Ритуали на маите

• Креатор на темата Креатор на темата ogi_bt
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 ноември 2007
Мислења
42
Поени од реакции
0
dali znaete nekoj interesni rituali sho gi pravele maite?jas znam deka..zrtvovale luge za da go nahranat bogot,mu go vagale srceto na covekot..mu ja se4ele glavata,i ja frlale po skalite i teloto isto taka..malce grozno..se izvinuvam..ako znajte neso..pls:)

dali znaete nekoj interesni rituali sho gi pravele maite?jas znam deka..zrtvovale luge za da go nahranat bogot,mu go vagale srceto na covekot..mu ja se4ele glavata,i ja frlale po skalite i teloto isto taka..malce grozno..se izvinuvam..ako znajte neso..pls:)

Ова сум го гледал на филмот Апокалипто..

Оги,
Ова што погоре го опишуваш е дел од ритуалното жртвување на Ацтеките. Apokalipto е филм за тоа. Во филмот заробениците се мајански племиња, чија цивилизација уште тогаш е во длабок залез. Ритуалите на Маите не се толку крволочни...

go imam gledano apokalipto..ama ne znaev tocno koj se koj..:)ako znajte neso pojke..super bi bilo da kazite..

[quote=ogi_bt;965798]dali znaete nekoj interesni rituali sho gi pravele maite?jas znam deka..zrtvovale luge za da go nahranat bogot,mu go vagale srceto na covekot..mu ja se4ele glavata,i ja frlale po skalite i teloto isto taka..malce grozno..se izvinuvam..ako znajte neso..pls:)[/quote]

Si gi pomeshal civilizaciite,ovoj ritual go upotrebuvale Actekite osobeno se pronajdeni (najmnogu) zrtveni oltari vo okolinata na Mexico City

ne e nisto pomesano i maite i actekite pravele takvi rituali ali actekite bile daleku pobrutalni ! znaci legendite govorat deka vo vremeto na bogot Quetzalcoatl lugeto ziveele vo harmonija imalo prosperitet vo site oblasti bilo zabraneto zrtvuvanje na luge ! no potoa legendite raskazuvaat deka doslo do borba megu bogovite vo koja Quetzalcoatl izgubil i moral da si otide no vetil deka eden den ke se vrati i od togas doagaat na vlast drugite bogovi koi povtorno vovele zrtvuvanje na luge koi ocigledno uzivale vo toa i se hranele so taa energija sto bila producirana od strav na lugeto izmacuvanjata ama i se hranale so covecko meso !

Да, помешано е.
Прашањето дадено во првиот пост од темава е дали знаеме други крвави ритуали на Маите, освен веќе опишаниот/ите. Опишаните ритуали се чисто Ацтечки. Мајанските ритуали го ставаат акцентот, пред се, на себежртвувањето. Личната жртва ја даваат само членовите на повисоките слоеви на општеството, најчесто преку доброволно испуштање на сопствена крв. Принесување на жртви во форма на човечки животи, не им се страни ни на Маите, но тоа е далеку од размерот и квалитетот присутен кај Ацтеките (прикажано во Апокалипто и опишано во прашањето горе и погрешно припишано на Маите).
Територијата на која живееле Ацтеките (централно Мексико) бледо се поклопува со територијата на која живееле Маите (Јукатан). Ацтеките голем дел од својата култура ја должат пред се на Толтеците, па потоа на други цивилизации, од тој регион. Мајанската цивилизација веќе била изгасната (причините за тоа се сеуште на ниво на недокажани теории), кога Ацтеките почнале со својот процут. Ацтеките се среќаваат со Маите кога веќе тие се наоѓаат деградирани на ниво на племиња во џунгла (како во филмот).
Квецалкоатл и брат му близнак Тезатлипока се Ацтечки божества, кои се приказ на дуалистичките верувања на овој народ.
Маите имале цел куп богови, кои сепак се надвишени од еден створител (Ахоу).

Back
На врв Bottom