Сауди специјалитет: „макарона бел бешамел“

  • Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Vchera bev gostin na edna devojka od Saudiska Arabija koja dobro me nagosti. Se iznenadiv deka jadenjeto beshe relativno vkusno i slichno na nashata isrhrana. No imashe i nekoi interesni otstapuvanja koi bi sakal da gi spodelam so vas:

1. Prvo se jade desertot, vo sluchajov bakalava so f'staci. Tie ja vikaat "uarbat". Pokraj sherbetot, vnatreshnosta na baklavata ima mnogu lesen krem napraven od mleko i drugi dodatoci. Mnogu vkusno. Za da ne isteche kremot, korite na baklavata se obvitkani taka shto taa e
"zatvorena"kako kutija koga se zavitkuva so svechena hartija.

Uz desertot se servira PREKRASNO kafe vo mali fildzanchinja i na moe zaprepastuvanje ushte POPREKRASEN chaj od rozi ili mint (od familija na naneto). Inaku sekoja saudiska familija ima svoja kombinacija od "herbs and spices" koi gi stavaat vo kafeto, vo sluchajov "cardamom". Mintot na dotichnava familija go odgleduvaat vo Medina.


2. Imaat burek so meso, go vikaat "B'REK", koj e ist kako nasha pita ili m nogu slichen na nash burek (ne tolku vkusen), no vo nego stavaat tenko secheni parchinja od vareno jajce i/ili zelen luk.


3. Salata - "fetush" - koja e ista ili slichna na libanska salata.


4. Mandza od bamji koja se vika "bamya", kompiri, i oriz ("ruz") so mnogu zejtin. Dosta vkusno, posebno bidejkji bidejkji meshaat kompiri i oriz. So mandzata se jade bliskoistochen leb.


5. Juvki so sos od "beshamel" (so ili bez meleno meso). Dosta nevkusno, sosot za koj prv pat slushnav, a koj bil poznat, nemashe nikakov vkus. I po tri objasnuvanje ne doznav od shto se pravi sosot, koj pak e bel, neshto kako razvpdnet majonez/tatartar sos (toa e verojatno najbliskiot primer) no bez vkus.

Vo sekoj sluchaj interesno.

P.S. Na prashanjeto kako go pomiknuva slobodnoto vreme doma, veli za vikend odi "vo pustinja". :-)
 
Може објаснување за блискоисточниот леб? Од што е правен, каков е, сличен е на нашиот леб...?
 
Бамји, (бамњи) се јадат многу кај нас, баба ми задолшително става во турли тава, ама има и бамја манџа која ја прават мајка ми и баба ми и е вкуса,многу токму поради бамјите.
Бешамел сос се става и на лазањи инаку ако не се лажам се прави од млеко, путер и брашно.
 
Jadenjeto so bamjite ne beshe "suva" turlitava, tuku bash mandza, neshto kako gulash.

Bliskoistochniot leb e mnogu porazlichen od nashiot, mnogu e tenok, neshto kako pogacha samo nema sreda. Kaj toj leb ne "raste" kvasecot. Nashiot e kade, kade povkusen. Inaku obichno bliskoistochniov e bel, no ima i tnr. "pchenichen", neshto kako r'zhen kaj nas, odnosno pocrn. Jas takov jadev vchera.

Slichen na bliskoistochniot no mnogu porafiniran i duri povkusen od nashiot leb imaat indijcite, se vika "chapati", go ima vo razni verzii so kompiri, tenok kako kreker, itn.

Moi prijateli Evrei chesto mi kazhuvale predanija deka kogas Mozes gi vodel Evreite da gi spasi, nemale vreme da porasne kvasecot pa zatoa ostanale so takov leb.



nics-pita-bread.JPG
 
Misirkov, kako sto procitav, gledam deka te prejadile:wink:
Se cudam samo deka na pocetokot go sluzat desertot....:toe:
 
Imashe povod da me nagosti, dotichnata sakashe da se pokazhe, za diplomska se raboteshe.:wink:

Inaku medicinski e najdobro prvo desertot da go izedesh, barem taka mi reche taa, a toa sum go chul i prethodno.

Eve ushte eden vid leb slichen na bliskoistochniot, no daleku povkusen (avganistanski):

173841136_f480e735cc.jpg
 
Deneska bev na rucek kaj eden moj golem prijatel koj sto e libiec po poteklo.
Negovata pojava i intelekt...nacinot po koj sto znae de gi uprosti neshtata koga kazhuva neshto kako i zharta so koja shto zbori me pravat da bidam srekjen vo sekoj eden moment koj sto ke go pomineme zaedno!
Voedno...zbor si e zbor...nema mrdanje.Toa ke napravam...kratko,jasno i odsecno...i kamenja da pagjaat on ke go ostvari!
Imame nie zaednicki bitki...:pos2: ...nazalost ne smeam da postiram sliki.
Gotvi fantasticno.
Libijskata kujna e zbir na vkusovi koi sto se spoeni zaedno preku zacinite koi sto gi koristat.
Znaci....glavno jadenje:
Oriz so morkovi,grasak,kromid,luk,fide,susheno grozje sto se zaedno oddelno se sprema....
plus teleshko meleno meso koe sto prvo se `mie` i toa nezatopleno nekolku pati za da se anulira mirisot i prisustvoto na krv...posle se zatopluva na tigan so voda i pak se stava vo specijalniot sad-cedalka kaj sto se `mie` uste ednas.
Tek posle se przi zaedno so kromid i grashok.
Mesoto se dodava odgore na vekje staveniot oriz so zelenchuci,i najodgore dodava przheni bademi!
Vo dvata osnovni dela (orizot i mesoto) ima i zacini koi sto ovozmozuvaat skladnost na celoto ova kompletno jadenje.!
Salata. :
Sitno iseckani crveni i zeleni ljuti pipercinja,patlidjan,krastavica i kromid,so maslinki od gore,polieni so maslinovo maslo.
STRAVA!
Bash znaat da zgotvat i da jadat. :toe:
 
Zevsus prijatele i gurmane, bash mi e drago deka si uzhival so prijatelot vo ubavoto jadenje shto ste go zgotvile.

Pogledni sega kako se sprema na brzina Lemon Grass Clams (shkolki so "limonska treva"). Poslednovo e eden vid zelenchuk, kiselko e i mnogu zdravo, od nego se pravi prekrasna supa i mirisa epten ubavo.

1. Potrebni se slednive namirnici: skolki, limonska treva, luk, sos od ostrigi, sol, biber, i kafen/braon shekjer:


photo1.jpg





2. Se razbira nishto ne se pravi vo zhivotot bez przhen luk (kinesko pravilo od San Ce ;-)) i obichen luk koj zaedno
so przheniot se stava vo sitno iseckanata "limonska treva":

photo5.jpg



photo2.jpg





3. Stavi gi shkolkite ~5 minuti vo zovriena voda:

photo3.jpg





4. Stavi maslinovo maslo da se przhi, potoa koga kje pochne da "pecka" dodadi
ja limonskata treva so lukot, a potoa i 1/4 chasha sos od ostrigi:

photo7.jpg





5. Izvadi gi shkolkite od vodata i isushi gi. Potoa dodadi gi vo tavcheto zaedno
so 1/3 kafena lazhicka sol, malku biber. Po 1 minuta dodadi 1/4 chasha kafen
shekjer i edna chasha voda:

photo11.jpg






6. Neka se gotvat se dodeka ne pochnat da se otvaraat:

photo13.jpg






7. Izvadi studeno belo vino, stavi si prestilka ... i uzhivaj! Patem, ovoj v
id mali shkolki (small clams) se shmukaat zaedno so sosot okolu niv.
Mozhe da bide mnogu neuredno, no mnogu e vkusno:

photo14.jpg
:salut:
 
околу арапскиот леб- нешто многу ме потсеќа на турските и узбецките љепјошки
штета што човек нема каде и како да си порача тандир- па макра бил и помал, а мајстор за да си го направам сам - не сум:(
ќе си го сместам во двор и има да се насладуваме на ваквиве специјалитети
http://www.youtube.com/watch?v=YAsoBc2kBbs
 
Арапсково лепче се продава во Тинекс, по симболична цена од 25 денари за 7-8 парчиња.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom