Сè ќе биде во ред, не се секирај...

• Креатор на темата Креатор на темата CuCeNcE
  • Време на започнување Време на започнување
Па и јас тоа го викам понекогаш(сеа нормално зависи од ситуацијата).
Инаку, неможе да биде се во ред,ама треба малку самите да гледаме пооптимистички и да се надеваме дека се ќе биде во ред, така и кога друг ќе ми го рече тоа ниту ме повредел,ниту нешо слично.. напротив го сфаќам како да надеж за подобро.Е,сега колку можи да е подобро тоа никој не знае,ама кога-тогаш ќе биде се во ред. :)

pochituvam optimizam ja pochituvam i temava ... ne site sme zapnale nema napret nema vaka nema taka ....

no sepak za da bide se vo red... potrudete se od nered napravite red :) kje go dstignete togash ona shto go sakate

замисли си полјанка..зелена трева искосена..деца трчкаат наоколу ветре дува ама малку топло за да се чувствуваш пријатно..фризби лета на некоја страна куче си игра..некои девојчиња се смеат на глас и зборат на мобилен..се возат ролерки и велосипеди на патека..карши у кафичот иде некоја лабава музика ...паѓа метеор и сите умираат у пичку матер.

сите тие поткрепи и реченици ме поцетуваат на тоа дека треба да се смирам,да не се нервирам, зашо така ништо не решавам уствари..затоа и ми се потребни кога ќе ми е тешко или коа ќе имам некој проблем..(барем нервите ќе си ги сочувам),а проблемот као што рекоа повеќе у постовите кога тогаш,ке замине не некој начин..:wink:

Кога имам проблем кој сум решила да го споделам со некого, најмалку од се` очекувам да ми се каже дека ќе биде се` во ред и да не се секирам. Дури се случува и директно да кажам дека ме иритира тоа неосновано тврдење. Јасно е дека секоја мака поминува некогаш, но само затоа што го знаеме тоа, не е полесно да се преброди тешкиот период.
Од друга страна, јас не го практикувам тоа исто така. Можеби некогаш некој само тоа сакал да го чуе од мене, но не можам да мислам на убави моменти после некој икс период, кога некој ми кажува некој проблем. Кажувам дека ќе помине да, но дека до тогаш ќе биде страшно. Може да општиме илјада сати за да си се олесниме, да бараме реални начини за олеснување, ама страшно мразам празни, навидум оптимистички или утешителни муабети.

Го кажувам често и како автосугестија ми служи,но само затоа што го мислам.

А,го мислам во смисла дека за било каков проблем да станува збор,нервозата секогаш отежнува,а никогаш не помага и секогаш попаметна опција е да му пристапиш на проблемот најсмирено,рационално и трезвено,отколку да урлаш,кукаш и да се акаш од земја,нормално ако можеш.:)

Па кога ќе го кажам повеќе ставам акцент на "Не се нервирај",a дали ќе биде во ред или ќе биде полошо не можам да знам.Сигурно е само дека со нервоза не се решава проблем.

Само да сме здрави и живи, се` друго само ќе си дојде.Така си се тешам секогаш!:pipi:

Често ја слушам и често ја користам оваа реченица.. Можеби не е утешително во секоја ситуација но охрабрувачки е да се слушне затоа што како што кажа некој погоре навистина и ќе се оствари односно кој и да бил проблемот ќе помине, ќе се реши.. Некои работи колку и да изгледаат тешки и нерешливи убаво е кога има некој кој барем ќе се обиде да не утеши на овој начин и со тоа всушност да не натера да погледнеме и кон светлата страна на проблемот, да размислиме дека не е крај на светот дека има и полошо...:smir:

Уф ми се гади од таа реченица кога ке ми се спомне.Како да знаат дали ке биде во ред или не,балкански пророци да не се?
Ке биде?е ако не биде?
Реченицава се изговара само да те/ги утешиш оние кои се нервираат за некој проблем.Или па не се замарај,батали,се ке се реши...:tapp:
Можеби за момент ке утешат но сепак тоа не решава ништо а тој ке си продолжи да се нервира.
Секој кој не е на тоа место може да ја изговори таа реченица зошто не знае всушност како се осекаш.
Но уште повеке ме нервира кога зборат така божем не биле на тоа место.Демек заборавиле што им се случило ним:nesvest:
Не ја изговарам таа реченица пошто знам дека тоа не е ништо,односно не помага и знам како се чуствуваат во тој момент.

Не ја користам често оваа реченица.
Срашно ме нервира кога некој наместо совет ќе каже неешто во тој фазон ... без разлика дали советот е упатен за мене.
Од друга страна, има моменти, кога стварно незнаеш што да кажеш. Тоа ми е најбедно... па барем "се ќе биде ок",може да звучи поубаво од "незнам што да ти кажам".

Секогаш сам си се бодрам или барам некој близок за да ја пребродам кризата.
УТЕХА РУЛЗ!:smir::toe:

Кога сакам да се олеснам и да ги споделам проблемите со некој друг потсвесно очекувам тој некој друг што ништо незнаел за ситуацијата можеби целосно да ја разбере и сфати дури и подобро од мене и после све убаво да ми објасни и да ми даде некаква идеа за решение.. што нормално не се случува, и кога нема да се случи ке се напнам што воошто сум ја отворила темата и што слушам глупости... уште па коа ке дојде до момент не се секирај ке биде се ок.. ми се има десено и да бидам цела ке биде? од кај знаеш? ти кажа некој? зашто ми го кажуваш тоа? %&^*Y^&@#@!@#!@# (во циничен контекст се разбира)

Ау ужасно иритира. Ма да, ова е од немање што друго да кажеш.
Од кај знае тој некој дека ќе биде подобро?
Ако сам не си направиш, никој нема да ти направи.

Се зависи од искреноста и вистината во тие зборови. А како какви ќе ги процениме пред се зависи од самите нас. Од друга страна пак како ние ќе ги процениме зависи од тоа во каков однос и сродство сме со личноста која ни го кажала тоа. Јас лично сум личност што повеќе преферирам да ја разгледам целосната ситуација и според мое видување и размислување да дадам искрен совет, со шанси дека би и помогнала на дадена личност - истото го барам и за возврат. Но, некогаш и само еден збор може многу да ни значи, пак ќе кажам доколку се искрени и кажени од вистинска личност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom