Само за вегетаријанци (вегетеријански рецепти)

• Креатор на темата Креатор на темата ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Јадам месо...секакво....и не можам да си замислам вегетаријанец да сум...:toe:

Vegetarijanec sum okolu 7 godini.Super mi e,nemam nikakvi zdravstveni problemi,nitu pak nekogas mi se javila potreba ili zelba da kasnam meso.Voopsto ne sum strvna i ne mi smeta ako drugite okolu mene jadat meso.

Не сум вегетаријанец, не можам да бидам и да сакам, ми треба едноставно, вкусно ми е и тешко дека ќе се откажам во животот од месо.Околу рецепти:еве еден вегетаријански кој јас со задоволство си го јадам!
Полнети печурки!
Земете неколку поголеми печурки, извадете им ги дршките, и оставете ги само капчињата. Дршките ситно исечкајте ги и ставете ги во тава со масло, главица сечкан кромис, магдонос и малку лук.Пржете 5 мин, и додадете ситно сечкан домат(излупен)и оставете добро да се издинста, со сол, бибер и вегета.Потоа врс секое од капчињата печурки ставете од сосчето, изрендајте кашкавал, и во рерна 30 мин, да се потпечат, но да бидат сочни.Вкусно е, може и со лепче да си мацкаш...Ете, и месојадец сака да си ксне габи;)

Никогаш не би можела да бидам вегетаријанка... Ако не јадам месо , ако јадам нешто друго, се осеќам ненајадана и гладна.. Имаше еден период кога ми се згади малце месо, и пробав да не јадам, ама тие неколку дена се осеќав лошо..ми фалеше месото и кога му седнав после, се најадов ко човек..

Си јадам секакво месо, само телешко и јунешко не јадам... јунешко некогаш мислам дека во ќебапите ставаат, така си го јадам, ама поинаку не...
Инаку, највеќе си сакам свинско месо и не би можела да живеам на трева, како вегетеријанците. :icon_lol:
Тоа сега за сега, инаку не знаеме што ни носи судбината, можеби ќе го променам мислењето и вкусот. :)

Ма јадам секакво месо, телешко, свинско, од овци, од кози, абе секакво. Да ми дадат и од волк ќе јадам.

А да ве прашам, дали некој е јадел бел дроб од крава ? Уфф само колку е вкусен на скара, вреди да се проба. :helou:

Ако вегетаријанците ги сакаат толку животните што тогаш им ја јадат храната?:)))

Ако вегетаријанците ги сакаат толку животните што тогаш им ја јадат храната?:)))

и пак се поставува истото глупаво прашање ... која храна?! вегетаријанците да не јадат трева случајно?

Како прво не се сите -вегетаријанци-станати ради љубовта кон животните, значи тука се здравствените проблеми,на некои едноставно не им се свиѓа месото како храна,некои се чувствуваат поубаво и поздраво ако не конзумираат месо etc.

ја на пример не јадам многу месо ама ако продолжам со идење на погорните нивоа на јога знам дека и целосно ќе престанам да јадам. -тогаш едноставно душата односно организмот нема да ми дозволи да конзумирам месо.
некогаш на сред јадење ќе ми текне и ми се одјадува коа ќе помислам дека јадам месо! -значи од некое животно кое било живо суштество и имало душа пред да биде приготвено за јадење!! страшно!

:smir::smir: fala bogu neso i za vegetarijancite da se pise ;)) ja sum semivegetarijanec (jadam piletina )ali mn retko , kako mala sum jadela meso ali veke 8 godini neam probano neso takvo i mn sum gorda na toa..treba poveke da se prifati vegetarijanstvoto kaj nas...zdravo e.. znaci osven riba i piletina niso dr meso ne jadam...a stanav vegetarijanec od moralni i eti4ki pricini ... inaku od kaj mene doma samo ja sum vegetarijanec a moite doma se golemi gurmani za meso.. probajte vegetarinaski sendvi4 mmm nema niso poubavo od toa ,ovosje i zelencuk vo izobilstvo :) toa e :smir:

Како прво не се сите -вегетаријанци-станати ради љубовта кон животните, значи тука се здравствените проблеми,на некои едноставно не им се свиѓа месото како храна,некои се чувствуваат поубаво и поздраво ако не конзумираат месо etc.

ja stanav vegetarijanec radi ljubovta kon zivotnite i nikad nema da se smenam

Ај на страна тоа што некој станал, ја од секогаш сум била вегетаријанец, не јадам месо пошто не ми е убаво, а тие останати причини као "од жал за животните" нема везе, ако не го изедеш ти, ке го изеде некој друг, додека здравтвени причини се веќе друго, али дефинитивно мислам дека тешко ке му биде на некој да стане вегетаријанец. Зашо ја знам по мене дека никогаш не сум станала, туку од секогаш сум била :p

може ли да кажете некој вег.рецепт по можност со соја ?:se_ molam

може ли да кажете некој вег.рецепт по можност со соја ?:se_ molam
Оди во Виталија имаат секакви производи со соја од ќофте до јогурт и соини кикирики...(ако постои местово уште)

Иначе зборот ми беше дека немам ништо против вегетеријанци и месождерачи, ама сепак нели на организмот му треба одредена количина од се (масти, јаглехидрати и сл.), епа прашањето ми е од кај и внесуваат тие количини што ги содржи еден бифтек а ги нема во марула?

А знам привремено ако си вегетаријанец можеш доста да ослабеш, и подобро така отколку со некои диети.

Кога се зборува за вегетаријанец сите прво се факаат за тоа-јадеш или не јадеш месо.Ова е многу погрешно затоа што вегетаријанец е оној што јаде само производи од растително потекло-vegetacija и воопшто не јаде животински продукти.значи ако некој каже дека јас сум вегетаријанец а не јаде само месо а крка здраво јајца, млеко, и нивни продукти тогаш тој е далеку од вегетаријанец.Инаку јас си сум за продукти од животинско потекло.Али почитувам и туг исзбор.Не ми смета некој што е вегетаријанец ама само во вистинска смисла на зборот.:helou:

Кога се зборува за вегетаријанец сите прво се факаат за тоа-јадеш или не јадеш месо.Ова е многу погрешно затоа што вегетаријанец е оној што јаде само производи од растително потекло-vegetacija и воопшто не јаде животински продукти.значи ако некој каже дека јас сум вегетаријанец а не јаде само месо а крка здраво јајца, млеко, и нивни продукти тогаш тој е далеку од вегетаријанец.Инаку јас си сум за продукти од животинско потекло.Али почитувам и туг исзбор.Не ми смета некој што е вегетаријанец ама само во вистинска смисла на зборот.:helou:
Има неколку подгрупи на вегетаријанци,како на пример лакто-вегетаријанци,кои не јадат месо,но јадат млечни производи.
Не е само до нејадење месо па да биднеш вегетаријанец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom