Саудискиот принц ја гради највисоката зграда во светот

Довичински -

Довичински П.
Член од
26 ноември 2009
Мислења
1.205
Поени од реакции
674
Локација
Пехчево
Саудискиот милијардер, принцот Алвалид бин Талал денеска го претстави планот за изградба на највисоката зграда во светот во Џеда, на брегот на Црвеното море.
getImageThumbnail.axd

Висококатницата ќе биде повисока од илјада метри, а изградбата ќе трае повеќе од пет години. Тоа ќе биде централен објект на идниот Кралски Град, што принцот ќе го изгради во близина на Џеда.

„Изградбата на овој облакодер о Џеда испраќа финансиска и економска порака која не треба да се игнорира. Таа има политичка длабочина и на светот му порачува дека ние Саудијците вложуваме во својата земја, и покрај случувањата околу нас, немири и револуции“, рекол принцот Алвалид.

Кога ќе биде завршена, нова зграда ќе ја надмине и висината на Бурџ Калифа од Дубаи , зграда висока 828 метри, која моментално ја држи титулата највисок изграден објект на планетата. Бурџ калифа ја изгради компанијата „Емар пропертис“, а вреди 1,5 милијарди долари.

Кулата во Џеда ќе има хотел, луксузни станови и канцеларии, а ја дизајнира американската архитектонска компанија „Adrijan Smit i Gordon Hil"
najvisoka%20kula.jpg

getImageThumbnail.php

овие арапиве си ги мерат........
стандардите

Да биди и таму ВМРО на власт сигурно ќе ја урни :pos:

ova mi nalikuva ko ciganska falba

Незнам зошто Александар Македонски не го стаат таму место зградата можда сириец бил :ROFLMAO:

Чекај бе,само мене ли ми личи дека нема да успее проектов?
Прво,таа зграда нема да има стабилност,километар висока еј.
Второ,само за да стои исправена колкави темели треба да има.

Стабилна ќе е ! а за темелите ќе има пола километар темели само под земја ќе има 30 спрата :D

Чекај бе,само мене ли ми личи дека нема да успее проектов?
Прво,таа зграда нема да има стабилност,километар висока еј.
Второ,само за да стои исправена колкави темели треба да има.

Не се секирај ти..со пари све може ..и темели ќе направат и ќе стои ко пушка :D

Да биди и таму ВМРО на власт сигурно ќе ја урни :pos:
...или ќе изгради повисока.

Инаку, зашто да не. Нека гради бе.
Коа више неќе да ги даде парите на бројните сиромашни Муслимани од Мароко до Индонезија, тогаш боље нека гради со парите, неголи да финансира исламски екстремизам.
А баш сеа почна месецот на муслиманското добротворство... ова е извонредна прилика секој таков посветен богат Муслиман да им даде на другите, не толку среќни соверници. Со тој нивниот рамазански процент, овој гарант би можел да опраи барем една муслиманска држава што има проблеми.

Ајде некој граѓевинац шо учел статика да дај стручно мнение

Споменик си прај на патлако. Или можеби оти воопшто нема некој посебен патлак, па направил несто да се фали што му е големо.,

Споменик си прај на патлако. Или можеби оти воопшто нема некој посебен патлак, па направил несто да се фали што му е големо.,
Не разбирам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom