Сакам да бидам веб дизајнер :)

• Креатор на темата Креатор на темата ElectroSpanish
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 ноември 2010
Мислења
42
Поени од реакции
3
Ме интересира што се треба да се научи за да се биде успешен вед дизајнер? Од она што лаички го знам или сум го слушнал некаде сфатив дека е потребно да се знае:
- HTML
- CSS
- PHP
- MySql
- JavaScript
- JQuery
- Dreamveawer
- Flash и сл...

Исто така ме интересира каде во Македонијава може да се добие квалитетно образоавние од овој тип? (на кои факултети или приватни образовни институции?)

Досега сум чул за Семос и Александрија како едни од најдобрите.. Е сеа, како додаток на тоа сум чул дека оние од Александрија во добри 90% од случаите полесно наоѓаат работа, додека другиве често се и незадоволни од добиеното знаење.. Значи ова се муабети, кои може и да не се точни, т.е. анти-реклама спроведена од едните против другите.. Како и да е, доколку некој имал искуство или одблиску знае како стојат работиве нека сподели информации :) И секако, дали од листата горе, само тоа е потребно да се знае? :)

- HTML
- CSS
- PHP
- MySql

Имај во предвид дека неможеш се да работиш во Веб дизајнот најдобро се учи со повеќе колеги и прочитани книги ,Александрија може само да те запознае со основни техники за се друго самиот.

За да бидеш добар и успешен веб дизајнер не треба толку да бидеш програмер , колку што треба да бидеш уметник , односно да имаш уметницко око , зосто на крај со тоа ќе ги продаваш дизајните .. а што се однесува до тоа што треба да научиш , горенаведените работи се повеќе од доволно

Ако сакаш да си само Веб дизајнер што јас подразбирам да го работаш само графичкиот дел на една веб апликација/сајт тогаш доволно ти е само Photoshop другиот дел ќе го завршат програмерите односно сецкањето на дизајнот. Мој совет е да почнеш само со Photoshop, така најдобро ќе видиш дали имаш око за дизајн, ако не те бива тогаш прочни со програмирање.

За дизајн треба дарба тоа е еден вид на уметност, можеш и на лист хартија да дизајнираш веб сајтови/апликации а програмирањето е знаење односно цела наука. Многу деца што сега се запишуваат на факултет ги мешаат овие два поими и сите мислат дека програмирање е дизајнирање на веб сајтови.

А технологиите кои ги наведе воопшто не ти требаат за да си веб дизајнер, отвори Photoshop или Ilustrator и почни со дизајн :)

Ако сакаш да си само Веб дизајнер што јас подразбирам да го работаш само графичкиот дел на една веб апликација/сајт тогаш доволно ти е само Photoshop другиот дел ќе го завршат програмерите односно сецкањето на дизајнот. Мој совет е да почнеш само со Photoshop, така најдобро ќе видиш дали имаш око за дизајн, ако не те бива тогаш прочни со програмирање.

За дизајн треба дарба тоа е еден вид на уметност, можеш и на лист хартија да дизајнираш веб сајтови/апликации а програмирањето е знаење односно цела наука. Многу деца што сега се запишуваат на факултет ги мешаат овие два поими и сите мислат дека програмирање е дизајнирање на веб сајтови.

А технологиите кои ги наведе воопшто не ти требаат за да си веб дизајнер, отвори Photoshop или Ilustrator и почни со дизајн :)
Добро кажано , но од технологиите , сепак мислам дека веб дизајнер треба да знае html+css ... без тоа небива :)

Пожелно е ама не и задолжително :)
зависи каков пристап на работа ќе има компанијата , но html + css се решенија за дизајн на темлети за многу денешни веб платформи , ако веќе си тргнал само со фотошоп и работата оди добро , тогаш многу луѓе не би се фатиле со нешто ново , но за мене , секогаш треба да се учи што е можно повеќе и да се биде во тренд со новите технологии :)

Немора .php
Јас користам Фотошоп, рака (мојата, цртежи), html и jquery ако треба.А, да и css ofc. :)

Генерално за дизајн, сега за сега Photoshop и Illustrator ми одат ок, уште учам (од видео туторијали) ама работите ги разбирам и генерално лесно ми оди.. А продуктите од тој напор досега биле добро оценувани, како за аматер :)
Истовремено ми е и предизвик да го научам „програмерскиот дел“, чепкам нешто HTML и .css ама мислам дека професионална помош (обука) добро би ми дошла. Е сега се двоумам помеѓу Александрија и Семос.. сакам да го направам правиот избор (во однос на програма и квалитет на предавање) бидејќи, да не се лажеме станува збор за големи пари :)
Така да, ако може за тоа некој нешто за тоа да каже повеќе..

п.с. По евентуално завршување не некој курс од горенаведениве, дефинитивно нема да останам на тоа знаење, upgrading is a must! :)

Генерално за дизајн, сега за сега Photoshop и Illustrator ми одат ок, уште учам (од видео туторијали) ама работите ги разбирам и генерално лесно ми оди.. А продуктите од тој напор досега биле добро оценувани, како за аматер :)
Истовремено ми е и предизвик да го научам „програмерскиот дел“, чепкам нешто HTML и .css ама мислам дека професионална помош (обука) добро би ми дошла. Е сега се двоумам помеѓу Александрија и Семос.. сакам да го направам правиот избор (во однос на програма и квалитет на предавање) бидејќи, да не се лажеме станува збор за големи пари :)
Така да, ако може за тоа некој нешто за тоа да каже повеќе..

п.с. По евентуално завршување не некој курс од горенаведениве, дефинитивно нема да останам на тоа знаење, upgrading is a must! :)
Пред све мораш да најдеш некој што ке ти покажува, некој со искуство

Од мои искуства(добри и лоши)пред се треба да си заинтересиран за оваа работа(не е само плукни залепи)да, ти требаат тие програмски јазици но истотака ти треба да знаеш и графички дизајн(фотошоп, илустратор, флеш итн.)од кога ќе го научиш сево ова земи и пишувај кодови(изработувај ја веб страната)потоа од кога ќе завршиш со еден дел земи отворија со пребарувач и види ја дали одговара со димензиите(пикселите)што се од еден до друг крај на пребарувачот(земи и метро ако не си добар на око)и после види направи измени на тоа што не чини, направи го подобро тоа што чини, завршија веб страната, прати ја нa некои пријатели по имеил за да добиеш корисни информации за тоа што тие сакаат и ценат кај еден веб сајт. Од кога ќе го завршиш сево ова ти требаат пари за хост и домеин и после тоа готов си.
Поздрав ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom