. Important ! Do Not use the DHCP forwarder either. It is equally as confusing to the network. The WDS bridge is exactly that, a bridge. All clients connecting to the repeater are bridged at the MAC layer to the primary radio and they will obtain their DHCP lease from the primary radio as though they were connecting directly to it.
Znaci na linksys imas minimalna konf skoro nisto i toj ke ti izigrava most za wirelesot i lanot.D-linkot ke ti bide na internet.

@SuBZerO
"Change the Internet Connection Type to Disable on the client router. Setup -> Basic Setup -> Internet Setup -> Internet Connection Type -> Disable "
Neznam kade da izberam Disable, bidejki na ovoj nacin kako sto kaza ti ima samo ( StaticIP, Automatic -DHCP, PPPoE i PPTP),

Vo vtoriot del:
Set the Gateway IP address of the client router(LINKSYS) to the LAN IP address of the host(D-LINK) router. Setup -> Basic Setup -> Network Setup -> Router IP -> Gateway - stoi 192.168.1.1 - Toa li treba??

- Dali treba na laptop kompj. da im vnesam manuelna IP ili ne ?

Sakam da prasham nesto:
Dali moze D-linkot celosno da go isklucam,t.e
Na Linksys da bidat povrzani laptop kompj. i so svic da gi povrzam desktop kompj., bidejki probav i taka - mreza imase no internet ne
Dali ovoj nacin e izvodliv, ako e Ve molam da mi kazete kako da go podesam Linksys -

Vidi sea za adsl ti treba modem.Linksys go nema.Imas opcija prvtaa sto ti ja pisav gore a vtorata ti e d-link uredot moze da go stavis da bide samo modem,togas linksysot ke bide za sve.Treta opcija javi se u telekom i pobaraj da ti go smenat d-link za klasicen modem.Ke te ubeduvaat i deka toj sto go imas raboti kako modem.Ako ne te mrzi mozes i nego da go setiras.Napamet ne mi teknuva kako bese ali ja mislam da se javis da ti dadat samo modem najdobra opcija ti e .Posle e lesno modemot ne se setira nisto na linksysot mu davas na WAN PPPOE opcija ,user i pass i tolku.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom