Рок музика од 60-тите и 70-тите

• Креатор на темата Креатор на темата -flower child-
  • Време на започнување Време на започнување
У бре 4 групи на 4 страни се вртат, а ги нема

Roling Stones
Steppenwolf
The Who
Jethro tull
Creedence Clearwater Revivial
The Kinks
blue cheer
Frank Zappa
The velvet underground
Yardbirds
T-Rex

.................

Se sto e iskocilo u 60-tite i 70-tite e TESKA TAPA osven punkot, toa se postue, bendovi kako Ramones,Iggy Pop,Sex Pistols,Clash,Misfits i dr mi se cool, si gi pustam od vreme na vreme(ma da veke ne me udarat u srce kako porano ama ok) a grupi kako Rolling Stones,Led Zeppelin,Beach Boys,Black Sabbath, mozat voda da im nosat na pankercinjata.... :wink::wink:

Se sto e iskocilo u 60-tite i 70-tite e TESKA TAPA osven punkot, toa se postue, bendovi kako Ramones,Iggy Pop,Sex Pistols,Clash,Misfits i dr mi se cool, si gi pustam od vreme na vreme(ma da veke ne me udarat u srce kako porano ama ok) a grupi kako Rolling Stones,Led Zeppelin,Beach Boys,Black Sabbath, mozat voda da im nosat na pankercinjata.... :wink::wink:

Панкерите настанаа од луѓе кои не знаат да свират. Така се береа и си праеа бендои, “Ти бе знаиш да свириш гитара ?? Не! е тогаш ќе ни свириш гитара во панк бендо“ Па само види на концертите како публиката ги плука ко ќе свират, тоа значи дека се очајни.

Панкерите настанаа од луѓе кои не знаат да свират. Така се береа и си праеа бендои, “Ти бе знаиш да свириш гитара ?? Не! е тогаш ќе ни свириш гитара во панк бендо“ Па само види на концертите како публиката ги плука ко ќе свират, тоа значи дека се очајни.
Не, туку панкот настана од премногу цепидлачења на тие што знаеа да свират. Очигледно дека скурчува да свириш 20 минутни солажи.

covek, vidi edna rabota..... muzikata ne e samo svirenje akordi,solazi i sto ti znam ja...Taj poim predstavuva mnogo povekje. Svirenjeto e samo 50%(ako ne i pomalce) Muzikata predstavue ideologija,nacin na zivot,mislenje za svetot,stil na oblacanje, ponasanje i mnogo drugi stvari sto ne sa povrzani so notite.... taka da razmisli malce pred da pisues...

covek, vidi edna rabota..... muzikata ne e samo svirenje akordi,solazi i sto ti znam ja...Taj poim predstavuva mnogo povekje. Svirenjeto e samo 50%(ako ne i pomalce) Muzikata predstavue ideologija,nacin na zivot,mislenje za svetot,stil na oblacanje, ponasanje i mnogo drugi stvari sto ne sa povrzani so notite.... taka da razmisli malce pred da pisues...
Со такви муабети се вадат оние кој не знат да свират, а свират. Постојат и типои кои прат концерти и прат бучава маваат по ламарини и гребат со метални предмети и то го викат алтернаторна музика , али тие можат да лажат други дека е тоа музика. Се знае што е музика, ако на некоја песна не можеш да станеш и да заиграш - посери му се на музиката.

Имаше еден панкер од горна мала кај нас беше в аустралија и тамо го примија в панкери и шеташе со парамани нанижан, скинати алишта и истриган ко за на мајтап, е тој имаше обичај (од ко се запанкери) наместо добар ден, да плука по луѓето, али не беше лош пошто секогаш после се извинваше “Чичко Веле извини то те плукам ради имиџо панкерски“

Deep Purple, The Doors, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Melanie Safka, Joan Baez, Janis Joplin, Jethro tull, Rolling Stones, Bob Marley,Bad Company, Simple Minds, Bob Dylan... и уште мн слушам :)))

Можев се' да повлечам, ама ај си реков само Зеплин. Секс Пистолс со изваден ЕДВАЈ еден албум каде што нема ништо покомплицирано од удирање празни жици, се подобри од ВРВОТ во музиката?

Панкот бил идеологија во музиката каде што „ништо не требало да биде свето“, односно требало да го врати РОКОТ таму каде што го започнале Џин Винсент, Чак Бери, Бил Халеј и тн. Ама, премногу панкериве кои воопшто не знаат да свират завлегоја во идеологија која ним им одговара, и сето тоа го претворија во лакрдија,
Панкот е како комунизмот, никогаш не ни постоел.

Инаку, во врска со темата ...
Рокот припаѓа на 60тите и 70тите. Понатаму нема ... претходно е нашминкан безобразен рок ен рол.
Led Zeppelin нормално, Yardbirds, The Beatles, Doors, Black Sabbath, Cactus, Armageddon, Vannila Fudge, Traffic, Spencer davis Group, John's Children (покасен T. Rex), Uriah Heep, Bob Dylan, The Eagles, Tom Waits, Kiss, Judas Priest, Scorpions, .... има многу квалитет и квантитет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom