Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
4dovs.jpg


Овие се ?
да
 
Материјал :

Една кеса чоко попс, 100-150 грама чоколадо за готвење, 1 маргарин, 160грама шеќер во прав, 4-5 големи лажици какао, 6 лажици мед, 50грама сусам.

Подготовка :
На загреана рингла се става маргаринот да се растопи, па го додаваш чоколадото и пази ринглата не премногу топла само колку да се растопат ... а не и да вријат..треба постојано да мешаш ...
Потоа го додаваш медот какаото шеќерот и сусамот ... и продолжи да мешаш ...
Тргни ја на страна и оставија смесата да се олади (ама не целосно) ...
Во голем сад стави го чоко попсот и со мешање додај ја смесата со маргаринот, чоколадото и ....
Земи цедалка за лимон...и свртија наопаку ...
наполни ја со смесата и почекај 20тина секунди .. па преврти ја.... капчиња ги викаше баба ми:icon_lol:

Што е “Чоко попс“ ???
 
Рецепт некој да не знае за пржени банани
Ja знам за пржени банани со карамел :pipi:

Потребни состојки:
- Банани
- 100 гр. шеќер
- 1 јајце
- чоколадни трошки
- брашно
- зејтин

Подготовка: Бананите се сечат на четвртина и се панираат прво во брашно, па во јајце. Се пропржуваат и се оставаат да се исцедат. Од шеќерот се прави карамел и се посипуваат бананите, а врз карамелот се наросува од чоколадните трошки.
 
Ми треба рецепт за пилешка каша ,на интернет најдов нешто на бугарски ,ама не знам дали е тоа истата пилешка каша која се готви тука ,а и не разбирам некои делови на бугарски.Значи ми треба пилешка каша која се подготвува само со брашно ,без кромид и други додатоци,пробав да напрвам ама не ми испадна ,не знам колку и кога брашното да го ставам, дали треба да се пропржи со масло,ве молам за помош ако некој знае
 
За 4 особи, потребни ти се следниве состојки:

- 1 кг стек
- 8 лажици брашно
- малку зејтин
-1 чешне лук (ако сакаш, не мораш да ставаш не менува ништо)
- вегета и сол.

Подготовка:
Месото се става да се вари со малку сол и вегета и кога ќе биде готово се сецка на коцки. Водата во која се варело пилешкото не се фрла.
Во тенџере на оган ставаш зејтин и го додаваш брашното на тивко (2ка) да се пропржи, заедно со ситно сецкан лук. Кога ќе зарумени сипуваш од водата во која се варело месото и постојано мешаш за да се добие густа смеса (5-6 кутлачи вода). Го додаваш месото, посолуваш по вкус и ја вариш кашата уште 5-10 минути.
П.с. ако не сакаш да ти биде бела кашата, тогаш откако ќе зарумени брашното со лукот, тргни го тенџерето од оган и додај 1 лажица црвен пипер, па потоа додавај ја водата.

п.п.с. Истите состојки само може да додадеш и едно канче кравјо кисело млеко откако ќе го упржиш брашното, пред да ја додадеш водата и нормално кога веќе ставаш кисело млеко, намалуваш од водата.
 
За 4 особи, потребни ти се следниве состојки:

- 1 кг стек
- 8 лажици брашно
- малку зејтин
-1 чешне лук (ако сакаш, не мораш да ставаш не менува ништо)
- вегета и сол.

Подготовка:
Месото се става да се вари со малку сол и вегета и кога ќе биде готово се сецка на коцки. Водата во која се варело пилешкото не се фрла.
Во тенџере на оган ставаш зејтин и го додаваш брашното на тивко (2ка) да се пропржи, заедно со ситно сецкан лук. Кога ќе зарумени сипуваш од водата во која се варело месото и постојано мешаш за да се добие густа смеса (5-6 кутлачи вода). Го додаваш месото, посолуваш по вкус и ја вариш кашата уште 5-10 минути.
П.с. ако не сакаш да ти биде бела кашата, тогаш откако ќе зарумени брашното со лукот, тргни го тенџерето од оган и додај 1 лажица црвен пипер, па потоа додавај ја водата.

п.п.с. Истите состојки само може да додадеш и едно канче кравјо кисело млеко откако ќе го упржиш брашното, пред да ја додадеш водата и нормално кога веќе ставаш кисело млеко, намалуваш од водата.

Е ова е домакинка :)
 
За 4 особи, потребни ти се следниве состојки:

- 1 кг стек
- 8 лажици брашно
- малку зејтин
-1 чешне лук (ако сакаш, не мораш да ставаш не менува ништо)
- вегета и сол.

Подготовка:
Месото се става да се вари со малку сол и вегета и кога ќе биде готово се сецка на коцки. Водата во која се варело пилешкото не се фрла.
Во тенџере на оган ставаш зејтин и го додаваш брашното на тивко (2ка) да се пропржи, заедно со ситно сецкан лук. Кога ќе зарумени сипуваш од водата во која се варело месото и постојано мешаш за да се добие густа смеса (5-6 кутлачи вода). Го додаваш месото, посолуваш по вкус и ја вариш кашата уште 5-10 минути.
П.с. ако не сакаш да ти биде бела кашата, тогаш откако ќе зарумени брашното со лукот, тргни го тенџерето од оган и додај 1 лажица црвен пипер, па потоа додавај ја водата.

п.п.с. Истите состојки само може да додадеш и едно канче кравјо кисело млеко откако ќе го упржиш брашното, пред да ја додадеш водата и нормално кога веќе ставаш кисело млеко, намалуваш од водата.
Фала многу девојко , златна си:cuc:(y)
 
Иам слушнато дека е многу здрава.
 
Каква комшика имам значи...
Тоа е чудо едно!
 
За 4 особи, потребни ти се следниве состојки:

- 1 кг стек
- 8 лажици брашно
- малку зејтин
-1 чешне лук (ако сакаш, не мораш да ставаш не менува ништо)
- вегета и сол.

Подготовка:
Месото се става да се вари со малку сол и вегета и кога ќе биде готово се сецка на коцки. Водата во која се варело пилешкото не се фрла.
Во тенџере на оган ставаш зејтин и го додаваш брашното на тивко (2ка) да се пропржи, заедно со ситно сецкан лук. Кога ќе зарумени сипуваш од водата во која се варело месото и постојано мешаш за да се добие густа смеса (5-6 кутлачи вода). Го додаваш месото, посолуваш по вкус и ја вариш кашата уште 5-10 минути.
П.с. ако не сакаш да ти биде бела кашата, тогаш откако ќе зарумени брашното со лукот, тргни го тенџерето од оган и додај 1 лажица црвен пипер, па потоа додавај ја водата.

п.п.с. Истите состојки само може да додадеш и едно канче кравјо кисело млеко откако ќе го упржиш брашното, пред да ја додадеш водата и нормално кога веќе ставаш кисело млеко, намалуваш од водата.

Доколку брашното се мери со супени лажици, тогаш ова е премногу брашно! Ќе биде многу густо, се` едно што се работи за кило пилешко и скоро литар вода. Брашното треба да биде пола, односно 2 - 3 лажици.
Кога ќе се стави испрженото брашно може да се стави и 2 ливчиња ловор, црн пипер и малку сенф.

Јас не ја заспржувам после со црвен пипер, поубава ми е без пипер, ама ќе пробам со киселово млеко. Јас си ја правам како баба ми што си ја правеше, пилешчо (може и со батаци, што се најде - тоа), брашно, вода, лук, кромид, црн бибер и ловор, а се испурјачив во последниов период, па сенф ставам во се` живо.
 
Доколку брашното се мери со супени лажици, тогаш ова е премногу брашно! Ќе биде многу густо, се` едно што се работи за кило пилешко и скоро литар вода. Брашното треба да биде пола, односно 2 - 3 лажици.
Кога ќе се стави испрженото брашно може да се стави и 2 ливчиња ловор, црн пипер и малку сенф.
Jaс 2-3 лажици брашно обично ставам во манџи, како запршка.
Башка што кашата треба да биде густа и е за 4 лица.
Секој со свој рецепт и мерки :)
 
Jaс 2-3 лажици брашно обично ставам во манџи, како запршка.
Башка што кашата треба да биде густа и е за 4 лица.
Секој со свој рецепт и мерки :)

Ааа, јас со 8 лажици брашно само раванија правам. :pos: Се согласувам дека сите си имаме свои рецепти и секој си тера по нив.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom