- Член од
- 17 март 2005
- Мислења
- 11.493
- Поени од реакции
- 1.592
Vchera bev gostin na edna devojka od Saudiska Arabija koja dobro me nagosti. Se iznenadiv deka jadenjeto beshe relativno vkusno i slichno na nashata isrhrana. No imashe i nekoi interesni otstapuvanja koi bi sakal da gi spodelam so vas:
1. Prvo se jade desertot, vo sluchajov bakalava so f'staci. Tie ja vikaat "uarbat". Pokraj sherbetot, vnatreshnosta na baklavata ima mnogu lesen krem napraven od mleko i drugi dodatoci. Mnogu vkusno. Za da ne isteche kremot, korite na baklavata se obvitkani taka shto taa e
"zatvorena"kako kutija koga se zavitkuva so svechena hartija.
Uz desertot se servira PREKRASNO kafe vo mali fildzanchinja i na moe zaprepastuvanje ushte POPREKRASEN chaj od rozi ili mint (od familija na naneto). Inaku sekoja saudiska familija ima svoja kombinacija od "herbs and spices" koi gi stavaat vo kafeto, vo sluchajov "cardamom". Mintot na dotichnava familija go odgleduvaat vo Medina.
2. Imaat burek so meso, go vikaat "B'REK", koj e ist kako nasha pita ili m nogu slichen na nash burek (ne tolku vkusen), no vo nego stavaat tenko secheni parchinja od vareno jajce i/ili zelen luk.
3. Salata - "fetush" - koja e ista ili slichna na libanska salata.
4. Mandza od bamji koja se vika "bamya", kompiri, i oriz ("ruz") so mnogu zejtin. Dosta vkusno, posebno bidejkji bidejkji meshaat kompiri i oriz. So mandzata se jade bliskoistochen leb.
5. Juvki so sos od "beshamel" (so ili bez meleno meso). Dosta nevkusno, sosot za koj prv pat slushnav, a koj bil poznat, nemashe nikakov vkus. I po tri objasnuvanje ne doznav od shto se pravi sosot, koj pak e bel, neshto kako razvpdnet majonez/tatartar sos (toa e verojatno najbliskiot primer) no bez vkus.
Vo sekoj sluchaj interesno.
P.S. Na prashanjeto kako go pomiknuva slobodnoto vreme doma, veli za vikend odi "vo pustinja".
1. Prvo se jade desertot, vo sluchajov bakalava so f'staci. Tie ja vikaat "uarbat". Pokraj sherbetot, vnatreshnosta na baklavata ima mnogu lesen krem napraven od mleko i drugi dodatoci. Mnogu vkusno. Za da ne isteche kremot, korite na baklavata se obvitkani taka shto taa e
"zatvorena"kako kutija koga se zavitkuva so svechena hartija.
Uz desertot se servira PREKRASNO kafe vo mali fildzanchinja i na moe zaprepastuvanje ushte POPREKRASEN chaj od rozi ili mint (od familija na naneto). Inaku sekoja saudiska familija ima svoja kombinacija od "herbs and spices" koi gi stavaat vo kafeto, vo sluchajov "cardamom". Mintot na dotichnava familija go odgleduvaat vo Medina.
2. Imaat burek so meso, go vikaat "B'REK", koj e ist kako nasha pita ili m nogu slichen na nash burek (ne tolku vkusen), no vo nego stavaat tenko secheni parchinja od vareno jajce i/ili zelen luk.
3. Salata - "fetush" - koja e ista ili slichna na libanska salata.
4. Mandza od bamji koja se vika "bamya", kompiri, i oriz ("ruz") so mnogu zejtin. Dosta vkusno, posebno bidejkji bidejkji meshaat kompiri i oriz. So mandzata se jade bliskoistochen leb.
5. Juvki so sos od "beshamel" (so ili bez meleno meso). Dosta nevkusno, sosot za koj prv pat slushnav, a koj bil poznat, nemashe nikakov vkus. I po tri objasnuvanje ne doznav od shto se pravi sosot, koj pak e bel, neshto kako razvpdnet majonez/tatartar sos (toa e verojatno najbliskiot primer) no bez vkus.
Vo sekoj sluchaj interesno.
P.S. Na prashanjeto kako go pomiknuva slobodnoto vreme doma, veli za vikend odi "vo pustinja".
