Роденденски торти

• Креатор на темата Креатор на темата Mary Poppins
  • Време на започнување Време на започнување
И преубави се посебно со нестле фил и чоколадна :vozbud:
п.с.Само вагата треба да си ја однесам у подрум :pos:

Хаххаа, чоколадната и домашната..... ааааааааааааааааааааааааааа .... никаде нема подобри торти...затоа и вагата може да почека;)

И јас земам скоро секогаш од Шарлота затоа што ми е на 500 метри .. па ме мрзи од Центар или Аеродром да влечкам кутии со торти....па уште ако е никакво времето... хах

И да..роденденската торта ми е важно да е .. чоколадна...да нема премногу шлаг(или хопла сеедно) и да има многу лешници, бадеми итн како домашната од Шарлота:icon_lol:

Хаххаа, чоколадната и домашната..... ааааааааааааааааааааааааааа .... никаде нема подобри торти...затоа и вагата може да почека;)

И јас земам скоро секогаш од Шарлота затоа што ми е на 500 метри .. па ме мрзи од Центар или Аеродром да влечкам кутии со торти....па уште ако е никакво времето... хах

И да..роденденската торта ми е важно да е .. чоколадна...да нема премногу шлаг(или хопла сеедно) и да има многу лешници, бадеми итн како домашната од Шарлота:icon_lol:
оваа Шарлота нели ја затворија поради нехигиена ?o_O

eggless+chocolate+cake.jpg

Инаку..во торти ич не сакам многу шлаг...може да се онесвестам ...:icon_mrgr:

Eгзотик торта

Потребни состојки:
- 10 jajца
- 400 гр. шеќер во прав
- 300 гр. сецкани ореви
- 2 лажици јаболков оцет
- 4 лажици брашно
- 3 лажици густин
- 1 филџан млеко
- 350 гр. маргарин
- 200 гр. чоколадо за готвење

Подготовка на пандишпан:
10 белки се матат со 200 гр шеќер во прав,300 гр сецкани потпечени ореви, 2-3 лажици оцет, 3-4 лажици брашно и малку пециво. Смесата се истура во плехот од рерна обложен со хартија за печење и печете 15-20 мин. во загреана рерна на 200 степени.

Подготовка на прв фил:
4 жолчки и 4 лажици шеќер во прав се матат и се варат на пареа. Се додаваат 3 лажици густин измешан со 1 филџан млеко.Се вари густ крем.Откако ќе се излади се додава 150 гр изматен маргарин со 3 лажици шеќер во прав.

Подготовка на втор фил:
6 жолчки и 4 лажици шеќер во прав се матат па се варат на пареа. Се додава 200 гр чоколадо и откако ќе се излади се додава 200 гр. изматен маргарин со 2 лажици шеќер во прав.
Тестото се дели на 3 дела и наизменично се филува со двата фила.

Вака треба да изгледа парче егзотик торта
egzotik-torta.jpg

п.с.Кога и да правите торти во кои е наведено дека маргарин се додава во изладен фил, да знаете дека тој треба да биде стварно ладен а не млак. Пошо ќе добиете пивтија торта :icon_lol:
п.п.с.А за да не ви фаќа филот кора додека се лади прекријте со влажна крпа ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom