Рехабилитација за преден вкрстен лигамент - ACL

• Креатор на темата Креатор на темата cvet :)
  • Време на започнување Време на започнување
posle operacijata kolku trae rehabilitacijata.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 00:02 ---
a kolku kosta edna takva operacija u privatna ordinacija.

по 6 месеци можда трчање, ама заборави го фудбалот 2 години

Артроскопија кошта од 500-700 евра
Реконструкција на лигаменти над 2000 евра

Во државно е до 100 евра со плави картони, ама како коцка е, јас бев и се изгорев. позззз

ne be batka ne mi se odi u drzavna gledam site se zalat vikat deka tamu e haus.

aha ok.mora da zakazam.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 00:15 ---
znaci fudbal nema veke igranje.kako porano.

прво опорави се како што треба , па после мисли му за фудбал и баскет. Штом професионали фубалери после вакви операции продолжуваат со кариерат ќе можеш и ти у маало да продужиш со фудбал

Како прво, ЦВЕТУ, јас имам 15% оштетен преден вкрстен лигамент и не ми го чепнаа. Ми направија артроскопија и утврдија дека проблемот не го правел лигаментот, туку рскавицата. Со артроскопијата ги исчистија деловите од рскавицата кои останале во зглобот, а лигаментот си остана, таков каков што е.
Сега, 6 месеци по оперативниот зафат, лека-полека ногата кинисува, но не се брзам со вежбите. Како што ми рече лекарот, опоравувањето од оваа повреда е како да градиш куќа, долго и мачно.
Моја препорака е да не те лаже ѓаволот пак да одиш во државна, оди си на приватно. Јас бев кај д-р Џолев во неуромедика. Тој ми рече дека може да се оперира лигаментот, но пошто не планирам да станам МЕСИ на 30 и кусур години, со останав така.
Боро Илиев е број 1 во Македонија, а по него е Џолев. Сите други не ги рецкам. Златко Темелковски и Симеонов разбрав оти неодамна биле болни (мозочен удар). До несторовски не успеав да допрам. Отидов кај Џолев, пошто типот праел реконструкции на лигаменти во Мајчин дом пред 25-30 години.

П.С. Не се брзај со опоравувањето, терај натенане, бавно. Истото ти го мислам и за вежбите, не се преоптеретувај и пешачи за почеток. После 4-5 месеци теретана и вежби да ти даде некој писмен за да набилдаш мускулатура (предна и задна ложа- со нив се намалува оптеретувањето на лигаментот), да не се исфорсираш и пак да те вратат назад. позз и ако ти треба уште памет солење, слободно обрати се :)))))))
Од моите две операции до сега има поминато речиси 7 месеци, а овој мој доктор (Др. Темелковски ) ми вели демек треба форсирање после 2 операција, а јас се уште не можам да ја исправам ногата целосно, а ниту па екстензија имам целосна, за неколку дена планирам одам на теретана, а одам и на масажи па ке видиме. И многу се нервирам кога одам на контрола јас му кажувам како го осеќам коленото а тој пак време само време треба, јас знам дека треба време и онака не планирам да одам на маратон или сл. :) и ќе правам вежби и се што треба, ама се нерварам ако само малку седнам нормално како што треба на пр. да речам на стол во кафетерија или па пред компјутер, после тоа не можам да одам ногата ми останува во таа полжба, е тоа ми е проблемот .... и стварно се нервирам :(

Од моите две операции до сега има поминато речиси 7 месеци, а овој мој доктор (Др. Темелковски ) ми вели демек треба форсирање после 2 операција, а јас се уште не можам да ја исправам ногата целосно, а ниту па екстензија имам целосна, за неколку дена планирам одам на теретана, а одам и на масажи па ке видиме. И многу се нервирам кога одам на контрола јас му кажувам како го осеќам коленото а тој пак време само време треба, јас знам дека треба време и онака не планирам да одам на маратон или сл. :) и ќе правам вежби и се што треба, ама се нерварам ако само малку седнам нормално како што треба на пр. да речам на стол во кафетерија или па пред компјутер, после тоа не можам да одам ногата ми останува во таа полжба, е тоа ми е проблемот .... и стварно се нервирам :(

Jaс иако не сум доктор, тоа што не можеш да ја исправиш скроз ногата може да се два проблеми:
1. Несоодветна физикална терапија и несоодветни вежби
2. Имаш некое парче заглавено во коленото - зглобот или од менискусот или од рскавицата

За во теретана треба да прашаш некој физиотерапевт дали треба да одиш, а не сама да одлучуваш. Сепак, ако мене ме прашаш, зошто не побараш второ мислење од доктор?????

појди кај некој пореномиран ортопед на преглед, прежали 1000-1500 денари и види што ќе ти каже, некој од приватњациве (д-р Глигор Џолев во Неуромедика Влае или д-р Боро Илиев во Ремедика). Јас бев и кај двајцата, кај Илиев еднаш, а кај Џолев 10-пати. Џолев ми правеше артроскопија и ми правеше контроли и совети и засега добро ми оди (искрено, ако се залагав јас, лично, повеќе, до сега и ќе бев опоравен скроз).
Цени: кај Џолев првиот преглед е 1500 денари, а секоја следна контрола е 900 денари
кај Илиев прегледот е 1000 или 1200 не ми текнува оти еднаш бев, а контролите после тоа, не знам.
Во врска со нивното реноме, Џолев е од старата школа (има преку 35 години искуство од Мајчин дом), а Илиев е моментално најбаран кај професиналните спортисти во Македонија за ваков вид на повреди.
По мое мислење, кај кој да одиш од овие двајца, нема да згрешиш и, не се секирај, ниту еден не ми е роднина или пријател, ти пишувам мислејќи ти се најдобро.

Поздрав и побрзо да се рехабилитираш

Јас правев пред 10 дена опреација на левово колено во Воена кај др Зоран Несторовски, и што да кажам како прво чисто, хигиена зачудувачка дури за кај нас, топло, услуга од сестрите врло солидна, е само што нема интернет али јебеш интернет дур си таму ни интернет ти треба ни ништо, воља за ништо. Лежев 5 дена и сега одмарам по дома и така....

Иначе за опоравување, почнување со играње и тренинзи разни чуда, сфатете дека кај секого е индивидуално, сестра ми со менискус и лигамент после 5 месеци трчаше ко коњ без никаков проблем, иначе игра тенис. Така да кај секој е индивидуално.....
Позз се слушаме во наредна прилика.

Во државна болница, на ортопедија кај др. Златко Темелковски...
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 05:18 ---

На физикална бев во катлановска бања, а од терапии само струја т.е интраферентнии струии мислам како што ми кажуваа сестрите таму, масажи, вежби со физиотерпевт, на справи итн. Значи како што имам напишано погоре не почнав одма со вежби, 35 дена носев ортоза и никако не смеев да стапнувам, тек дури одпосле, се беше во ред кога се вратив од физикална дома, си продолжив со вежбите со ги знаев, наеднаш почна да не оди, и добив фиброза и пак на операција, и пак на физикална, сега докторот ми вели да форсирам со вежбите. И искрено сега сум многу подобро, ама ме плаши тоа што нема целосна флексија и екстензија, а и наутро кога станувам целата нога ми е поткрената и имам окоченост. А исто знам дечки со истата повреда како мојата ги немат овие проблеми, и многу се плашам оти бавно закрепнувам. Инаку не се занимавам со никаков спорт.

Во државна болница, на ортопедија кај др. Златко Темелковски...
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 05:18 ---

На физикална бев во катлановска бања, а од терапии само струја т.е интраферентнии струии мислам како што ми кажуваа сестрите таму, масажи, вежби со физиотерпевт, на справи итн. Значи како што имам напишано погоре не почнав одма со вежби, 35 дена носев ортоза и никако не смеев да стапнувам, тек дури одпосле, се беше во ред кога се вратив од физикална дома, си продолжив со вежбите со ги знаев, наеднаш почна да не оди, и добив фиброза и пак на операција, и пак на физикална, сега докторот ми вели да форсирам со вежбите. И искрено сега сум многу подобро, ама ме плаши тоа што нема целосна флексија и екстензија, а и наутро кога станувам целата нога ми е поткрената и имам окоченост. А исто знам дечки со истата повреда како мојата ги немат овие проблеми, и многу се плашам оти бавно закрепнувам. Инаку не се занимавам со никаков спорт.
Јас го имам истиот проблем, кај Темелковски се оперирав, бев во катлановска бања но ете поминаа 10 месеци а јас усте немам целосна екстензија и флексија. При исправање осеќам мали болки во коленото но и во тетивите (не знам како и да ги наречам) ме тегнат и осеќам и болки во петата од позади. Имам и мал оток над коленото, т.е подуено ми е коленото но не осекам болки таму. Планирам сега да идам во Негорски бањи бидејќи ми е поблиску и сум од Гевгелија. Дали имате некое мислење или помош како да се справам со моево колено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom