Се храниме здраво или се труеме?Кривецот е?

• Креатор на темата Креатор на темата zlaki
  • Време на започнување Време на започнување
Z

zlaki

Гостин
Подолг период размислувам на оваа тема и сфатив дека грешките ги правиме сами поради неупатеност и незнаење за конзумирање на здрави продукти.Како дел од грешките не се на наш личен товар туку на државата со своите институции и контроли како и корумпирани парољубци кои се задолжени за влез на исправна храна од странство.Македонија претензира како земјоделска земја каде се одгледува и успева голем број на овошје и зеленчук.Колку го негуваме и чуваме и употребуваме нашето домашно производство,а колку сме приклонети кон странското производство.Би сакал да прочитам ваше размислување и поширок осврт како и некои идеи за оваа тема СЕ ХРАНИМЕ ЛИ ЗДРАВО ИЛИ СЕ ТРУЕМЕ?КРИВЕЦОТ Е?,како прилог ќе наведам некои моменти од интернет кога бевме касно известени или известени од странски интернет портали за нашата храна во Македонија.
1, http://daily.mk/makedonija/kolku-e-bezbedna-hranata-vo-makedonija
2, http://faktor.mk/2015/06/01/srpski-...-od-marketite-zoshto-se-nebezbedni-za-jadene/
3, http://mkd-news.com/se-povlekuvaat-od-prodavnitsite-50-vrsti-mleko-vo-srbija-eve-koi/
доколку и вие имате некои сознанија за кои сум ги испуштил додадете на оваа тема...
2s14xlk.jpg

ebeuqd.jpg

240zwvd.jpg

Истото како што имаше вирус на производите од Екстра Меин.

За јајцата немам инфо, пошто информацијата е од денеска колку што гледам, али ова за млекото е 2 години старо. Тогаш имаше голема паника со афлатоксинот кој се нашол во млекото во количини над дозволеното заради исхраната на кравите (дури и некои смоки, оние на Соко штарк, имаа некое зголемено ниво на афлатоксини). Мој близок член на семејството вршеше анализи на млеката и тогаш стварно доста млека беа со афлатоксини. Сега е мислам океј во однос на тоа.

А дека не знаеме што јадеме, вистина е. Денеска не знаеш што е гмо, што не е, у што може да те начека бактерија у што не...

Поентата е шо ако не си го растел или ранел ти - какво е такво е. Немаш избор баш.
Најмногу што можеме да напраиме е да бираме кои продукти ги јадеме а колку е здраво тоа никој не знае.

После неколку лоши епизоди со тинекс, веро и остала банда на "супер супер најсупер маркети" почнав да си пазарам од село директно. Капак на се беа јајцата што ги земав од тинекс пред неколку дена, кои што од кога ќе ги отворев смрдеа на мрша а жолчkата комотно можеше да се преимени во љиљаковица.
Сега одам на нива, трампам стар компјутер, алишта, било што што немаат за вреќи храна или пак си плаќам поштено. Разликата е евидентна, доволно е јајце само да се спореди а не па останатите продукти. Башка и си садам тоа што ми треба, поисплатливо е. На страна што сум хипохондрик и не поштувам процесирана храна. Чисто сакам да си знам што внесувам, јас сум газда а не продавачот што ми продава муда за бубрези. Се надевам овој начин на живеење кој не е воопшто тренд, ќе се врати меѓу луѓето. Пред се за здравјето се работи, а тоа како што велеше народната со пари не се купува. Позз

После неколку лоши епизоди со тинекс, веро и остала банда на "супер супер најсупер маркети" почнав да си пазарам од село директно. Капак на се беа јајцата што ги земав од тинекс пред неколку дена, кои што од кога ќе ги отворев смрдеа на мрша а жолчkата комотно можеше да се преимени во љиљаковица.
Сега одам на нива, трампам стар компјутер, алишта, било што што немаат за вреќи храна или пак си плаќам поштено. Разликата е евидентна, доволно е јајце само да се спореди а не па останатите продукти. Башка и си садам тоа што ми треба, поисплатливо е. На страна што сум хипохондрик и не поштувам процесирана храна. Чисто сакам да си знам што внесувам, јас сум газда а не продавачот што ми продава муда за бубрези. Се надевам овој начин на живеење кој не е воопшто тренд, ќе се врати меѓу луѓето. Пред се за здравјето се работи, а тоа како што велеше народната со пари не се купува. Позз
Проблемот е што сме во едно стресно време, луѓето се фокусираат на кариера со цел да заработат повеќе и да однесат повеќе дома, неретко се случува да не се прави ручек туку некоја готова храна, да не зборам за одење до село, зимање на продукти, уште помалце за самостојно садење. Со подобар time management, можда и ќе може некоја од овие работи да се вметнат во брзиот начин на живот, али кога ќе видиш дека тука се децата, па треба да зачистиш по дома, да испереш. Време имаш само за викенд (мада сега се' почесто и за викенд се работи, освен јавната администрација).

Дај кажи каде набавуваш вака,и дали набавуваш и месо ?

[QUOTE
Уништени 5.000 јајца со поминат рок увезени од Србија
][/QUOTE]
http://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/unishteni-5000-jajca-so-pominat-rok-uvezeni-od-srbija
колку вредат овие 5000 евра за изгубено здравје на многу граѓани?А што ако резултира и со смртен случај?Целта ми е дека не се поправуваме на старите грешки и кога се работи за здравјето на граѓаните.Баш ме интересира доколку некој е запознаен да ни кажи што би било ако вакво нешто се случи во некои од западните земји?

Пред се за здравјето се работи, а тоа како што велеше народната со пари не се купува.

Таа изрека е излизтена и го има изгубено значењето.

Квалитетната и разноврсна исхрана директно подразбира и поголем буџет за потрошувачката кошница на едно семејство/домаќинство така да добро ситуираните лица кој во континуитет имаат парични средства да си обезбедат квалитетн
живот секогаш ќе имаат подолг и поздрав живот за разлика од оние сиромашните кој Паштета им заменува Квалитетен Месен Оброк.

Не би сакал да ја вртам дискусијата од социолошка гледна точка али таа е реалноста....

А тоа генерално земено дека самите сме си криви тоа. Апсолутно се согласувам. Немањето време е главна причина за лоша исхрана.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Проблемот е што сме во едно стресно време, луѓето се фокусираат на кариера со цел да заработат повеќе и да однесат повеќе дома, неретко се случува да не се прави ручек туку некоја готова храна, да не зборам за одење до село, зимање на продукти, уште помалце за самостојно садење. Со подобар time management, можда и ќе може некоја од овие работи да се вметнат во брзиот начин на живот, али кога ќе видиш дека тука се децата, па треба да зачистиш по дома, да испереш. Време имаш само за викенд (мада сега се' почесто и за викенд се работи, освен јавната администрација).
Да, многу е тешко да напраиш распоред во животот. Посебно ако те мрзи.
За децата не праам муабет. Али затоа индивидуално е, оправдувања не поштувам ич. Позз

Ехееееееееее, колку работи само до сега имаме изедено кои не се здрави, на кои рокот им поминал, па само датата ја смениле, на кои при растењето/производството им било додадено секаква хемија, се и свашта....................., ама пак ништо. Кон вакво нешто се реагира очигледно само кога ќе заболат од нешто илјадници луѓе, па пред јавноста мора де се изреагира со загриженост.

Ехееееееееее, колку работи само до сега имаме изедено кои не се здрави, на кои рокот им поминал, па само датата ја смениле, на кои при растењето/производството им било додадено секаква хемија, се и свашта....................., ама пак ништо. Кон вакво нешто се реагира очигледно само кога ќе заболат од нешто илјадници луѓе, па пред јавноста мора де се изреагира со загриженост.

А кој вика дека лошата храна се инфликтира веднаш по нејзиното конзумирање? Збориме за тивко убиство кое си го правиме свесно или несвесно... Од таа гледна точка е ова.. Исто како пушењето цигари или алкохолот....
Едно е ќе рече некој "Јадам се немам гајле видиме колкав џбитак сум" и после не си го видел десет години ликов и го гледаш на бандера залепен 48-50год.. си викаш тиии млад заминал... Пушташ абер Од што бе? Ти викаат Најлошото.. Се измачи кутриот....
Коа ќе почнат метастазите само ќе си го враќаш филмот дали можеше ова поинаку?

според мене Бранко е крив.

ontopic: мислам дека најсомнителната храна на нашиот пазар доаѓа од Србија, затоа избегнувам да купувам производи произведени во Србија.

А кој вика дека лошата храна се инфликтира веднаш по нејзиното конзумирање? Збориме за тивко убиство кое си го правиме свесно или несвесно... Од таа гледна точка е ова.. Исто како пушењето цигари или алкохолот....
Едно е ќе рече некој "Јадам се немам гајле видиме колкав џбитак сум" и после не си го видел десет години ликов и го гледаш на бандера залепен 48-50год.. си викаш тиии млад заминал... Пушташ абер Од што бе? Ти викаат Најлошото.. Се измачи кутриот....
Коа ќе почнат метастазите само ќе си го враќаш филмот дали можеше ова поинаку?
Да но еве да речеме се хранам здраво. Колку и да се трудам да се хранам здраво, она на пазарот што се нуди е чисти отрови. Патлиџанот не е веќе патлиџан како порано, туку е растен на вештачки начин и е прскан со триста хемикалии..........., колку и да сакаш да се храниш здраво, неможеш.
:)

Да но еве да речеме се хранам здраво. Колку и да се трудам да се хранам здраво, она на пазарот што се нуди е чисти отрови. Патлиџанот не е веќе патлиџан како порано, туку е растен на вештачки начин и е прскан со триста хемикалии..........., колку и да сакаш да се храниш здраво, неможеш.
:)
затоа треба декларација на сите производи со детали на потеклото на производот,време на траењето како и што содржи.Јас признавам не загледнувам многу на ова но затоа чувствувам некоја сигурност кога влевам во маркет и купувам,сиугурност ми влева тоа што не би се осудиле на некаква измама затоа што се поголем или голем бренд на продавници а секако и казните ЕНОРМНО големи.По се изгледа КАЗНИТЕ се МИНОРНИ а ние потрошувачите сме оставени на милост и немилост на таквите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom